official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > leden  > Věda a výzkum

K výročí Konstantina Jirečka v Sofii

Ve velkém sále centrální budovy Bulharské akademie věd v Sofii se 11. listopadu 2014 uskutečnila vědecká konference Konstantin Ireček: istorik, dǎržavnik, obštestvenik, memoarist (Konstantin Jireček: historik, politik, veřejný činitel, memoárista), věnovaná 160. výročí jeho narození. Jednodenní zasedání připravily sofijské instituce Institut za istoričeski izsledvanija BAN, Nov bǎlgarski universitet a Sǎjuz na učenite v Bǎlgarija a zúčastnili se ho i badatelé z Akademie věd ČR.

18_1.jpg
Zdroj: Wikimedia commons, Jan Vilímek


Po zahájení sympozia přednesla referát Jordanka Geševa (Historický ústav BAV, Sofia), která se věnovala osobnosti K. Jirečka a bulharskému knižnímu spolku v letech 1879–1884. Příspěvek Lubomíry Havlíkové (Slovanský ústav AV ČR) se zaměřil na přínos K. Jirečka a jeho vědecké rodiny, reprezentované Josefem a Hermenegildem Jirečkovými, evropské medievistické balkanistice a byzantologii. Lizbet Ljubenova (Historický ústav BAV, Sofia) navázala vystoupením, v němž se zabývala kontakty K. Jirečka s bulharským duchovenstvem. Rumen Genov (Nová bulharská univerzita, Sofia) se posléze věnoval vztahům mezi K. Jirečkem a bulharskými politickými stranami. Dopolední zasedání uzavřela Teodorička Gotovska (Historický ústav BAV, Sofia) příspěvkem o formování osobnosti K. Jirečka jako obrozence a bulharofila.

18_2.jpg
Sídlo Bulharské akademie věd (Bǎlgarska akademija na naukite – BAN) v Sofii

V odpoledním bloku zazněl referát o daru bankéře Ivana Kovačeva archivu K. Jirečka, a to konkrétně na výkup cenných dokumentů a popularizaci, který přednesla Cvetana Veličkova (Vědecký archiv BAV, Sofia). Nikolaj Poppetrov (Historický ústav BAV, Sofia) se věnoval významu deníku K. Jirečka jako historického a imagologického pramene, Pavel Zeman (Filozofická fakulta MU, Brno) vědeckému výzkumu osobnosti K. Jirečka a jeho díla v Čechách. V závěru oficiální části konference zazněl příspěvek Aleksandry Trifonové (Nová bulharská univerzita, Sofia), která hovořila o rozvoji české slavistiky na začátku 20. století a věnovala se pracím prof. Jaroslava Bidla, nástupce K. Jirečka na Karlově univerzitě v Praze, zatímco ředitel hostitelské instituce Ilja Iliev (Historický ústav BAV, Sofia) seznámil přítomné s působením K. Jirečka mimo hranice Bulharska.

Po skončení konference se jejím účast­níkům a hostům představil film Srešty s Ireček (Setkání s Jirečkem) scenáristů a režisérů Juli Stojanova († 2011) a Asena Vladimirova, který byl příjemnou tečkou za slavnostním zasedáním v Sofii.

LUBOMÍRA HAVLÍKOVÁ,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.