Nové knihy – únor 2019

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – únor 2019

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc únor 2019

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Tomáš Kobes

Panenko Skákavá! Módy existence paměti

Kniha prostřednictvím tří případových studií představuje způsoby rozpomínání na zapomenuté poutní místo v dnes již zaniklé obci Skoky u Žlutic. Místní kostel byl v roce 2006 vystaven bezprecedentnímu rabování, během kterého skupina zlodějů za účelem získání mědi odřezala vršky kostelních bání. Jeden ze zlodějů ze střechy kostela spadl. Pád však zázračně přežil a následná medializace tohoto případu přitáhla pozornost různých zájmových uskupení, která se v současné době snaží o záchranu kostela a obnovení zapomenuté poutní tradice ve Skocích. Autor v knize dále diskutuje obecnější problémy spojené s výzkumem kolektivní paměti, vymezuje se vůči jejím tradičním výzkumům úzce spojeným s tendencí, kterou lze označit jako dematerializace paměti a snaží se promýšlet formování paměti ve vztahu k materiálním objektům a infrastruktuře.

Nakladatel: Pavel Mervart

James Kakalios

Fyzika všedních věcí: neobyčejná věda v pozadí obyčejného dne

Dnes a denně se setkáváme s řadou přístrojů a mechanismů, které využívají prostých i složitějších fyzikálních principů, ale ať už si to uvědomujeme, nebo ne, o fungování těchto věcí většinou nic moc nevíme a málokoho z nás napadne se nad tím zamyslet. James Kakalios to udělal za nás; ve své knize nás provádí všedním dnem a připomíná nám, co všechno bereme do rukou, zapínáme, používáme od probuzení až do večera, a ukazuje nám, jak to funguje: digitální budík, toaster, zdviž, dálkové ovládání auta, mobil, dveře na fotobuňku a mnohé další věci, které názorně dokládají praktickou využitelnost fyzikálních principů, a autor nám s erudicí, potěšením a vtipem odhaluje jejich tajemství.

Nakladatel: Argo, Dokořán

Anne Applebaumová

Rudý hladomor: Stalinova válka na Ukrajině

V roce 1929 Stalin zahájil proces zemědělské kolektivizace, která se v podstatě stala druhou ruskou revolucí. Miliony větších i menších zemědělců byly postupně přinuceny odevzdat svou půdu nově vytvořeným agrárním podnikům – družstevním kolchozům nebo státním sovchozům. Tragickým důsledkem kolektivizace byl propad zemědělské výroby následovaný smrtícím hladomorem, jaký nemá v evropské historii obdoby. Mezi lety 1931 a 1933 v Sovětském svazu zemřelo hladem nejméně pět miliónů lidí. Sovětské vedení však pomoc obyvatelstvu v dotčených oblastech záměrně neposkytlo a tragédii naopak využívalo ke svým politickým cílům. A jak konstatuje autorka, téměř dvě třetiny z celkového počtu mrtvých byli Ukrajinci, kteří nezahynuli vinou chybné hospodářské politiky, nýbrž se stali oběťmi Stalinova cíleného státního teroru.

Nakladatel: Beta-Dobrovský, Ševčík

George Orwell

Farářova dcera

Dorothy, dcera ovdovělého faráře, vede chudý, ale zbožný život – odolává svodům místního chlípníka, za sebemenší zhřešení, byť jen myšlenkou, se bodne špendlíkem. Jednoho dne se probudí po osmidenní ztrátě paměti na ulici a musí se protloukat spolu s vandráky – sbírá chmel, přespává v ubytovnách, nakonec skončí ve vězení pro potulku. Podaří se jí uniknout ze šikmé plochy? Přijme nabídku chlípníka, který jí podává pomocnou ruku? Nalezne její vnitřní kompas ztracený směr? Orwellův druhý, z části experimentální román živě nasvěcuje realitu meziválečné Anglie – bídu, dluhy, nezaměstnanost a hlad, s nimiž se museli běžní lidé každodenně vyrovnávat. Klade si také nelehké otázky o lidském údělu a smyslu pozemského života – dokáže člověk pomocí víry překonat věčné strádání a nespravedlnost?

Nakladatel: Argo

Jan Lánský

Kryptoměny

Kryptoměny jsou decentralizované platební systémy, ve kterých se vlastnictví prokazuje kryptograficky. Patří k největším technologickým inovacím současnosti. Z tisíců kryptoměn jsou nejznámější Bitcoin (na jeho příkladu je kryptoměnový systém v knize demonstrován), Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash a Monero. Kniha zachycuje rozmanitost celého kryptoměnového ekosystému. Hlavní témata jsou autorem zpracována systémovým přístupem. Jednotlivé vlastnosti kryptoměnových systémů, včetně vlastností technických, jsou popsány za použití české terminologie jazykem srozumitelným nejen pracovníkům v informatice, ale i široké veřejnosti.

Nakladatel: C. H. Beck

Radmila Švaříčková Slabáková a kolektiv

I rodina má svou paměť: rodinná paměť v interdisciplinárním kontextu

Paměťová studia, o jejichž boomu v podobě nejrůznějších pamětí, vzpomínek či memoárů není pochyb, tematizovala povětšinou paměť jako individuální nebo kolektivní/národní. Rodině v tomto kontextu nebyla zatím věnována náležitá pozornost, a to přesto, že valná část našeho života se odehrává právě v rodině. Tato publikace nahlíží na rodinnou paměť inovativním a originálním způsobem, prostřednictvím čtyř vědních disciplín – psychologie, literární vědy, historie a filozofie. Spojnicí jednotlivých kapitol je předpoklad, že rodinná paměť je nestálá entita měnící se vzhledem k potřebám dané rodiny i vzhledem k současným společenským a kulturním normám.

Nakladatel: Nakladatelství Lidové noviny

Seamus O’Mahony

The way we die now

We have lost the ability to deal with death. Most of our friends and beloved relations will die in a busy hospital in the care of strangers, doctors and nurses they have known at best for a couple of weeks. They may not even know they are dying, victims of the kindly lie that there is still hope. They are unlikely to see even their family doctor in their final hours, robbed of their dignity and fed through a tube after a long series of excessive and hopeless medical interventions. Dying has never been more public, with celebrities writing detailed memoirs of their illness, but in private we have done our best to banish all thought of dying and made a good death increasingly difficult to achieve.

Nakladatel: Head of Zeus

L. Kopeček, V. Hloušek, R. Chytilek, P. Svačinová

Já platím, já rozhoduji!

Tato průlomová práce nabízí zasvěcenou a důkladnou analýzu podnikatelských stran, přičemž důraz je kladen na strany působící dnes či v nedávné minulosti v České republice. Mapuje jejich zrod, vývoj, témata, s nimiž dokázaly oslovit voliče, i to, čím se tito voliči vyznačují. Zvláštní místo v analýze jednotlivých stran má stranická organizace a role lídra-zakladatele v ní. Podle velikosti finančních, mediálních a dalších zdrojů lídra i podle jeho rozhodnutí, zda vytvořit územní struktury a členskou základnu, či ne, nabízí inovativní typologii těchto stran. Kniha také zasazuje tyto strany do širších souvislostí proměny současné politiky v západních demokraciích.

Nakladatel: B&P Publishing ve spolupráci s Masarykovou univerzitou

Eva Křížová

Zdraví – kultura – společnost

Komu patří starost o zdraví? Je naše zdraví spíše věcí lékařskou, nebo společenskou a politickou? Přináší více lékařské péče a kontroly lepší zdraví? Publikace se zabývá fenomény zdraví, nemoci a zdravotní péče v sociologických, historických i kulturních souvislostech. Ukazuje na vztah mezi zdravím, autonomií jedince a mocenskými vztahy ve společnosti. Ať jsou příčiny našeho onemocnění jakékoli, nemocní jsme vždy jako sociální osobnosti – nemoc narušuje naše sociální interakce a mění naši sociální pozici. Činí z nás toho, kdo hledá a potřebuje pomoc. V moderní společnosti se institucí této pomoci stala medicína. Západní civilizaci neohrožuje nedostatek zdravotní péče, ale její nadbytek nebo nerovnoměrnost. Naše životy jsou všestranně medicinalizované. Zdravotnický systém se sice v prvé řadě opírá o etické principy, ale je ovlivňován ekonomickými, politickými a stavovskými zájmy. Medicína je na křižovatce, stejně jako mnohé další instituce naší civilizace.

Nakladatel: Karolinum

Iva Pecáková

Statistika v terénních průzkumech

Výzkumy veřejného mínění významně ovlivňují chování politických sil, průzkumy trhu se stávají přímou součástí rozhodovacího procesu ve firmách, nacházejí uplatnění u výrobců, prodejců, v reklamě, ve finančních institucích i ve službách. Praktická analýza údajů z terénních průzkumů, které často nemohou být zjišťovány jinak než dotázáním zkoumané osoby, je však dnes nemyslitelná bez využití výpočetních systémů. Druhé vydání knihy se zabývá pořizováním a především vyhodnocováním dat ve výzkumech trhu a veřejného mínění z pohledu statistika.

Nakladatel: Professional Publishing