Veletrh vědy 2019

Přes 30 000 návštěvníků, více než 100 vystavovatelů na rekordní ploše 8000 metrů čtverečních, ústavy AV ČR, univerzity z celé republiky a desítky firem zabývajících se inovacemi.

Takový byl řečí čísel pátý ročník Veletrhu vědy, který se konal od 6. do 8. června v pražských Letňanech. Veletrh uspořádala Akademie věd a vstup na akci byl po celou dobu zdarma.

Letošní ročník byl výjimečný ve všech ohledech. Bylo zde nejvíce návštěvníků, konal se na největší ploše a byla zastoupena většina z 54 pracovišť Akademie věd ČR. A právě ty představily návštěvníkům neuvěřitelnou podívanou – ať už šlo o interaktivní expozice, pokusy, přednášky, workshopy, pečlivě vybrané exponáty nebo science show.

Nedílnou součástí archeologického bádání je i výzkum dávných výrobních technologií, kterými si naši předkové vyráběli šperky, zbraně, oděvy, nádobí a další předměty denní potřeby. Pracovníci restaurátorských laboratoří ARÚ Praha a ARÚ Brno si ke stoletému výročí od založení Státního archeologického ústavu připravili prezentaci několika různých výrobních postupů. Kolegové z pražského ústavu si pro návštěvníky připravili výrobu drobného raně středověkého šperku, keramických nádobek a kachlů, a některých textilních technik.

Brněnská část stánku představila možnosti současné archeologické vědy a dalších spolupracujících oborů při průzkumu zbraní – od vyzvednutí předmětu z archeologické situace přes jeho průzkum a konzervaci, až po technologické a archeologické vyhodnocení, jehož posledním článkem může být i výroba repliky zbraně původními technologiemi. Zejména pro děti se po celou dobu uskutečnil workshop tvorby damaskovaných výzdobných vzorů používaných na zbraních nebo vlastnoruční výzdoba upomínkového předmětu pomocí výzdobné techniky puncování.

13 Jun 2019