official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Ocenění

Babuškova cena

Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků udělily již po osmnácté ceny a uznání za nejlepší práce z oboru počítačové mechaniky a výpočtové matematiky. Cenu, jež je určena pro studenty a mladé vědecké pracovníky, založil v roce 1994 významný český matematik prof. Ivo Babuška, který od roku 1968 působí v USA, aktuálně v Institute for Computational Engineering and Sciences na Texaské univerzitě v Austinu. V roce 2006 udělila AV ČR prof. Babuškovi čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis. V prvním lednovém týdnu roku 2012 ocenila Americká matematická společnost Ivo Babušku cenou Leroye P. Steela za celoživotní dílo, jedním z nejvyšších ocenění, jakého se matematikovi může dostat.

Cenu profesora Ivo Babušky za rok 2011 získal Mgr. Jan Česenek, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze za doktorskou disertační práci Nespojitá Galerkinova metoda pro řešení stlačitelného vazkého proudění.
Druhé místo komise přisoudila Ing. Radku Kolmanovi, Ph.D., za disertaci Dispersní analýza rovinných kvadratických konečných prvků v úlohách elastodynamiky obhájenou na Fakultě strojní ČVUT v Praze. Třetí místo obsadil Ing. Michal Kuráž, Ph.D., z Fakulty stavební ČVUT v Praze s doktorskou disertací Numerical solution of the flow and transport equations in porous media with the dual permeability conceptual approach.
V kategorii diplomových prací byla udělena čestná uznání. Rozhodnutím hodnotitelské komise získal první místo Ing. Michal Merta z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity v Ostravě. Jako druhý se umístil Ing. Vít Sháněl z Fakulty strojní ČVUT v Praze a třetí místo obsadil Ing. Jan Zapletal z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity v Ostravě.

KAREL SEGETH,
Matematický ústav AV ČR, v. v. i.