official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > leden  > Obálka

Ceny Neuron za přínos světové vědě 2014

02_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Beseda před udílením cen, zleva: Bohdan Pomahač, Jiří Bičák, Evžen Neustupný, Lubomír Skála (zastupující Jiřího Čížka) a Karel Segeth (zastupující Ivo Babušku)

Nadační fond na podporu vědy Neuron ocenil 11. prosince 2014 vědce, kteří dosáhli mimořádných výsledků v medicíně, fyzice, společenských vědách, chemii a matematice. Pátý ročník svedl dohromady osobnosti, které se výrazně otiskly do světové vědy, posunuly hranice soudobého výzkumu a motivovaly nespočet lidí, s nimiž pracovaly.
O profesní i životní zkušenosti se na besedě v objektu Wayry na pražském Václavském náměstí podělili dr. Bohdan Pomahač z Brigham and Women’s Hospital, Boston, USA (jeho tým provedl před třemi lety první úplnou transplantaci tváře v USA); prof. Jiří Bičák z Matematicko-fyzikální fakulty UK (pokračovatel einsteinovské tradice a hlavní tvůrce její současné podoby); prof. Evžen Neustupný z Archeologického ústavu AV ČR, Praha (českou archeologii učinil moderním oborem mezinárodního dosahu a relevance).

02_3.JPG

Besedy ani večerního ceremoniálu v pražském Profesním domě se bohužel nemohli zúčastnit prof. Ivo Babuška (v letech 1948–1968 působil v Ústavu pro matematiku ČSAV, poté v University of Maryland v USA; zakladatel světové výpočtové matematiky – mj. se podílel na propočtech výstavby Orlické přehrady) a prof. Jiří Čížek z MFF UK (v letech 1963–1968 působil v Ústavu fyzikální chemie ČSAV; jeho metoda tzv. spřažených klastrů se stala nejefektivnější metodou pro přesné výpočty vlastností molekul). V zastoupení je představili jejich blízcí spolupracovníci a celoživotní přátelé prof. Karel Segeth z Matematického ústavu AV ČR, resp. prof. Pavel Hobza z Ústavu pro organickou chemii a biochemii AV ČR.

02_3.JPG

Zvláštní cenu fondu Neuron obdržel Miroslav Zikmund, který svými cestami obohatil lidské poznání; na jeho tradici navazuje nadační projekt Expedice Neuron s cílem finančně podpořit české badatele na vědeckých výpravách). Vyhlášeni byli rovněž autoři projektů, kteří na svůj základní výzkum získali každý jeden milion korun – Neuron Impuls obdrželi dr. Zuzana Libá (Cytokiny u autoimunitních onemocnění nervového systému), dr. Jaroslav Řídký [Socio-rituální centrum v mladoneolitickém období (4900–4500 př. n. l.)], dr. Tomáš Mančal (Bioinspirované světlosběrné systémy na bázi fluorografenu), prof. Michal Otyepka (Do nitra kyborgů; Rozhraní grafen-biomolekula), dr. Jan Šťovíček (Homo-topické metody v teorii reprezentací).

MARINA HUŽVÁROVÁ