official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > říjen  > Z Bruselu

Komise zjednodušuje strukturu unijních programů

Evropská komise navrhuje v souvislosti s přípravou programovacího období na léta 2014–2020 mnohé změny. Stávající struktura programů se má totiž zefektivnit. Změny jsou spojeny se snahou splnit cíle strategie Evropa 2020; v oblasti VaVaI jde konkrétně o rámcový program Horizont 2020, o němž jsme informovali v AB 7–8/2011.

komise_zjednodusuje_z_bruselu.jpg

Program Vzdělaná Evropa (Education Europe) se orientuje na vzdělávání, odbornou přípravu a mládež se zaměřením na rozvoj dovedností a mobility. EK si od něj slibuje zjednodušení činností a pravidel prostřednictvím sloučení stávajících programů (Program celoživotního učení, Erasmus Mundus, Tempus a Mládež v akci). Pro usnadnění mobility bude Komise spolupracovat s Evropskou investiční bankou (EIB), která poskytne záruky pro půjčky studentům k absolvování magisterských studií v jiném členském státě. Součástí bude i sportovní podprogram, který se zacílí na rozvoj spolupráce v oblasti sportu, podporu sportovních organizací a boj proti dopingu, násilí a rasismu. Komise navrhuje programu dotaci 15,2 miliardy eur, které doplní také podpora ze strukturálních fondů.
Další z programů – Tvůrčí Evropa (Creative Europe) – je navržený pro oblast kultury a audiovizuálního průmyslu, který sloučí programy Kultura, MEDIA a MEDIA Mundus. V rámci strategie Evropa 2020 se zaměří na potřeby kulturních a tvůrčích odvětví, vytváření pracovních míst, podporu kulturní a jazykové rozmanitosti a přeshraniční spolupráci. Centrálně jej bude řídit Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast (EACEA). Některé akce zorganizuje přímo Komise (např. Evropská hlavní města kultury, kulturní ceny EU či společné akce s me­zinárodními institucemi). Rozpočet je navržen ve výši 1,6 miliardy eur.
Na program LIFE+ (pokračování současného programu) navrhuje Komise vyčlenit 3,2 miliardy eur, z toho 0,8 miliardy pro změnu klimatu a 2,4 miliardy pro životní prostředí. Současný program spravuje Komise centrálně; řídící úkoly budoucího by mohly být v kompetenci některé ze stávajících výkonných agentur.
Pro budoucí rozpočtové období Komise navrhuje zřídit specializovaný Program pro konkurenceschopnost a MSP (Competitiveness and SMEs) jako nástupce neinovační části stávajícího RP pro konkurenceschopnost a inovace (CIP). Podporu výzkumu a inovací pro MSP zahrne strategický rámec pro výzkum a inovace (Horizont 2020). Program se zaměří především na opatření na podporu malých a středních podniků. Finanční rámec má být navržen tak, aby usnadnil účast na programech financování; konkrétně zjednodušením pravidel, snížením nákladů, urychlením schvalovacích postupů a zřízením jediného správního či kontaktního místa (tzv. „one-stop shop“). Navrhovaný rozpočet činí 2,4 miliardy eur.
Cílem programu Zdraví pro růst (Health for Growth), který nahradí program Veřejné zdraví (Public Health), je spolupráce s členskými státy na podpoře inovací v oblasti zdravotnictví a zlepšování zdraví obyvatel EU. Mezi aktivity má patřit např. rozvoj osvědčených postupů pro screening rakoviny či vytvoření společného přístupu EU k hodnocení zdravotnické techniky. Výzkumná a inovační opatření v oblasti zdraví podpoří RP pro výzkum a inovace (Horizont 2020). Navrhovaný rozpočet činí 396 milionů eur.
Program Spotřebitelé (Consumers) bude usilovat o posílení postavení spotřebitelů, které je v rámci jednotného trhu klíčovou podmínkou pro dosažení vysoké úrovně ochrany spotřebitelů. Zaměří se i na zlepšení informovanosti spotřebitelů, zastupování jejich zájmů a na podporu uplatňování pravidel jejich ochrany. Komise navrhuje zejména navýšit prostředky na alternativní řešení sporů a budování poradenství spotřebitelů při nakupování v zahraničí. Celkově má program disponovat 175 miliony eur.
Stávající strukturální fondy, tj. Evropský regionální rozvojový fond, Evropský sociální fond a Fond soudržnosti navrhuje Komise sloučit do Společného strategického rámce ­(Common Strategic Framework), který pokryje i Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova a Evropský fond pro námořní záležitosti a rybářství. Tento krok zajistí provázanost mezi zdroji financování a efektivnější dosažení cílů strategie Evropa 2020. Rozpočet má činit 376 miliard eur.
Evropská komise má v úmyslu předložit návrhy programů do konce roku 2011, nejpozději počátkem roku 2012. Definitivní podoba vzejde z výsledků jednání Rady EU a Evropského parlamentu a v platnost vstoupí k 1. lednu 2014.
 
ZUZANA VAŠÍČKOVÁ,
stážistka v CZELO – Masarykova univerzita v Brně,
Technologické centrum AV ČR