UCHP v. v. i. > Aktuality


Petr Klusoň becomes member of the EFCE Executive Board

18.12.2017

Dr. Petr Klusoň is to become a member of the European Federation of Chemical Engineering (EFCE) Executive Board as of January 2018. He will replace Prof. Jiří Drahoš who will retire from this function.The EFCE is a non-profit association, the object of which is to promote co-operation in Europe between non-profit-making professional scientific and technical societies for the general advancement of chemical engineering and as a means of furthering the development of chemical engineering.

Číst dále






Nový český objev udělá z peří hnojivo

24.1.2017

Český rozhlas 2 vysílal dne 21. ledna 2017 v pořadu Meteor rozhovor s Ing. Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR o unikátní ekologické metodě zpracování odpadního peří za vzniku živného roztoku s obsahem proteinů a aminokyselin, použitelného coby krmiva pro rybí plůdek, přísadu do krmiv hospodářských zvířat či stimulátoru růstu rostlin.

Číst dále


Workshop Potravinová budoucnost

2.11.2016

Dne 8. 11. 2016 se od 10:00 bude ve Velké zasedací síni ÚCHP konat workshop Potravinová budoucnost, který představí nejnovější výsledky programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Vstup volný v rámci kapacity sálu.

Program přednášek:

10:00 Prof. Ing. František Kaštánek, DrSc.: Zajištění potravinové bezpečnosti pro budoucí dekády

10:20 Ing. Kamila Vávrová, Ph.D.: Analýza potenciálu biomasy v ČR s respektováním potravinové bezpečnosti

10:40 Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.: Mikroorganismy v potravinách – nekonečný příběh


11.00 – 11. 20 Přestávka na občerstvení


11:20 Ing. Olga Šolcová, DSc.: Chemie a potraviny – jak to jde dohromady

11:40 Ing. Petr Kaštánek, Ph.D.: Řasové biotechnologie pro potravinářství

12:00 RNDr. Jaromír Lukavský, CSc.: Extrémofilní řasy a sinice pro potravinové doplňky


12.20 – 12.40 Přestávka na občerstvení


12:40 Prof. Ing. Jiří Hanika, DrSc.: Máte rádi kuřata?

13:00 MUDr. Magdalena Zimová, CSc.: Prevence vzniku potravinového odpadu

13:20 Prof. Ivo Šafařík, PhD., DSc.: Magnetické materiály pro biorafinaci potravinářských odpadů

Číst dále


Workshop Potravinová budoucnost

19.10.2016

Dne 8. 11. 2016 se od 10:00 bude ve Velké zasedací síni ÚCHP konat workshop Potravinová budoucnost, který představí nejnovější výsledky programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Vstup volný v rámci kapacity sálu.

Program přednášek:

10:00 Prof. Ing. František Kaštánek, DrSc.: Zajištění potravinové bezpečnosti pro budoucí dekády

10:20 Ing. Kamila Vávrová, Ph.D.: Analýza potenciálu biomasy v ČR s respektováním potravinové bezpečnosti

10:40 Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.: Mikroorganismy v potravinách – nekonečný příběh


11.00 – 11. 20 Přestávka na občerstvení


11:20 Ing. Olga Šolcová, DSc.: Chemie a potraviny – jak to jde dohromady

11:40 Ing. Petr Kaštánek, Ph.D.: Řasové biotechnologie pro potravinářství

12:00 RNDr. Jaromír Lukavský, CSc.: Extrémofilní řasy a sinice pro potravinové doplňky


12.20 – 12.40 Přestávka na občerstvení


12:40 Prof. Ing. Jiří Hanika, DrSc.: Máte rádi kuřata?

13:00 MUDr. Magdalena Zimová, CSc.: Prevence vzniku potravinového odpadu

13:20 Prof. Ivo Šafařík, PhD., DSc.: Magnetické materiály pro biorafinaci potravinářských odpadů

Číst dále


Několik vět, které nelze zakázat

29.9.2016

Klasická termodynamika je naukou o teple a pohybu a o tom, jak teplo působí na fyzikální a chemické děje. Je založena na čtyřech postulátech, termodynamických větách, které jsou přírodními zákony, jež nelze zpochybnit. Tento text si klade za cíl  seznámit čtenáře s historií objevů, které vedly k formulacím termodynamických vět, a s jejich významem. Parní stroje, spalovací motory, chlazení a mražení potravin, vytápění domů, destilace lihovin a další děje mají termodynamický základ. Ať už si to tedy uvědomujeme, nebo ne, termodynamika je nedílnou součástí každodenního života a jevů, které běžně pozorujeme. Po přečtení této brožury by však pojmy teplo, práce, energie a entropie pro čtenáře už neměly být tajemstvím.

Pdf publikace ke stažení

Číst dále


Prémie Otto Wichterleho 2016

31.5.2016

Významné ocenění AV ČR – Prémii Otto Wichterleho pro rok 2016 – udělil předseda Akademie věd České republiky prof. Jiří Drahoš v pondělí 30. května 2016 v pražské Lannově vile jednadvaceti mladým vědcům, kteří úspěšně splnili mimořádně významný vědecký úkol. Ústav chemických procesů AV ČR – Ing. Petra Cuřínová, Ph.D.

Ing. Petra Cuřínová, Ph.D., absolventka VŠCHT, působí od roku 2004 v Ústavu chemických procesů AV ČR, kde postupně působila jako asistentka ve výzkumu, postdoktorandka a po úspěšné atestaci v roce 2014 jako vědecká pracovnice. Její specializací je studium komplexačního chování organických ligandů. Převážně v tomto oboru publikovala 19 prací a jednu kapitolu v monografii.

V letech 2002–2003 absolvovala roční doktorskou stáž na University of Exeter (Velká Británie), kde se pod vedením prof. Jima Tuckera věnovala syntéze anthracen-calixarenových derivátů. Prakticky hned poté nastoupila na mateřskou dovolenou, kde s kratšími přestávkami strávila následujících osm let. I během této doby se ve volném čase věnovala vědecké a také pedagogické práci, když průběžně vedla semináře k předmětu Organická chemie na VŠCHT. Zúčastnila se řady mezinárodních sympozií a konferencí v USA, Německu, Francii, Polsku ad. Její H-index je 9.

Číst dále


6th Visegrad Symposium on Structural Systems Biology

19.4.2016

Konference the Visegrad Symposium on Structural Systems Biology (VSSSB)se uskuteční 19-21. června 2016 ve Varšavě. Cílem konference je spojit výzkumníky, kteří se z mnoha úhlů pohledu zabývaji biomolekulárními systémy. Přípěvky se mohou týkat výpočetních metod, např. kvatnově chemických výpočtů anebo atomistických simulací a také experimentálních, zejména spektroskopických technik. Setkání je tak jedinečnou platformou pro sdílení myšlenek a navázání mezioborových spoluprací.

Více podrobností lze nalézt na webu konference.

Číst dále