Nové knihy – květen 2019

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – květen 2019

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc květen 2019

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Jiří Hořejší

Tajemný mikrosvět: stručná historie standardního modelu

Kniha Tajemný mikrosvět s podtitulem Stručná historie standardního modelu poměrně podrobně popisuje cestu k současnému standardnímu modelu částicové fyziky, od objevů elektronu, atomového jádra a radioaktivity až po slavný Higgsův boson, který v nedávné době upoutal pozornost i širší laické veřejnosti. Text má popularizační charakter a proto obsahuje jen naprosté minimum jednoduchých matematických formulí. Je určen všem zájemcům o částicovou fyziku. Užitek z něj tak mohou mít například studenti nejvyšších ročníků středních škol, studenti přírodovědných a technických oborů vysokých škol, středoškolští učitelé matematiky a fyziky, badatelé v jiných oborech usilujících o širší rozhled po současné fyzice, ale jistě i mnozí další zájemci o hlubší poznání struktury hmoty na současné úrovni.

Nakladatel: Matfyzpress

Elena Lisá

Psychodiagnostika v řízení lidských zdrojů

Publikace je určená pracovníkům v oblasti lidských zdrojů, manažerům, psychologům, učitelům a studentům psychologie. Shrnuje nejnovější vědecké poznatky v oblasti psychologické diagnostiky lidských zdrojů se zaměřením na výběr a rozvoj a transformuje je do potřeb praxe. Na rozdíl od jiných knih na toto téma se nesoustředí na popis konkrétních psychodiagnostických metod, ale spíše na všeobecné praktické otázky aplikace a interpretace metod. Popisuje, jak se vyhodnocují výsledky psychologických testů, a upozorňuje na různé okolnosti, které ovlivňují hodnocení, takže s pomocí knihy diagnostiku realizuje i začátečník. Ukazuje, kde všude jsou diagnostické metody přínosné a za jakých okolností z nich dostaneme maximum. Přináší rovněž kapitoly o nestandardních metodách. Zabývá se testováním inteligence, řídícího úsudku, temperamentu, psychologických typů a také temných stránek osobnosti.

Nakladatel: Portál

James Pattison

The alternatives to war: from sanctions to nonviolence

If states are not to go to war, what should they do instead? In The Alternatives to War: From Sanctions to Non-violence, James Pattison considers the case for the alternatives to military action to address mass atrocities and aggression. He covers the normative issues raised by measures ranging from comprehensive economic sanctions, diplomacy, and positive incentives, to criminal prosecutions, non-violent resistance, accepting refugees, and arming rebels. For instance, given the indiscriminateness of many sanctions regimes, are sanctions any better than war? Should states avoid ‘megaphone diplomacy’ and adopt more subtle measures? What, if anything, can non-violent methods such as civilian defence and civilian peacekeeping do in the face of a ruthless opponent? Is it a serious concern that positive incentives can appear to reward aggressors? Overall, Pattison provides a comprehensive account of the ethics of the alternatives to war. In doing so, he argues that the case for war is weaker and the case for many of the alternatives is stronger than commonly thought. The upshot is that, when reacting to mass atrocities and aggression, states are generally required to pursue the alternatives to war rather than military action. Pattison concludes that this has significant implications for pacifism, Just War Theory, and the responsibility to protect doctrine.

Nakladatel: Oxford University Press

Naomi Kleinová

Ne, nestačí: jak se bránit Trumpově šokové politice a vydobýt si svět, jaký potřebujeme

„Trump, jakkoli působí jako extrém, nepředstavuje ani tak odchylku jako spíš logické vyústění – koktejl smíchaný z těch prakticky nejhorších trendů minulého půlstoletí,“ říká autorka Naomi Kleinová, která strávila posledních dvacet let studiem obchodních značek, klimatických změn a využívání šoku pro politické účely. Z této jedinečné perspektivy ukazuje, že Trumpova agenda, která reprezentuje přímý vstup korporátního světa do americké vlády, popírání vědeckých závěrů týkajících se změn klimatu a přiživování rasových a náboženských předsudků, je pouze nejmarkantnějším symptomem dlouhodobě postupující krize. Nyní už nestačí pouze vyjadřovat nesouhlas. Věci zašly tak daleko, že v tomto historickém okamžiku je zapotřebí věrohodného „ano“ – plánu na uzdravení rozdělené společnosti a nastavení kurzu směrem k spravedlivějšímu a udržitelnějšímu světu pro všechny.

Nakladatel: Argo

Otomar Kvěch

Obrana Mozarta

Autor se zabývá problematikou postavení klasické hudby v uplynulých sto letech, konstatuje rapidní úpadek zájmu o tuto hudbu a hledá příčiny, které k popisované situaci vedou nebo vedly. K problematice se nevyjadřuje jako sváteční návštěvník koncertních síní, ale jako vzdělaný a skladatel, pedagog, rozhlasový pracovník, dramaturg a všestranně erudovaný muzikant. Je velmi dobře informován o všech současných hudebních směrech a technikách a zřetelně rozeznává skutečné hudební hodnoty od nejrůznějších imitací, bezobsažných mystifikací a pochybných hudebních výtvorů. Na ty se nebojácně zaměřuje, nikoho nešetří, jeho tvrzení jsou ale přitom odborná, obhajují a vysvětlují určité hodnoty. Polemizuje s těmi, kteří si osobují právo vydávat o hudebním umění soudy, a přitom bývají mnohdy v situaci, že ani „nevědí, co nevědí“. S jeho postoji není nutno bezvýhradně souhlasit, jedná se o sdělení autora, o vyjádření toho, čemu věří, co a proč dělá.

Nakladatel: Togga

Sándor Márai

Chtěl jsem mlčet

Vydání knihy se v Maďarsku stalo v roce 2013 skutečnou literární senzací. Z autorovy pozůstalosti se nečekaně vynořily neznámé rukopisy, mimo jiné i toto velmi osobně laděné vyznání mapující zhruba dekádu po anšlusu. Jde o období, které nebylo pojato ani do Zpovědi, ani do Země, země!. Příčiny tohoto mlčení rovněž ozřejmily až nově nalezené texty. Například v zápise z roku 1949 Márai píše: „První dvě kapitoly Zpovědi před zahraniční veřejnost nepustím; nechci, aby toto smutné doznání, tuto obžalobu Maďarů, četli i cizinci.“ Nejde tu však o kritiku Maďarů obecně, ale především o kritiku vlastní společenské vrstvy, která nese břímě odpovědnosti za roli, kterou Maďarsko sehrálo ve druhé světové válce.

Nakladatel: Academia

Luciano Floridi

Čtvrtá revoluce: jak infosféra mění tvář lidské reality

Vývoj informačních a komunikačních technologií (ICT) radikálně proměňuje nejen to, jak rozumíme světu a jak vzájemně komunikujeme, ale také způsob, jakým se díváme sami na sebe a jak chápeme svou vlastní povahu, existenci a odpovědnost. Rozšíření ICT tak představuje čtvrtou revoluci v dlouhém procesu přehodnocování základní podstaty a role lidstva ve vesmíru: jakožto lidstvo netvoříme nehybný střed vesmíru (kopernikovská revoluce), nelišíme se nijak mimořádně od zbytku zvířecího světa (darwinovská revoluce) a zdaleka nejsme sami pro sebe ve svém vědomí zcela transparentní (freudovská revoluce). ICT nám nyní dávají najevo, že nepředstavujeme izolované, odpojené činitele, ale informační organismy, kteří spolu s jinými druhy těchto činitelů sdílejí globální prostředí, v konečném pohledu utvářené z informací, takzvanou infosféru (Turingova revoluce).

Nakladatel: Univerzita Karlova

Lukáš Fasora, Jiří Hanuš

Mýty a tradice středoevropské univerzitní kultury

Prostřednictvím takzvaných „mýtů“ se autoři pokusili odkrýt několik problémů univerzit, které jsou z historické perspektivy významné pro evropské (středoevropské) prostředí a zvláště pak pro prostředí české. Cílem historického bádání na poli univerzitní kultury je poukázat na kontinuitu i diskontinuitu vývoje univerzit, a to od jejich středověkých počátků až po současnost. Autoři proti sobě staví obraz starých středověkých univerzit a mýtů kolem nich a reálné fungování dnešních vysokých škol. Připomínají, jak bylo chápáno univerzitní vzdělávání právě ve středověku nebo v 19. století a ptají se například na to, zda dnes vlivy z politiky a ekonomiky nepronikly na školy natolik, že proměnily jejich vnitřní strukturu i cíle.

Nakladatel: Masarykova univerzita

Adam Vaňhara

Nietzscheho zapomenutý bratr: Lev Borský a jeho alternativní legenda o vzniku Československa

Kniha nabízí pohled na zapomenutého člověka, jehož život a dílo bylo mimořádné a vpravdě osudové. Tvrzení, že v bohatě zdokumentovaném období, jakým minulé století bezesporu je, můžeme ještě stále nalézt oslnivý zjev, jehož originální myšlenková východiska a pozoruhodné životní peripetie naplňují údivem, může znít jako troufalost. Nicméně obraz autora alternativní legendy o vzniku Československa, svérázné biosofické filosofie a machiavelistických koncepcí o vedení státu, jímž byl prozíravý radikální myslitel, politik, odbojář, novinář, nesmiřitelný odpůrce T. G. Masaryka a mimo jiné také první čs. diplomatický zástupce v Itálii, takovým skutečně je. Nad jiné vyniká i svou tragikou, neboť židovská krev, jež mu znemožňovala politické ambice a případné uplatnění nesmlouvavě zastávaných myšlenkových zásad, a jíž chápal jako svou životní pohromu, se mu osudnou vskutku stala, avšak mnohem děsivěji, než mohl předpokládat.

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury

Josef Bernard (ed.)

Euroscepticism and the future of European integration

Helps readers understand the contours of public opinion towards the EU. Provides extensive analysis of existing survey data and presents novel experimental data from 18 member states. Provides an innovative approach to understanding attitudes to European integration and the EU.

Nakladatel: Oxford University Press