Workshopy

Workshop na téma NAKLÁDÁNÍ A FERMENTACE

11. 6. 2018
18:00-21:00 Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7, hala 36 (kuchyně Chefparade)

Sociologický ústav ve spolupráci s Dobře naloženy a Zachraň jídlo si Vás dovolují pozvat na workshop, který se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 - Potraviny pro budoucnost.

"Lidé kvasili ještě dříve, než se naučili psát či obdělávat půdu. Fermentace nevyžaduje vzdělání ani speciální laboratorní podmínky. Nemusíte být vědec, který umí rozeznat jednotlivé druhy bakterií pod mikroskopem, ani technik, který dokáže udržet sterilní prostředí a přesnou teplotu. Všechno si můžete jednoduše vyrobit sami a přímo ve své kuchyni. Zkvasit lze cokoliv. Obecně k fermentování potřebujete jen minimální přípravu a nepatrně času. Většinu času zabere čekání. Recepty k fermentaci jsou založené na postupu: smíchej, počkej a zkontroluj, a to bez ohledu na vyráběnou potravinu" (Sandor Ellix Katz, Wild Fermentation)

Kvašení a nakládání je tedy nejstarším způsobem uchovávání zeleniny. V dnešní době chladících a mrazících technologií se od toho jednoduchého a efektivního postupu ustoupilo a to je dle našeho názoru veliká škoda, jelikož kvašená zelenina obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, prospěšných bakterií, enzymů a navíc skvěle chutná. O tom si na kurzu povíme více.

Když odjíždíte na dovolenou, nemusíte zbytky zeleniny z lednice vyhodit či rozdat sousedům, stačí pár minut času, směs zeleniny pokrájet, zalít jednoduchým nálevem a dát do lednice. Po návratu z dovolené na vás bude čekat místo prázdné lednice příjemné sladkokyselé překvapení!

Na kurzu si ukážeme, jak vyrobit následující:

  • Kimchi - kvašené čínské zelí
  • Jahodový/třešňový kvas
  • Nakládaný fenykl
  • Kefír pomocí tibetské houby
  • Pickles z jakékoli leftover zeleniny, které máme přebytek nebo chceme rychle spotřebovat a nestíháme uvařit

Budeme také mluvit o způsobech, jak udržet kuchyň maximálně ZERO WASTE - tedy spotřebovat maximum, vyhazovat minimum - pomocí fermentace, zavařováni, sušení a mražení s akcentací ke kvašení.

Workshop bude veden Janou Burianovou a Terezou Chylíkovou z Dobře naloženy. Dobře naloženy jsou projekt tří zcela odlišných a zároveň neohrožených žen, které se rády potkávají s přáteli, uznávají jednoduchost a chytrost nejen v kuchyni a úsměv je pro ně každodenním chlebem a zásadní ingrediencí. Ve volném spolku nabízejí jak stálice v podobě kimchi a naložených okurek na asijský způsob, tak sezonních delikátních chutí a surovin. Fermentaci považují nejen za způsob, jak ochutnat lahodné i velmi specifické chutě, ale přiznávají jí významné místo z pohledu zdraví a tradičních dovedností kuchyně. Při svých setkáváních se rády těší z milé i moudré společnosti Zkvašeno.

Pořadatelem akce je Sociologický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s Dobře naloženy, Zachraň jídlo a podporou Chefparade.cz.

Na workshopu budou pořizovány fotografie pro účely propagace výzkumného programu Potraviny AV21, ve kterém Sociologický ústav AV ČR řeší téma Plýtvání potravinami jako sociální problém a v rámci kterého je tato akce organizována.

Kapacita je OMEZENÁ, pro účast je NUTNÁ REGISTRACE na emailu radka.hanzlova@soc.cas.cz.