official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červ-srp  > Z Bruselu

Nový vědecký poradní mechanismus Evropské komise

Komisař pro výzkum, vědu a inovace Carlos Moedas se v květnu 2015 setkal s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a významnými evropskými vědci, aby prodiskutovali konkurenceschopnost vědy a dohodli se na vytvoření nového vědeckého poradního mechanismu (Scientific Advice Mechanism – SAM).

25_1.jpg
Foto: Archiv EK
Setkání k novému vědeckému poradnímu mechanismu Evropské komise: (zleva) Serge Haroche, Jyrki Katainen, Edvard Ingjald Moser; ve druhé řadě Paul Nurse, Jean-Claude Juncker, László Lovász, Jules A. Hoffmann, Jean Tirole a Carlos Moedas

Nový mechanismus má respektovat nezávislost institucionálních a politických zájmů a spojovat poznatky z různých oborů. Stejně nezbytné je i zajištění transparentnosti. SAM nesmí opomíjet ani specifický charakter evropské politiky, konkrétně jednotlivé národní perspektivy členských států, princip proporcionality a subsidiarity. Komisař C. Moedas navrhl k dosažení tohoto cíle několik opatření. Jedním z nich je vytvořit škálu vědeckých expertiz či propojit národní akademie a jiné subjekty. Za koordinaci mechanismu odpovídá skupina nezávislých vědců. Úkolem C. Moedase je uvést dohodu v platnost, vybrat příslušné vědce a v následujících měsících zajistit co nejefektivnější spolupráci jednotlivých útvarů Evropské komise.

KLÁRA GLITTOVÁ, stážistka,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR