Nové knihy – březen 2019

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – březen 2019

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc březen 2019

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

 

 

Edward Luce

Soumrak západního liberalismu

Autor přesvědčivě zachycuje dynamiku současné krize liberální demokracie a ukazuje, jak hegemonie Západu postupně oslabuje. Do jaké míry doopravdy souvisel ekonomický a geopolitický vzestup západní civilizace s myšlenkami na rozvoj individuální svobody a rovnoprávnou účast občanů na politické moci? Příliš dlouho panuje nepodložené přesvědčení, že vzestup Západu se odehrál na základě všeobecně uznávaných hodnot, které proklamuje a šíří, a že většina obyvatel Západu je samozřejmě chápe a sdílí. A že vítězné tažení demokracie a svobody už nemůže nic ohrozit. Edward Luce svým textem dokládá, že realita nám ukazuje něco docela jiného.

Nakladatel: Argo

Pavel Štěpánek

Picasso v Praze: počátky sběratelství a vývoj výtvarné kritiky Picassova díla u nás

Významný český kunsthistorik Pavel Štěpánek sleduje kontakt geniálního Španěla s českým prostředím od samého počátku, tj. od prvního setkání ještě před první světovou válkou, v době rakousko-uherského soustátí, a to v Paříži, kde jej jako první poznal Alfons Mucha. Zachycuje, jak čeští umělci a kritici navštěvovali Picassa a jak jej poznávali osobně i zprostředkovaně. Hlavní důraz je však kladen na sledování kritických výroků a názorů na jeho tvorbu v českém prostředí. Kniha je doplněna reprodukcemi Picassových uměleckých děl.

Nakladatel: Knižní klub

Stanislava Kloferová, Milena Šipková (eds.)

Život ve slovech, slova v životě: procházka labyrintem českých nářečí

Pochybovat o tom, že tradiční nářečí zanikají, může už jen málokdo. I dnes však po nich zůstává bohatství slov a slovních obratů. Nesou v sobě odraz dávné historie a vypovídají o tom, jak lidé dříve žili, jak uvažovali, jak pociťovali, prožívali a vůbec vnímali svět okolo sebe. Knížka autorského kolektivu pracovníků dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., nám mnohá z těchto slov připomíná – a umožňuje tak sledovat, jak silné jsou vazby mezi zanikajícím světem našich předků a světem současným.

Nakladatel: Nakladatelství Lidové Noviny

Gregory Bateson

Ekologie mysli

Stěžejní dílo anglo-amerického antropologa Gregoryho Batesona se pokouší na podkladě poznatků kybernetiky, teorie systémů a teorie informace postihnout podstatu řádu a organizace živého světa. Pokrývá celou mimořádnou šíři vědeckých zájmů tohoto autora. Postupuje od antropologie přes psychologii, biologii a epistemologii až k otázkám soudobé ekologické krize. Od jiných multidisciplinárních projektů jej odlišuje snaha o přesné definice a důkladné rozpracování jednotlivých detailů společenského a přírodního dění.

Nakladatel: Malvern

Simon Garfield

Ten můj font: stručné dějiny typografie v esejích

Kniha vás provede dobrodružným světem písmen, raznic, písmolijen, grafiků, dávné, ale vůbec ne zaprášené historie stejně jako nejžhavější současností vzniku fontů. Zastaví se u nejvýznamnějších tvůrců typů písem, na něž narazíte takřka na každém kroku a ani by vás nenapadlo, že zrovna za tímhle obloučkem nebo touhle patkou stojí mnohdy příběh hodný filmového plátna. Jak se stalo, že Helvetica a Comic Sans ovládly svět? A Calibri operační systém Windows? Proč je písmeno T v logu BEATLES větší než ostatní? Každé písmo odráží určitý názor, jedinečné chápání světa. Ale také estetické hodnoty. Některý font se hodí pouze pro velké městské nápisy, jiný pro tisícistránkový román. Jak je to možné, vám Simon Garfield ve své nové knize vysvětlí formou čtivou tak, že nebudete chtít přestat. A hlavně budete všechna ta písmena potřebovat vidět.

Nakladatel: Akropolis

Ladislav Hess, Radim Uzel

Sex, drogy a násilí

Autoři doc. MUDr. Ladislav Hess, CSc., vědecký pracovník IKEM Praha, a MUDr. Radim Uzel, CSc., gynekolog a sexuolog, zpracovali přehledným a čtivým způsobem problematiku účinku různých látek působících na stimulaci sexuálních funkcí člověka. Kniha je určena nejen odborné veřejnosti, lékařům, psychologům a pedagogům přicházejícím do styku s těmito problémy, ale také laické veřejnosti, která se často v této oblasti dostává nejen k útržkovitým informacím, ale je ovlivňována také působením různých dezinformací. Publikace tak může nesporně představovat i cenný materiál sloužící k prevenci konání násilných sexuálních činů.

Nakladatel: Mladá fronta

Mariano Sigman

The secret life of the mind: how your brain thinks, feels, and decides

The goal of this book is to discover our mind in order to understand ourselves more deeply, even in the tiniest recesses that make up who we are. We will look at how we form ideas during our first days of life, how we give shape to our fundamental decisions, how we dream and how we imagine, why we feel certain emotions, how the brain transforms and how who we are changes along with it.

Nakladatel: Little, Brown and Company

Sabine Hossenfelder

Lost in math: how beauty leads physics astray

A contrarian argues that modern physicists’ obsession with beauty has given us wonderful math but bad science. Whether pondering black holes or predicting discoveries at CERN, physicists believe the best theories are beautiful, natural, and elegant, and this standard separates popular theories from disposable ones. This is why, Sabine Hossenfelder argues, we have not seen a major breakthrough in the foundations of physics for more than four decades.

Nakladatel: Basic Books

Ladislav Kudrna (ed.)

Podhoubí undergroundu

Pokud Ivan Martin Jirous v únoru 1975 definoval český underground, mohlo se tak stát pouze díky tomu, že popsal něco, co již delší čas existovalo. Žádné společenství nevznikne z ničeho, nevyroste na zelené louce. Ve skutečnosti je zapotřebí vrátit se zpět o deset let, do doby, kdy nastávala postupná liberalizace neostalinského režimu, přinášející zásadní sociální a kulturní změny. Nastupující generace se vůči establishmentu vymezovala různými způsoby. Mezi ty nejviditelnější – a nejhlasitější – patřila doslova exploze bigbeatových kapel a (tehdy) šokující móda mladých mužů: nošení dlouhých vlasů. Nejen západní hudba, překonávající železnou oponu pomocí rozhlasových přijímačů, ale i literatura, a to především beatnická, trvale ovlivnily mentalitu mladých lidí. To vše se odehrávalo na pozadí turbulentních mezinárodních událostí.

Nakladatel: Ústav pro studium totalitních režimů

Michel Pastoureau

Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu

„Pro historika je imaginace vždy částí reality“, podotýká Michel Pastoureau. Soudní procesy proti zvířatům, mytologie lesa a stromů, bestiáře pohádek, příchod šachů do západní Evropy, prehistorie a archeologie barev, počátky erbů a vlajek, Jidášova ikonografie, legenda o králi Artušovi a román o Ivanhoeovi tvoří jen některá z témat, jimiž se autor v této knize zabývá. Bádání o symbolech, obrazech a barvách se věnuje po tři desetiletí a zkoumá při tom prameny nejrůznější povahy; etymologii, literární i naučné texty, erby, vlastní jména či umělecká díla. Historik podtrhuje, že v rámci středověkých studií dozajista existuje prostor pro „dějiny symbolů“, které by stejně jako dějiny sociální, politické, hospodářské, náboženské, dějiny umění nebo dějiny literatury – a v těsném sepětí s nimi – měly své prameny, metody a problematiku. I když tento obor na své vytvoření teprve čeká, Pastoureauova kniha k němu nepochybně učinila významný krok.

Nakladatel: Argo