Previous Next
Zdroje historického vědomí raněnovověkých měst JAN LINKA V útulném konferenčním sále s výhledem do Husovy ulice se 28. května 2018 v Masarykově ústavu a archivu Akademie...
Liber viaticus LUKÁŠ PRŮŠALiber viaticus, cestovní breviář Jana ze Středy, je unikátní památkou české středověké knižní kultury. Rukopis,...
Konáč v protipikartské polemice JAN PIŠNA Český intelektuální svět přelomu 15. a 16. století byl vázán a téměř výhradně soustředěn na náboženské...

Literární kronika první republikyReprezentativní obrazově-výkladová publikace určená širší veřejnosti, která v celkem 21 kapitole soustředěných vždy k jednomu roku z intervalu 1918–1938 přiblíží formou kalendária, tematického výkladu o vybraných jevech (např. knižní trh, pražská německá literatura, Podkarpatská Rus v literatuře, literární ceny, cenzura, spisovatelská sdružení, import a export literatury atd.) a interpretací vybraných děl klíčové události a jevy prvorepublikové literární kultury.

Publikace  vzniká ve spolupráci Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Památníku národního písemnictví a Střediska společných činností AV ČR, v. v. i., a za podpory Ministerstva kultury ČR.

Cyklus přednášek Jinonické informační pondělky se věnuje aktuálním otázkám a tématům z oblasti informační vědy a nových médií. Přednášky probíhají vždy v pondělí od 14:10 do 15:40 v areálu UK Jinonice, 1. patro, budova B, učebna č. 2015.

V rámci festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR (5.–9. 11. 2018) proběhne v Ústavu pro českou literaturu AV ČR v Praze i v Brně Den otevřených dveří. Pracovníci ÚČL nabídnou návštěvníkům řadu přednášek s literární tematikou.

V úterý 6. listopadu 2018 v 17 hod. prosloví Ondřej Podavka z Kabinetu pro klasická studia FLÚ AV ČR přednášku na téma "Zdeněk Brtnický z Valdštejna (1582-1623) a jeho cesty za vzděláním". 

Nakladatelství Host ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR vydalo publikaci Za textem. Antologie polské sociologie literatury, jejímž editorem je Jiří Trávníček.

V nakladatelství Academia právě vyšla Literární kronika první republiky. Události – díla – souvislosti, která vznikla pod vedením Petra Šámala, Tomáše Pavlíčka, Vladimíra Barboríka a Pavla Janáčka.

Ústav pro českou literaturu AV ČR vyhlašuje jarní kolo stipendijního programu určeného pro zahraniční bohemisty, pojmenovaného po vynikajícím literárním historikovi a někdejším řediteli ÚČL Zdeňku Pešatovi.

Slovník české literatury po roce 1945banner 300dpi Bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 České literární osobnosti Databáze literárních cen banner bp Thesaurus českých meter 1795–1825  Česká elektronická knihovna Digitalizovaný archiv časopisů Edice E Literatura ke stažení Česká literatura: Časopis pro literární vědu Elektronický katalog knihovny  Studentská literárněvědná konference  bohemistika Slovník českých nakladatelství 1849-1949 dapl-banner tym2 cvi2 dcm2 euf2 fre2 gun2