official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mezinárodní statistická konference ICORS 2010

Na přelomu června a července se v Praze uskutečnila již desátá mezinárodní statistická konference ICORS (International Conference on Robust Statistics), jejíž uspořádání se ujala Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy společně s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Centrem Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku. Naše hlavní město se tak ve dnech 28. 6.–2. 7. 2010 poprvé stalo hostitelem tohoto významného setkání robustních statistiků; a navíc po tak významných městech, jako jsou Vancouver (2002), Lisabon (2006), Buenos Aires (2007) nebo Parma (2009).

12_1.jpg
Všechna fota: © Archiv ASÚ AV ČR

Jak již napovídá vlastní název, konference byla tematicky zaměřena především na robustní přístupy a metody v matematické statistice, které tvoří poměrně nový, moderní, populární a stále vědecky produktivní směr v této oblasti.

Ačkoli je robustní statistika úzce specializovaným odvětvím, podařilo se do Prahy přilákat téměř 200 účastníků z 30 zemí, což je doposud nejvyšší účast v historii této konference. Za tímto úspěchem stojí zejména vynikající práce jejího programového výboru, osobní angažovanost a poctivá a vytrvalá práce prof. Jany Jurečkové (MFF UK), která je světově uznávaným odborníkem v oblasti robustní statistiky a jejíž práce a výsledky se staly základem pro další rozvoj tohoto oboru v posledních desetiletích. Hlavně její zásluhou se podařilo připravit bohatý a určitě také velmi atraktivní vědecký program plný přednášek významných odborníků z celého světa. Na konferenci nechyběla taková jména minulé i současné robustní statistiky jako Stephen Stigler (USA), Rudolf Beran (USA), Grace Wahba (USA), Stephen Morgenthaler (Švýcarsko), Elvezio Ronchetti (Švýcarsko), ale i mnoha dalších významných postav z tohoto oboru.

Těsně před konferencí (26.–27. června 2010) se podařilo zorganizovat speciální workshop Robustness: Basic Concepts and Applications, jehož hlavním cílem byl výklad základních pojmů robustních statistických metod a ukázky jejich aplikací. Profesoři z různých zemí připravili celkem osm poutavých přednášek, jež si vyslechlo na 30 posluchačů tvořených především postgraduálními studenty. Workshop se uskutečnil s podporou JRC (European Commission Joint Research Centre) pro účastníky z kandidátských a partnerských zemí EU v rámci programu Enlargement & Integration Action 2010. V souvislosti s workshopem je třeba zmínit jméno Domenika Perrotta, který jej inicioval.

12_2.jpg

Workshop, stejně jako vědecký program konference, se konal v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze v moderních přednáškových sálech Rajské budovy. Postupně se zde vystřídalo celkem 145 přednášejících. Součástí byla i prezentace posterů, z nichž ty nejlepší získaly ocenění od poroty vedené prof. Stephenem Portnoyem (University of Illinois, USA). Soutěž byla jedním ze stimulů, jež měly podpořit a povzbudit práci mladých výzkumníků a vzbudit v nich zájem o robustní statistiku.

Z kvalitního programu si mohl vybrat opravdu každý; nechyběly ani prezentace známých firem a jejich statistických softwarů jako například SAS nebo STATA. Konference vytvořila příležitost pro mnohá setkání obyčejných lidí, kterým se dostalo možnosti diskutovat s kolegy, spolupracovníky, partnery či kamarády… Podělit se s nimi o zkušenosti, zážitky, o výsledky, probrat nápady a další postupy nebo jen posedět nad šálkem kávy a vychutnat si nádherný výhled ze Žižkova na Prahu.

V rámci zpestření organizátoři pozvali účastníky na půldenní výlet do Kutné Hory, kde pro ně byla připravena prohlídka kostnice, chrámu sv. Barbory a také sedleckého kláštera, spojená s ochutnávkou zdejších vín. Výlet zakončila společná večeře ve vyhlášené kutnohorské restauraci Dačický, kde všichni mohli ochutnat pochoutky tradiční české i staročeské kuchyně, přičemž nesměl chybět ani správně vychlazený půllitr pravého českého zlatavého moku. Ti, kteří upřednostnili před cestou do Kutné Hory spíše zákoutí a úzké uličky pražské Malé Strany, se mohli zúčastnit alternativního výletu spojeného s prohlídkou Pražského hradu a jeho okolí, taktéž zakončeného společnou večeří.

12_3.jpg

Za vyvrcholení společného setkání v Praze lze bezpochyby považovat konferenční večeři ve stylové restauraci a pivnici Vojanův dvůr v samém historickém srdci města. České speciality a světoznámé české pivo nezůstaly bez uznání mnohých zahraničních hostů včetně těch belgických. Příjemné prostředí a vynikající atmosféra podbarvená tradiční českou dobovou hudbou vytvořily dokonalé podmínky pro množství neoficiálních střetnutí a neformálních diskusí a určitě daly vzniknout také novým přátelstvím, která možná právě v budoucnosti budou základem mnohých projektů či společných výsledků.

Konferenci završila prezentace španělských kolegů, kteří stručně představili město Valladolid, které bude hostit konferenci ICORS příští rok. Z ohlasů zúčastněných je zřejmé, že konference ICORS 2010 byla velmi úspěšná: ať již po stránce programové, organizační nebo kulturní. Všichni se rozcházeli s nadějí, že se opět potkají za rok ve Španělsku.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem sponzorům konference, kteří našli i v době hospodářské krize prostředky pro podporu takovéto akce. Především se jedná o již tradičního sponzora konferencí ICORS The Minerva Research Foundation (Princeton, New Jersey), ale také AMVIS – American Science Information Center, farmaceutickou společnost Glaxo Smith Kline, RSJ Algorithmic Trading, Mediaresearch a několik dalších. Záštitu nad ní převzala nadnárodní statistická společnost IMS (Institute of Mathematical Statistics).

Děkujeme též organizátorům i všem partnerům stejně jako jednotlivým účastníkům konference, protože bez žádného z nich by ICORS 2010 nebyl tím, čím byl, a zůstal by možná jen skvělým nápadem v hlavách úzkého okruhu lidí.

TOMÁŠ JURCZYK, MATÚŠ MACIAK,
Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou
a aplikovanou statistiku,
Univerzita Karlova