official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Půl milionu dětí

Před 140 lety pokřtila svým křikem novorozená holčička zcela novou a na svou dobu naprosto unikátní Zemskou porodnici v Praze. Od té doby tu spatřilo světlo světa těžko uvěřitelných půl milionu miminek (to je přibližně počet obyvatel Brna a Liberce, nebo Ostravy a Plzně dohromady). Však se také řadí k nejdéle otevřeným porodnicím na světě. Autorství komplexu s typickým rukopisem připomínajícím též biskupský areál v Černovcích na někdejší Bukovině (viz AB 9/2011) patří geniálnímu architektovi, staviteli, zakladateli Akademie věd a mecenáši Josefu Hlávkovi. Pamětní deska muži, který vystavěl tak dokonalé dílo, ač sám zůstal bezdětný, byla odhalena u vstupu do nynější Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK ve výroční den zahájení jejího provozu 28. dubna.

12_1.jpg
Foto: Petr Králík, Archiv Akademický bulletin
Od letošního roku je vstup do objektu opatřen bronzovou pamětní deskou.

Zemská porodnice nahradila v roce 1875 kapacitně již nedostačující porodnici u sv. Apolináře. Jak bylo zmíněno, Hlávka své dílo koncipoval vskutku velkoryse a vizionářsky. Kvalitou péče a minimalizovanou dětskou úmrtností se zdejší zařízení dostalo záhy po 2. světové válce na mezinárodní úroveň. Před deseti lety (2005) získala klinika jako první v Evropě certifikát Evropské odborné společnosti pro gynekologii a porodnictví (EBCOG) pro tři udělované subspecializace – perinatologie, urogynekologie a gynekologická onkologie. Protože vystavení certifikátu EBCOG striktně podmiňuje dodržování nejvyšších standardů poskytované péče, může být zařízení garantem postgraduálního vzdělávání v oboru gynekologie a porodnictví v celé Evropě. V budově sídlí také Perinatologické centrum pro Prahu a Středočeský kraj, které v řadě případů slouží i jako superkonziliární pracoviště pro nejzávažnější těhotenské patologie pro celou Českou republiku. Mj. zde dostanou odbornou péči ženy s předčasnými porody, cukrovkou, závažnými chorobami srdce, poruchami krevní srážlivosti, nespecifickými záněty střev (Crohnova nemoc nebo colitis ulcerosa) nebo revmatoidními chorobami. Ve spolupráci s IKEM Praha je sem soustředěna mezioborová péče o těhotné ženy po transplantaci některého orgánu. V Perinatologickém centru se diagnostikují a léčí některé nemoci ještě nenarozených dětí, tedy nitroděložně.

12_2.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Opomenout však nelze ani architektonickou hodnotu budovy. Hlávkou podobně koncipovaný, i když nesrovnatelně větší komplex nynější Ukrajinské univerzity byl dokonce zapsán do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Červené cihly vnější fasády, členité štíty, klenby chodeb i sloupoví nebo malované detaily a spousta dalších prvků činí z této stavby oprávněně národní kulturní památku. To ovšem svým způsobem limituje další rozvoj kliniky a potřebných prostor, nicméně myšlenka na rozšíření, která vyhovuje i z hlediska památkové ochrany, již existuje. Hold českému Edisonovi a českému Nobelovi, jak Josefa Hlávku nazval spisovatel Petr Hora-Hořejš, vzdala v Kapli sv. Kříže porodnice elita české vzdělanosti. A možná, že v některém z porodních sálů ukrytých v budově, přišel během slavnosti na svět nový život.

MARINA HUŽVÁROVÁ