Ústav chemických procesů na Festivalu vědy 2018

Festival vědy navazuje na úspěšné chemické jarmarky, které se v Dejvickém kampusu pořádají již od roku 2011;

tehdejší první Chemický jarmark byl jednou z hlavních akcí Mezinárodního roku chemie. Festival je společným projektem Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy, akademických institucí sdružených zejména v Kampusu Dejvice a dalších volnočasových institucí. Tématem ročníku 2018 bylo „Technologie hýbou světem.“ Na festivalu ani letos nechyběl Ústav chemických procesů AV ČR, který v rámci strategie AV 21 představil program Potraviny pro budoucnost. Tento program reaguje na problematiku zajištění dostatku potravin pro stále rostoucí světovou populaci, a to prostřednictvím přístupů, které využívají znalosti z mnoha oborů a nejmodernější technologie. Sem patří například metody editace genomu, které přispívají k vyšší efektivitě šlechtění a zemědělské produkce bez negativních dopadů na životní prostředí. Zaměřuje se také na prevenci některých nemocí trávicího traktu či na lepší využití mikrořas ve výživě a v produkci cenných látek. Pozornost je v rámci projektu věnována také zbytečnému plýtvání potravinami a novým postupům pro zpracování přírodních materiálů a biologického odpadu. Osazenstvo festivalového stánku ÚCHP předvedlo návštěvníkům, že chemie je všude kolem nás a že i kuchyně se může stát chemickou laboratoří. Návštěvníci mohli vidět světelné a barevné jevy potravin, otestovat si, jak nás mohou klamat smysly, dozvěděli se, jaké potraviny použít pro chemický experiment a vše si i sami vyzkoušeli. K vidění byly i některé zajímavé chemické experimenty využívající látky každodenního života, které lze bezpečně provádět doma. Zájemci se dozvěděli, jak připravit domácí olejovou lampu, jak oloupat syrové vajíčko, jak chemicky zhasnout svíčku, jak připravit nenewtonskou tekutinu, nebo jak rozdělit barvičky na křídě. Naši vědci jim také vysvětlili, co jsou to éčka v potravinách a že není třeba se jich příliš obávat, seznámili je s vysokou sladivostí často používaných náhradních sladidel a v neposlední řadě i se surovinami a potravinami zpracovávanými v rámci programu Potraviny pro budoucnost.