Previous Next
Mezi národním a transnacionálním vzpomínáním   ANNA FÖRSTEROVÁ V živé a povzbuzující atmosféře se konala od 23. do 25. listopadu 2018 na Univerzitě v Řezně...
Dívat se jinak KAROLINA ĆWIEK-ROGALSKÁ První svazek korespondence mezi Tomášem Garrigue Masarykem a Josefem Svatoplukem Macharem přináší...
Vladimír Svatoň (19. července 1931 — 26. prosince 2018) a jeho kontury kulturního vědomí TOMÁŠ GLANC Výjimečnost a přednosti Svatoňova díla na poli literární vědou jsou patrné víceméně na první pohled. Byl to...

obalka 28 08 zmenseno

 

Reprezentativní obrazově-výkladovou publikaci Literární kronika první republiky vydal ÚČL ve spolupráci s nakladatelstvím Academia a Památníkem národního písemnictví jako společný příspěvek k oslavám 100. výročí založení Československé republiky.

Celkem 21 kapitol knihy soustředěných vždy k jednomu roku z intervalu 1918–1938 přibližuje formou kalendária, interpretace vybraného díla vydaného v příslušném roce a napsaného v českém, slovenském nebo německém jazyce a průřezové stati o specifickém aspektu dobové literární kultury pestré dění v mnohonárodním státě, jímž ČSR byla.

Průřezové kapitolky jsou věnovány např. české a slovenské avantgardě, dětské obrázkové knize, ruské, ukrajinské a německé emigraci, Praze a dalším toposům německé literatury z českých zemí, literárním hnutím na Podkarpatské Rusi, maďarské menšinové literatuře atd.

Na vzniku knihy se podílel Ústav slovenskej literatúry SAV v Bratislavě.

Kniha vyšla 16. října 2018, lze ji zakoupit v knihkupectvích Academia, do maloobchodní sítě i do eshopů ji distribuuje Kosmas, zde.

Anotace knihy je zde.

Facebooovou stránku knihy naleznete zde

Doprovodnou výstavu Literární kronika první republiky pro knihovny, školy, muzea, kulturní střediska a galerie lze volně stahovat zde (24 panelů ve formátu A3 nebo A2).
 
 

Ústav pro českou literaturu AV ČR, Knihovna Národního muzea a Matice česká, sekce Společnosti Národního muzea, si Vás dovolují pozvat na jarní přednáškový cyklus "Česká literatura v Protektorátu Čechy a Morava".

Ve čtvrtek 14. března 2019 od 17:00 se v dolním zasedacím sále Ústavu pro českou literaturu AV ČR (Na Florenci 1420/3, Praha 1) koná další přednáška z cyklu Staročeských dýchánků, během níž Jan Hon promluví na téma "Gottfriedova cesta do Čech. Život svaté Kateřiny jako překlad poetiky 'Tristana' Gottfrieda ze Štrasburku?".

V úterý 12. března od 17:00 se v horním přednáškovém sále Ústavu pro českou literaturu (Na Florenci 1420/3, Praha 1) koná další přednáška Literárněvědného fóra. V rámci přednáškové řady Literatura a kultura za protektorátu vystoupí Václav Maidl s přednáškou "Hans Watzlik a jeho tvorba za protektorátu v kontextu jeho předchozího díla".

Jste studenti (jakéhokoli stupně studia) a chtěli byste se zapojit do realizace mezinárodního projektu? Chcete se stát součástí evropského projektového týmu složeného z literárních vědců a IT specialistů?

V úterý 12. února od 17:00 se v horním přednáškovém sále Ústavu pro českou literaturu (Na Florenci 1420/3, Praha 1) koná zahajovací přednáška nového cyklu Literárněvědného fóra. V rámci přednáškové řady Literatura a kultura za protektorátu vystoupí Peter Becher s přednáškou Temné roky Prahy 1939–1945 v odrazu literatury.

V Ústavu pro českou literaturu AV ČR právě vychází publikace Mojmír Otruba / Autor – text – dílo a jiné textologické studie, kterou edičně připravili Jiří Flaišman a Michal Kosák jako 11. svazek edice Varianty.

Slovník české literatury po roce 1945banner 300dpi Bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 České literární osobnosti Databáze literárních cen banner bp Thesaurus českých meter 1795–1825  Česká elektronická knihovna Digitalizovaný archiv časopisů Edice E Literatura ke stažení Česká literatura: Časopis pro literární vědu Elektronický katalog knihovny  Studentská literárněvědná konference  bohemistika Slovník českých nakladatelství 1849-1949 dapl-banner tym2 cvi2 dcm2 euf2 fre2 gun2