ÚvodPh.D. studium na ÚOCHBArchiv - 2010Analytická chemie

Analytická chemie

Školitel RNDr. Josef Cvačka, Ph.D.
Skupina Mass Spectrometry (Josef Cvačka)
Téma Charakterizace lipidů novorozeneckého mázku hmotnostní spektrometrií
Fakulta PřF UK
Anotace

Novorozenecký mázek (vernix caseosa) je bílá sýrovitá hmota, která pokrývá pokožku novorozenců. Plní řadu funkcí před porodem i v několika následujících dnech po porodu. Hlavním úkolem mázku je ochrana kůže před macerací a později před vysycháním, teplotní regulace a antimikrobiální ochrana. Mázek slouží např. jako diagnostické kritérium pro zralost plodu a zdravotního stavu matky před porodem, případně pro prognózu hmotnosti novorozence. S novorozeneckým mázkem je spojován i výskyt některých zdravotních komplikací matek i novorozenců. Mázek je složen z vody, lipidů a proteinů. Lipidová složka obsahuje cholesterol estery a voskové estery, triacylglyceroly, ceramidy, fosfolipidy a další třídy lipidů.

Cílem tohoto projektu je co možná nejpodrobněji charakterizovat lipidy novorozeneckého mázku z využitím moderních chromatografických a hmotnostně spektrometrických metod. Budou využity dva přístupy. Prvním z nich je klasická analytika založená na separaci lipidů na jednotlivé třídy a následná podrobná analýza jednotlivých lipidů pomocí HPLC/MS. Druhým je lipidomický přístup založený na přímé infuzi lipidového extraktu do hmotnostního spektrometru s vysokým rozlišením. K dispozici jsou HPLC a UHPLC systémy s hmotnostním detektorem umožňujícím měřit při nízkém (iontová past) nebo vysokém (orbitrap) rozlišení. Výsledky budou zpracovány statisticky. Budou sledovány rozdíly ve složení mázku u novorozenců v závislosti na termínu porodu, pohlaví dítěte a dravotního stavu matky a dítěte. Projekt bude řešen ve spolupráci Gynekologicko-porodnickou klinikou 1. lékařské fakulty UK v Praze.