official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > říjen  > Knihy

Nové knihy

23_1.jpg

OBLEŽEN NÁRODEM DRAMATIKŮ
Jan Lier (1852–1917)

Kdo byl Jan Lier? Jak se vyvíjela jeho osobnost fejetonisty, kritika, prozaika a dramaturga a co přinesla do dějin české literatury a dramatu na přelomu 19. a 20. století? Kniha sleduje Lierovy životní osudy, průkopnickou aktivitu v boji za starou Prahu, dotýká se autorova literárního díla; značnou pozornost autorka věnuje Lierově kritické činnosti. V letech 1896–1900, kdy působil jako dramaturg Národního divadla (a v letech 1900–1907 byl pak lektorem první české scény) se projevila Lierova zajímavá schopnost nedogmaticky nahlížet, přijímat i prosazovat protichůdné tendence – na jedné straně se podílel na přípravě a pronikání realismu do divadla, na straně druhé například obhajoval dramata Vrchlického a Zeyera.
Petra Ježková, edice:Historie, Academia, Praha 2014 

23_2.jpg

SVĚT MĚST
Kniha známého urbanisty a architekta podává syntetický výklad o vývoji měst, od velkých starověkých civilizací až do současnosti. Sleduje jak tisíciletý vývoj lidských sídel, tak i specifické znaky a vlastnosti jednotlivých měst. V popředí autorovy pozornosti je historie měst na území České republiky v kontextu střední Evropy a rovněž vývoj měst v evropské a americké kultuře; samostatné kapitoly jsou ale věnovány také dalším civilizacím, zvláště v Asii a v předkolumbovské Americe. Ve dvou závěrečných oddílech autor podává ucelený výklad o celosvětovém vývoji moderních měst a velkoměst od 19. do začátku 21. století a zamýšlí se nad perspektivami nejbližší budoucnosti. Kniha je určena hlavně studentům a čtenářům zajímajícím se o stavbu a plánování měst, architekturu, dějiny umění, geografii, sociologii a další obory. Je psána přístupným jazykem a vychází vstříc zájmu široké veřejnosti o souvislosti dnešních uměleckých, demografických, technických a environmentálních problémů měst. Text provází množství plánků a půdorysných nákresů, nechybějí výběrová bibliografie a rejstříky jmen a míst.
Jiří Hrůza, edice: Mimo – humanitní vědy, Academia, Praha 2014

23_3.jpg

MOŠE BEN MAJMON – MAIMONIDES. FILOSOF, PRÁVNÍK A LÉKAŘ
Rozsáhlá monografie představuje tři stěžejní témata myšlenkového odkazu Moše ben Majmona (lat.Maimonides, 1138–1204): řecko-arabskou filozofii, náboženské právo judaismu a hippokratovsko-galénovskou medicínu. Hlavním cílem knihy je přitom ukázat nedělitelnost těchto tří aspektů Maimonidova díla a zdůraznit jeho vizi dokonalého středu, která je návodem k dosažení individuální harmonie. Maimonidův životní příběh je zasazen do kontextu společenských a kulturních proměn Středomoří, je představeno jeho nábožensko-právní myšlení na základě kodexu Mišne Tora, jeho filozofické myšlení, jak se projevuje ve spisu Průvodce tápajících, a také lékařské názory.
Dita Rukriglová, edice: Judaica, Academia, Praha 2014

23_4.jpg

NEVÍTANÍ VETŘELCI
Biologické invaze se dotýkají nás všech, ať chceme nebo ne. S nárůstem cest do exotických krajů a nárůstem zahraničního obchodu stoupá i množství neúmyslně i úmyslně zavlečených druhů. Některé z nich působí problémy v ochraně přírody, ohrožují lidské zdraví či mají negativní dopad na ekonomiku. Kniha přináší příběhy o životě, ekologii a kontrole vybraných invazních rostlin, bezobratlých živočichů a obratlovců, a to ve 24 samostatných profilech pro každý invazní druh zvlášť. Kapitoly jsou bohatě doplněny fotografiemi, které dokreslují invadovaná stanoviště a charakteristické rozlišovací znaky.
Wolfgang Nentwig, edice: Mimo – přírodní vědy, Přeložili Jan Pergl, Irena Perglová, Ivana Matějková, Simona Švingrová, Gabriela Štrynclová, Academia, Praha 2014