Knižní tipy pro Týden mozku 2019

Od 11. do 17. března 2019 se bude konat už 21. ročník festivalu Týden mozku – cyklus přednášek, interaktivních expozic a workshopů, na kterých se dozvíte zajímavosti z oblasti výzkumu mozku a procvičíte tělo i mysl. My jsme pro Vás k této příležitosti připravili tematický výběr z našeho fondu. Dozvíte se, co se děje ve Vašem mozku, když dostanete brilantní nápad, jaký vliv má na myšlení a mozek současný medializovaný svět, nebo proč je tak těžké zbavit se zlozvyků.

Výběr 17 knih jsme také vystavili u východu ze studovny, abyste si je mohli v klidu prohlédnout. Pokud Vás některá z nich zaujme, můžete si ji ihned odnést domů – vypůjčí Vám ji buď knihovníci u výpůjčního pultu, nebo stačí udělat pár kroků k samoobslužnému výpůjčnímu kiosku a můžete si ji v řádu několika vteřin vypůjčit sami.

Barbara J. Sahakian

Mohou neurovědci číst naše myšlenky? Od detektoru lži po neuromarketing

Kniha přináší srozumitelně tlumočený souhrn aktuálních poznatků v řadě oblastí, které z oblasti neurovědeckého výzkumu pronikly do společenské diskuse.

Nakladatel: Portál, 2018

Petr Nutil

Média, lži a příliš rychlý mozek: průvodce postpravdivým světem

Jak jsme manipulováni a nevíme o tom? Co jsou to hoaxy? Ukazují média svět takový, jaký skutečně je? Proč nám politici lžou? Co je to mediální gramotnost? Proč je potřeba kritické myšlení? A jak si s námi zahrává mozek? – To jsou jen některé z aktuálních otázek, na které najdete odpovědi v této knize. Jejím autorem je spoluzakladatel webu manipulatori.cz, který se snaží podporovat nezávislé a kritické myšlení a odkrývat mediální lži.

Nakladatel: Grada, 2018

Erman A. Mayer

Druhý mozek: naše pocity, rozhodování, zdraví a pohoda procházejí střevem

I když naše lékařská věda objevila celostní pohled na lidský organismus teprve nedávno, výzkum komunikace střevního mikrobiomu – tedy mikroorganismů, jež naše tělo obývají – s naším mozkem patří dnes k podstatným trendům. Kniha je revoluční a provokativní zprávou o tomto rychle se rozvíjejícím vědním oboru a zároveň praktickým průvodcem, který učí, jak využít propojení naší mysli s trávicí soustavou v zájmu našeho zdraví.

Nakladatel: Paseka, 2018

Miroslav Orel, Roman Procházka a kol.

Vyšetření a výzkum mozku: pro psychology, pedagogy a další nelékařské obory

Publikace poslouží jako vhodný učební text studentům nemedicínských oborů, zejména psychologie a pedagogiky (předmětů základy anatomie a fyziologie, neuropsychologie, neurofyziologie, klinická psychologie, psychopatologie, neuropsychologická rehabilitace apod.), ale i dalším zájemcům, kteří se chtějí poučit, jak lidský mozek funguje, popřípadě jak probíhají jednotlivá vyšetření.

Nakladatel: Grada, 2017

Patricia Smith Churchland

Mozek a vědomí aneb Role mozku při utváření lidské identity

Co se stane, když přijmeme jako fakt, že vše, co si myslíme a cítíme, nevychází z nehmotné duše, ale z elektrochemické aktivity našeho mozku? V tomto inspirativním příběhu založeném na vědeckých poznatcích i osobních zkušenostech staví průkopnice neurofilozofie Patricia S. Churchlandová filozofii mysli na biologické základy.

Nakladatel: Dybbuk, 2016

Mark S. Greenberg

Handbook of neurosurgery

The eighth edition of classic handbook covers the full depth and breadth of the complex field of neurosurgery – including inherited and acquired neurological disorders, developmental anomalies, and more esoteric topics such as toxins that impact the central nervous system. The text also covers conditions treated primarily by neurologists that may come to the attention of a neurosurgical care provider such as Parkinsonism, multiple sclerosis, motor neuron diseases, and dementia. The latest information is provided on anatomy and physiology, differential diagnosis, and current principles of nonsurgical and surgical management covering the full age continuum – from pediatric to geriatric conditions.

Nakladatel: Thieme, 2016

Matthew Rizzo, Steven Anderson, Bernd Fritzsch (eds.)

The Wiley handbook on the aging mind and brain

This handbook recognizes the critical issues surrounding mind and brain health by tackling overarching and pragmatic needs so as to better understand these multifaceted issues. This includes summarizing and synthesizing critical evidence, approaches, and strategies from multidisciplinary research – all of which have advanced our understanding of the neural substrates of attention, perception, memory, language, decision-making, motor behavior, social cognition, emotion, and other mental functions.

Nakladatel: Wiley Blackwell, 2018

John Kounios, Mark Beeman

Aha faktor: co se děje ve vašem mozku, když dostanete brilantní nápad

Kniha nabízí fascinující pohled na lidský mozek a jeho zdánlivě nekonečné možnosti, jak nás neustále překvapovat. Dozvíte se v ní, kde se bere vhled a co říká věda o možnostech jeho stimulace. Poutavý styl vás přenese až za hranice vědeckých principů a nabídne vám metody, jak využít vlastní kreativní potenciál doma i v zaměstnání.

Nakladatel: BizBooks, 2015

Georg Northoff

Unlocking the brain. Volume I, Coding

The author presents his argument for how the brain must code the relationship between its resting state activity and stimulus-induced activity in order to enable and predispose mental states and consciousness. By presupposing such a basic sense of neural code, the author ventures into different territories and fields of current neuroscience, including a comprehensive exploration of the features of resting state activity as distinguishable from and stimulus-induced activity; sparse coding and predictive coding; and spatial and temporal features of the resting state itself.

Nakladatel: Oxford University Press, 2014

Georg Northoff

Unlocking the brain. Volume II, Consciousness

In Volume II, the author addresses consciousness by hypothesizing about the relationship between particular neuronal mechanisms and the various phenomenal features of consciousness. Northoff puts consciousness in the context of the resting state of the brain thereby delivering a new point of view to the debate that permits very interesting insights into the nature of consciousness. Moreover, he describes and discusses detailed findings from different branches of neuroscience including single cell data, animal data, human imaging data, and psychiatric findings.

Nakladatel: Oxford University Press, 2014

František Koukolík

Sociální mozek: evoluce a neuronální podklady

Podobně jako vydání předchozí se zabývá evolucí sociálního mozku, empatií, mentalizací, poznáváním tváří, jazykem a rozhodováním. Cíleněji se soustřeďuje na lidské skupiny a na patologii sociálního mozku na příkladech onemocnění a poruch z okruhu autismu, demencí, deprese, psychopatie a schizofrenie. Nová kapitola je věnována neuronálním sítím velkého rozsahu – konektomům sociálního mozku.

Nakladatel: Karolinum, 2016

Costandi, Moheb

Lidský mozek: 50 myšlenek, které musíte znát

Mozek je nejmocnější a nejzáhadnější orgán lidského těla. Obsahuje neuvěřitelných 100 miliard nervových buněk a přenos informace v něm je otázkou asi tisíciny sekundy. Neurobiolog Moheb Costandi čerpá z 50 nejzajímavějších poznatků neurovědy a vysvětluje, jak se tento orgán mění v průběhu růstu a stárnutí. Zpřístupňuje nejnovější poznatky o duševních poruchách, jako jsou demence nebo schizofrenie, a nevyhýbá se ani provokativním otázkám: Liší se mužský mozek od ženského? Mají emoce biologický základ? Může být sledováno, co si lidé myslí?

Nakladatel: Slovart, 2014

Richard F. Lyon

Human and machine hearing: extracting meaning from sound

Human and Machine Hearing is the first book to comprehensively describe how human hearing works and how to build machines to analyze sounds in the same way that people do. Drawing on over thirty-five years of experience in analyzing hearing and building systems, Richard F. Lyon explains how we can now build machines with close-to-human abilities in speech, music, and other sound-understanding domains. He explains human hearing in terms of engineering concepts, and describes how to incorporate those concepts into machines for a wide range of modern applications. The details of this approach are presented at an accessible level, to bring a diverse range of readers, from neuroscience to engineering, to a common technical understanding.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2017

Nick Bostrom

Superinteligence: až budou stroje chytřejší než lidé

Mnozí si dnes kladou otázku, zda umělá inteligence překoná v dohledné budoucnosti tu lidskou, a pokud ano, jaké to bude mít důsledky. Budeme umělou inteligenci, která si je vědoma sama sebe, ještě schopni kontrolovat? Bude naším spojencem? Nebo nás nebude už potřebovat, a může nás tudíž chtít zničit? Vznikne nový „živočišný“ druh, který bude kombinací člověka a jím vyvinuté umělé inteligence? Na tyto a další otázky se pokouší odpovědět kniha Nicka Bostroma.

Nakladatel: Prostor, 2017

James O. Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. Diclemente

Změna k lepšímu: šestistupňový program pro překonání zlozvyků

Dlouho se předpokládalo, že změna ve vašem životě, ať už se týká kouření, alkoholu nebo jiných zlozvyků, musí proběhnout jako dramatická a jasná akce. Po krátké době, kdy vám někdo ukáže, jak se zlozvyku zbavit, si osvojíte zdravý životní styl. Pokud ovšem změna nepřichází, jistě vás někdo obviní z nedostatku vůle či motivace. Autoři knihy tvrdí, že akce je jen jedno z potřebných stadií změny. Stadium akce je jenom jeden z šesti stupňů programu – následující po prekontemplaci, kontemplaci a přípravě a předcházející udržení a ukončení.

Nakladatel: Portál, 2018

Jana Nikitin a Marie Hennecke

Nevěřte tvořivým a dalších 99 psychologických výzkumů

Proč mají hurikány s ženskými jmény na svědomí více obětí? Zvyšuje nakupování biopotravin riziko neetického chování? Jak je možné, že fotbalové týmy v červených dresech častěji vyhrávají? Prosazují se empatičtí lidé více než neempatičtí? A co ten, kdo vidí v životě jen to dobré – je opravdu šťastnější? Kniha, na níž se podílela skupina osmnácti odborníků, kteří pracují v různých oblastech psychologie, má základ v blogu Curyšské univerzity, kam tito psychologové přispívali informacemi o vědeckých experimentech posledních let. Editorky vybrali sto nejzajímavějších příspěvků, jež vysvětlují různé nečekané souvislosti a mnohdy vyvracejí naše očekávání.

Nakladatel: Portál, 2017

Raymond Smullyan

Dáma s tygříkem a další logické hrátky

Světově proslulý filozof, kouzelník, matematik a logik Raymond Smullyan je dobře znám i u nás mimo jiné svými logickými šarádami o poctivcích a padouších, díky nimž dokázal přiblížit širokému publiku tak hluboký koncept, jakým jsou slavné Gödelovy věty. Dáma s tygříkem je jednou ze Smullyanových klasických pokladnic logických úloh, které čtenáři poskytují oslnivě nový náhled na matematickou logiku a do nového světla staví i zdánlivě jednoduché pojmy, jako je pravda nebo důkaz.

Nakladatel: Argo, 2017