Nové knihy – prosinec 2018

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – prosinec 2018

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc prosinec 2018

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Michael Fossel

Revoluční telomeráza: enzym, který třímá klíč k lidskému stárnutí a brzy nás dovede k delšímu a zdravějšímu životu

Díky řadě vědeckých poznatků máme v současné době lepší znalosti o stárnutí a o tom, jak mu zabránit a předcházet, než kdykoliv předtím. Naše chápání podstaty stárnutí se výrazně zlepšilo a prodloužení délky života se ze sféry sci-fi posunulo blíže k realitě. Dr. Michael Fossel působil po desetiletí v čele výzkumu stárnutí a na základě svých poznatků sepsal tuto publikaci. Čtenáři v ní poskytuje překvapivý náhled do podstaty stárnutí. Vědci se shodují na nové teorii, podle níž je lidské stárnutí následkem buněčného stárnutí. Pokaždé, když se buňka dělí, se její telomery (konce chromozomů) zkracují. S každým zkrácením telomer klesá schopnost buňky obnovovat své molekuly, v důsledku čehož stárne. Lidské stárnutí je tedy výsledkem stárnutí bilionů tělesných buněk. Některé buňky však nestárnou. Pohlavní a kmenové buňky se množí neomezeně dlouho a nestárnou, protože produkují telomerázy, které obnovují, tedy znovu prodlužují telomery, jež tyto buňky udržují mladé.

Nakladatel: ANAG

Martin Puchner

Svět ve slovech aneb O síle příběhů utvářet národy, historii a civilizaci

V hodinách češtiny a v knižních recenzích čas od času zaznívají velká slova o síle literatury. Jsou však tvrzení o moci slova něčím víc než jen nudnými a nutnými frázemi? Literární historik Martin Puchner se v jedinečných dějinách literatury snaží dokázat, že ano. Knihy, eposy a manifesty nepovažuje jen za texty vycházející z určitých uměleckých a intelektuálních tradic, nýbrž je vnímá jako aktéry dějin. Jazyk, slova a literatura proto v jeho vyprávění dokážou dobývat území, formovat národy a definovat kulturu stejnou měrou jako slavní vojevůdci, vynálezci a revolucionáři.

Nakladatel: Host

Lawrence M. Krauss, s předmluvou Stephena Hawkinga

Star Trek a věda

Kniha reaguje na svět stejnojmenné sci-fi série. Ta se stala od počátku šedesátých let minulého století celosvětovým fenoménem. Její specifikum je mimo jiné i v optimistickém pohledu na budoucnost lidstva založeném na mírovém využití výsledků vědeckého poznání a technologického pokroku. Komunita příznivců Star Treku je velice rozšířená. Autor se věnuje teoretickým i praktickým základům sci-fi rekvizit jako jsou manipulace prostorem, časem, gravitací, budoucími obtížemi „skutečné“ teleportace, výroby a skladování antihmoty, možností počítačových simulací a holografie nebo možnosti vzniku a detekce života ve vesmíru. Přes toto všechno kniha nevyžaduje od čtenáře žádné speciální znalosti. V nejnáročnějších pasážích nepředpokládá více než znalost fyziky střední školy.

Nakladatel: Matfyzpress

Steven Levitsky a Daniel Ziblatt

Jak umírá demokracie

Když Donald Trump vyhrál volby, mnoho z nás si položilo otázku, o níž jsme si nikdy nemysleli, že si ji budeme klást: Je naše demokracie v ohrožení? Steven Levitsky a Daniel Ziblatt, profesoři Harvardovy univerzity, se rozpadem demokracií v Evropě a Latinské Americe zabývají již více než dvacet let. Oba si myslí, že odpovědí na výše položenou otázku je ano. Demokracie už dnes neumírají s výstřely – během revolucí nebo vojenských pučů –, ale s pomalým naříkáním, neustálým ochabováním „hlídacích psů demokracie“, tedy justice a tisku, a s rostoucím narušováním letitých politických norem. Dobrou zprávou je, že na cestě k autoritářství máme několik možností, jak tento směr opustit. Špatnou zprávou je, že zvolením Trumpa jsme minuli tu první.

Nakladatel: Prostor

Ctirad Václav Pospíšil

Masaryk iritující a fascinující

Předkládaná kniha je velmi živým a čtivým zpracováním životního příběhu T. G. Masaryka i myšlenkového odkazu prezidenta osvoboditele. Autor přistupuje k minulosti jako ke kořeni naší přítomnosti, a proto se snaží poukazovat na aktualitu Masarykova poselství. Kromě toho se profesor Pospíšil analyticky a kriticky věnuje ožehavému tématu náboženského rozměru osobnosti prvního prezidenta. Jeho řešení je inovativní a překvapivé zároveň, protože vůbec nemíní zastírat svou fascinaci Masarykem, což mu ovšem nebrání vyslovovat určité kritiky a výhrady.

Nakladatel: Karolinum

Paul Konrad Liessmann

Vzdělání jako provokace

Všichni mluví o vzdělání. Stalo se sekulární naukou spásy, od níž si slibujeme řešení všech problémů – od potírání chudoby až k integraci migrantů, od změny klimatu až k boji proti teroru. Zatímco se však „vzdělání“ jako heslo stalo všudypřítomným, vzdělanec, vlastní cíl všech těchto vzdělanostních snah, nejen zmizel ze slovní zásoby, ale každý vážný nárok na vzdělání se dokonce stal provokací.

Nakladatel: Academia

Arnold van Gennep

Přechodové rituály: systematické studium rituálů

Kniha francouzského antropologa, religionisty a etnologa Arnolda van Gennepa z roku 1909 patří k jeho nejznámějším a stala se klasickým dílem o přechodových rituálech. Formuluje v ní svou klasifikaci těchto rituálů a věnuje se oblastem, jako je těhotenství a porod, narození a dětství, iniciační rituál, zásnuby a svatba, pohřební rituály. Van Gennep se pokouší seskupit všechny obřadní sekvence, které provázejí přechod od jedné situace k druhé. Každý přechodový rituál podle něj obsahuje tři sekvence: rituály odluky, rituály pomezní a rituály sloučení. Jejich funkcí je vytvořit bezpečný rámec pro transformaci, jíž jedinec prochází, a umožnit vědomé prožití této změny (společenské) role. To dovolí nejen přijetí nové role, ale následně i převzetí zodpovědnosti. Tyto myšlenky jsou stále aktuální a setkávají se i v současné společnosti s novou vlnou zájmu, o čemž svědčí vědomé obnovování různých typů takových rituálů.

Nakladatel: Portál

Tim Marshall

V zajetí geografie: jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku

Pokud vás zajímá, proč je Putin posedlý Krymem a Ukrajinou, proč byly Spojené státy předurčené stát se světovou velmocí, co stojí za čínskou expanzí nebo proč se Čína nemůže vzdát Tibetu, a jste ochotni se na svět podívat bez předsudků a ideologické předpojatosti, Marshallova kniha je právě pro vás. V deseti kapitolách, věnovaných Rusku, Číně, Spojeným státům, Evropě, Africe, Blízkému východu, Indii a Pákistánu, Japonsku a Koreji, Jižní Americe a Arktidě, z nichž ke každé je přiložena mapa, autor přístupným a přitažlivým způsobem objasňuje v širších souvislostech nejdůležitější okolnosti, které ovlivňují minulost, přítomnost a budoucnost jednotlivých regionů a současných globálních velmocí.

Nakladatel: Rybka Publishers

Zygmunt Bauman a Leonidas Donskis

Tekuté zlo: život bez alternativ

Pomocí precizní definice „tekutého zla“ podávají autoři jedinečnou diagnózu aktuální geopolitické situace v Evropě, která se vyznačuje vratkostí, nejistotou, permanentními změnami, politickým populismem a prohlubujícími se rozdíly napříč společností. Titul je předposlední knihou polsko-britského sociologa Zygmunta Baumana (1925–2017) a litevského filozofa a politologa Leonidase Donskise (1962–2016). Text se při tom odkazuje na ekonomické teorie, filozofické směry i vynikající díla z oblasti literatury, hudby a kinematografie.

Nakladatel: Pulchra

Michaela Krechovská, Pavlína Hejduková a Dita Hommerová

Řízení neziskových organizací: klíčové oblasti pro jejich udržitelnost

Publikace se věnuje klíčovým oblastem řízení neziskových organizací a jejich postavení a úloze v ekonomice. Klíčové oblasti řízení zahrnují témata jako udržitelnost, finanční řízení (včetně specifik účetnictví a daní neziskových organizací) a marketingové řízení. V případových studiích představuje publikace praktické aplikace zaměřené na fundraising a crowdfunding. Kniha je určena manažerům a ekonomům neziskových organizací, studentům ekonomických fakult vysokých škol, studentům MBA, ale také je vhodná pro marketéry, fundruisery a všechny, kteří se setkávají s neziskovými organizacemi ve své odborné praxi.

Nakladatel: Grada Publishing