Intranet Čeština

Press releases

Epileptic seizures do not come as a bolt from the blue (27.11. 2018)

Mezinárodní tým pod vedením českých vědců prokázal, že jeden ze základních přírodních principů se účastní také vzniku epileptických záchvatů. Odhalení existence tzv. principu kritického zpomalování v epileptickém mozku předpokládá, že záchvatu předchází postupná ztráta stability a odolnosti mozku, který se krok za krokem stává mnohem náchylnějším ke vzniku záchvatů.

Vědci z Fyziologického ústavu AV ČR ve spolupráci s kolegy z Ústavu informatiky AV ČR, Fakulty elektrotechnické ČVUT, Druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy a s kolegy ze zahraničních univerzit v Melbourne, Oxfordu a Birminghamu prokázali v experimentálních modelech epilepsie i přímo u pacientů, že záchvatům mohou předcházet detekovatelné změny v činnosti mozku.

Press release (in Czech)

Photo (The human brain during a seizure)

The scientific evidence indicates that installing ‘wintertime’ is the best option for public health (30.10. 2018)

Chronobiology studies the influence of day-night rhythms and seasonal changes in living organisms (and received the Nobel Prize 2017 for these discoveries).  As experts in biological clocks and sleep, we have been following the initiative of the European Commission to abandon the annual clock-time changes in spring and autumn in the EU.  We would like to emphasize that the scientific evidence presently available indicates that installing permanent Standard Time (ST, or ‘wintertime’) is the best option for public health.

Press release

DST statement

Ústav organické chemie a biochemie a Fyziologický ústav podepsaly licenční smlouvu s Novo Nordisk (4.9. 2017)

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) ve spolupráci s Fyziologickým ústavem AV ČR (FGÚ) vyvinul nové látky, které mají pozitivní účinky v experimentálních zvířecích modelech obezity či diabetu typu II. Tyto látky byly vyvinuty v laboratoři Dr. Lenky Maletínské (ÚOCHB), která se se svým týmem zaměřila na syntézu a zkoumání modifikovaných analogů přirozených neuropeptidů. Ústavy podepsaly licenční smlouvu s významnou farmaceutickou firmou Novo Nordisk, která tyto látky bude nadále vyvíjet a připravovat nejprve pro preklinické testy na zvířecích modelech, po nichž v případě úspěšnosti budou následovat testy klinické.

Tisková zpráva

Institute of Physiology is launching a new confocal microscope (9.6. 2015)

Institute of Physiology CAS is launching a confocal microscope Leica SP8 AOBS WLL MP who was purchased with the support of the European Regional Development Fund within the project OPPK "BrainView - Centre for the study of neurodevelopmental and neurodegenerative diseases" (CZ.2.16/3.1.00/21544).

Chillies can reduce the pain (16.3. 2015)

Load next

© 2014 INSTITUTE OF PHYSIOLOGY CAS