Novinky

Novinky

27.12.2017
i&i Prague: Nová platforma pro komerční využití výsledků českého výzkumu


S podporou vedení Akademie věd ČR vznikla nová platforma pomáhající praktickému využití výsledků českého výzkumu. Na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) byla založena nová společnost i&i Prague, jejímž cílem je pomáhat akademickým ústavům a vysokým školám identifikovat, chránit a nalézt komerčního partnera pro výsledky a objevy s největším komerčním potenciálem. Svou činností společnost navazuje na řadu zahraničních společností vzniklých u prestižních akademických pracovišť, jako je například Max Planck Innovation v Německu, Imperial College London a Cambridge Enterprise v Británii nebo australská společnost Uniquest.



Tým i&i Prague (zleva): Jiří Moos, Kateřina Pýchová, Jaromír Zahrádka


Není náhodou, že nová společnost vznikla právě na ÚOCHB, který patří mezi světově nejúspěšnější vědecká pracoviště v oblasti základního výzkumu, ale také v oblasti zavádění výsledků základního výzkumu. Ústav má s transferem technologií dlouholeté zkušenosti a opírá se o síť mezinárodních kontaktů.

„Snažíme se tak společnosti vracet to, co od ní dostáváme,“ říká jeden z iniciátorů projektu, profesor Martin Fusek, podle něhož mohou z nové platformy profitovat instituce po celé republice. „Vznik nové společnosti je reakcí na velký počet žádostí o konzultace a pomoc s projekty z jiných ústavů a vysokých škol, ale také na zvyšující se zájem zahraničních i českých firem o objevy a inovace z ČR,” dodává prof. Fusek, který společně s tehdejším ředitelem ÚOCHB Zdeňkem Havlasem založil v roce 2009 společnost IOCB TTO s.r.o.

IOCB TTO je 100% vlastněnou dceřinou společností ÚOCHB a jejím výhradním cílem je postarat se o dlouhodobou finanční prosperitu ústavu. Díky práci týmu prof. Fuska a současného ředitele Dr. Zdeňka Hostomského se tak např. podařilo uzavřít novou smlouvu s farmaceutickou společností Gilead Sciences a významně přispět ke komerčnímu financování výzkumu na ÚOCHB. Dále vznikla pod vedením IOCB TTO celá řada nových licenčních smluv, které mají zajistit finanční prosperitu do delší budoucnosti, mj. s dánským koncernem Novo Nordisk na využití syntetického hormonu, který může znamenat přelom v léčbě obezity a cukrovky.

„Hledali jsme způsob, jak nabídnout zkušenosti a kontakty získané v IOCB TTO vědcům z celé ČR,” říká Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Prague, který se posledních 5 let účastnil rozvoje IOCB TTO. „Vznik dceřiné společnosti i&i Prague nám umožnuje toto vše poskytnout našim kolegům a pomoci tak ke vzniku dalších úspěšných projektů transferu technologií u nás. Kromě poradenství a odborné pomoci při hledání komerčního využití jejich objevů můžeme pomoci také s pokrytím části finančních nákladů, které jsou nezbytné při rozjezdu spin-off firmy nebo při přípravě patentu,” dodává Dr. Zahrádka.

Počet komerčně zajímavých výstupů, ale také expertíza v oblasti transferu technologií se v posledních letech zlepšují na všech ústavech Akademie věd. Nemalou měrou tomu přispívá také podpora spolupráce mezi vědci a firmami, ať již v rámci projektů TAČR nebo v rámci „Strategie AV21”.

„Česká republika zatím bohužel není na radarové obrazovce zahraničních firem hledajících nové objevy a inovace. Aby se to změnilo, je nezbytné mnohaleté budování kontaktů, rozvoj transferu technologií, ale také podpora špičkového základního výzkumu, který jediný může stát za opravdu převratnými objevy. Věřím, že vznik i&i Prague bude dalším významným bodem v tomto úsilí,” dodává Prof. Fusek.


i&i Prague


Kontakt pro novináře: Kateřina Pýchová – PR Manager i&i Prague, pychova@iniprague.com