official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > červ-srp  > Rozhovor

Pro dobré jméno Česka

MARINA HUŽVÁROVÁ

Novinku pro podporu lepší koordinace zahraničních aktivit v nejrůznějších oblastech představili veřejnosti ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek spolu s pověřeným ředitelem Českých center Zdeňkem Lyčkou. Jde o nový webový portál, který umožní české iniciativy v zahraničí, a to jak státní, tak soukromé, nejen mapovat a koordinovat, ale také spoluvytvářet, protože je otevřený všem zájemcům.

20_1.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin
Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek (uprostřed) s ředitelkou Odboru veřejné diplomacie MZV Kristinou Larischovou a Zdeňkem Lyčkou, pověřeným ředitelem Českých center při tiskové konferenci v Černínském paláci


„Snažíme se, aby prezentace České republiky v zahraničí nebyla roztříštěná. V oblasti průmyslu se to již částečně povedlo, a tak se v současnosti soustředíme na oblast kultury,“ uvedl při červnové prezentaci v Černínském paláci ministr Lubomír Zaorálek. Bezplatný informační portál, který má poskytnout institucím i jednotlivcům platformu ke sdílení informací a případnému navazování spolupráce, nese lakonický název Czechplatform.cz. Provozují ho Česká centra, která z titulu své hlavní náplně a zadání propagují naši republiku v zahraničí. Připomeňme, že se centra zrodila po vzniku samostatné České republiky a v současnosti mají 22 poboček ve 20 zemích na třech kontinentech; zatím poslední bylo otevřeno před třemi lety v Soulu.

Portál je záměrně jednoduchý – neobsahuje rušivé vizuální prvky, naopak odkazuje rovnou na webové stránky organizátorů jednotlivých aktivit. Za projektem stojí člověk s dlouhodobou diplomatickou zkušeností, který mj. sám vedl České centrum ve Stockholmu, byl naším velvyslancem v Dánsku a do konce letošního června řídil z pověření pana ministra ústředí Českých center v Praze, dr. Zdeněk Lyčka. Zkušenost s nedostatkem informací o kulturních aktivitách v tom nejširším slova smyslu vycházela z jeho vlastní praxe. Navíc doposud chybělo prostředí umožňující monitorovat všechny zahraniční prezentace i kvůli tomu, že by bylo otevřené nejen pro všechny relevantní státní instituce, ale nabídlo také prostor individuálním aktérům, kteří se v zahraničí prezentují bez oficiální podpory.

20_2.jpg

Určitou obdobu propagačních středisek mají snad všechny země. Pokoušejí se i o podobnou společnou platformu? Co je cílem projektu „Czech-platform“ a komu je určen?
Účelem je vytvořit prostředí pro mapování aktivit českých kulturních a kreativních průmyslů v zahraničí realizovaných ze státních i soukromých zdrojů. Nabídnout prostor pro vzájemnou spolupráci, koordinaci a zefektivnění české zahraniční prezentace. Poskytnout bezplatně službu českým aktérům, kteří se prezentují ve světě a chtějí, aby se o jejich aktivitách vědělo. A také získat nástroj pro zpětnou vazbu prezentace v zahraničí, ucelené statistické údaje pro plánování i hodnocení. Za cílové uživatele považujeme ministerstva, státní instituce, VŠ, umělecké agentury, kurátory, organizátory festivalů, ale také nezávislé umělce, vědce a další zájemce. Jednoduchý portál může bezplatně využít každý, kdo plánuje prezentaci svého projektu v zahraničí a chce, aby se o něm vědělo. To se týká také kulturních institucí, které jednotlivé umělce zastupují. Stačí vyplnit akci v systému, netřeba předchozí registrace. Uveřejněné informace se dostanou k českým subjektům v zahraničí, tedy k zastupitelským úřadům, českým centrům, krajanským spolkům, bohemistům a dalším organizacím. Mohou nabídnout spolupráci, zvýšit povědomí o konané akci, případně poskytnout aktuální služby. Mohou také navrhovat větší akce, jako jsou například české dny, týdny, sezony apod., se zapojením většího množství partnerů, sdílením finančních prostředků a intenzivnějším oslovením cílových skupin.

S kulturním bohatstvím každé země je velmi těsně spjata také věda – s tímto vědomím jste vyrazili do světa na veleúspěšnou „spanilou jízdu“. Co vše propagace české vědy zahrnuje?
Představujeme nové inovativní projekty a upozorňujeme na potenciál českého výzkumu a vývoje. Rozvíjíme spolupráci s univerzitami, vysokými školami a odbornými institucemi. Našimi významnými partnery jsou zejména Akademie věd ČR a její jednotlivé ústavy, British Council, Česká inovace, Národní technické muzeum a Technologická agentura ČR. Dále iniciujeme výstavní projekty odhalující historii, současnost i blízkou budoucnost naší vědy a výzkumu. Jsme partnery české části mezinárodní soutěže FameLab, kterou organizuje British Council. Loni jsme poprvé udělili Cenu Českých center za rozvoj mezinárodní vědecké spolupráce, a to MUDr. Pavlu Tomšíkovi za úspěch právě ve zmíněné soutěži FameLab 2014. Spolupracujeme s Českou inovací o. p. s., která organizuje festival ČINFEST a jako partner soutěže Česká inovace jsme prezentovali vítězné projekty z let 2014 a 2015 doma i v zahraničí (beton přenášející světlo LiCrete, vozidlo ELBEE, Pitná voda a peletky z prasečí kejdy, MAGIC BOX nebo Pohybový závitový mechanismus). Zapojujeme se do Týdne vědy a techniky AV ČR.

Rozrůstá se vám i cyklus výstavních projektů zaměřených na vědu. Které se těšily největší ­pozornosti?
Úžasně se nám osvědčila expozice Otto Wichterle: Příběh kontaktní čočky – v zahraničí už se představila na 40 místech. Česká věda bojuje s viry je název výstavy v podobě třímetrového fullerenu ztvárněného výtvarníkem Jáchymem Šerých, která seznamuje s prof. Antonínem Holým a jeho objevy. Příznačný název nese výstava Bedřich Hrozný – 100 let od rozluštění chetitského jazyka, která světu připomíná výročí výjimečného objevu českého vědce Bedřicha Hrozného. Doprovází ji zvuková instalace českého umělce Pavla Sterce a promítání filmové smyčky sestříhané z dobových dokumentů. A také projekt NANORMÁLNÍ SVĚT.CZ 2015 představující nanosvět v podobě přirozené, jak existuje bez přičinění člověka, i v podobě umělé, jak jej člověk vytváří a buduje. S velkým ohlasem se setkává výstavní projekt o historii a současnosti fenomenální stavebnice MERKUR, která rozvíjí technické myšlení, stala se nejen základnou mnoha domácích kutilů a budoucích vědců, ale také prototypem Wichterlova čočkostroje.

20_3.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin
Česká centra vnímají vědu jako součást národní kultury. Zatímco horní snímek patří expozici o životě a díle Antonína Holého na loňské světové výstavě EXPO v Miláně, dolní obrázek zachycuje nápaditou periodickou tabulku kulturních akcí Českého centra v rumunské Bukurešti
z roku 2012.

20_4.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin


K vědě a vzdělání se jistě sluší doplnit, že česká centra spolupracují s univerzitami a ve své síti zajišťují stáže českých studentů. A také, že v Berlíně, Budapešti, Bukurešti, Kyjevě, Londýně, Miláně, Mnichově, Moskvě, New Yorku, Paříži, Sofii, Tokiu, Varšavě, Vídni a od letoška i Bratislavě vyučuje přes 50 lektorů češtinu včetně zprostředkování certifikovaných zkoušek.

Popřejme, aby radary českých center – nově symbolizované prostřednictvím teček ve tvaru šipky – naváděly na místa akcí v zahraničí, jak je smyslem projektu Czechplatform, i naše vědce.

 20_6.jpg
Zdeněk Lyčka vystudoval Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu v Ostravě a později Univerzitu Karlovu v Praze. Mimo svou diplomatickou kariéru se věnuje překladům severské a angloamerické literatury. Za knihu Grónské mýty a pověsti získal Cenu Josefa Jungmanna. V roce 2011 překonal na lyžích Grónský ledovec, později absolvoval na kajaku cestu z Prahy do Severního moře.

 20_5.jpg