Intranet

Fyziologický ústav AV ČR

Špičková věda pro zdraví

Korelativní přístup k poruchám mezibuněčné hmoty: od proteinů k uspořádání tkáně u idiopatického onemocnění pes equinovarus


Cíle projektu: Cílem studie je porovnat proteomické, buněčné, mofologické a biochemické charakteristiky tkání vyizolovaných z mediální (kontrahované) a laterální (nekontrahované) části nohy s onemocněním pes equinovarus (clubfoot).

Idiopatický pes equinovarus (angl. clubfoot) je vrozená vada chodidla a bérce. Ačkoli se jedná o nejčastější kongenitální vadu nohy, stále není jasná přesná etiopatogeneze tohoto onemocnění.

Dosavadní studie naznačují, že pes equinovarus patří ke skupině fibroproliferativních chorob, jejichž původ a mechanismus postižení na mnoha úrovních zůstává neznámý. V tomto projektu jsou srovnávány výsledky analýz několika hierarchických úrovní tkáně: od proteinů k architektuře extracelulární hmoty. Nejprve budou odebrány vzorky tkáně z kontrahované mediální strany a z kontrolní laterální strany postižené nohy. Poté bude charakterizováno proteinové složení vzorků. Zároveň budou vzorky tkáně a izolované buňky morfologicky analyzovány pomocí optické mikroskopie a jednoosé tahové zkoušky. Výsledky budou statisticky zhodnoceny a morfologické a fyziologické parametry vzorků budou porovnány navzájem i s fyziologickými parametry zdravé pojivové tkáně. Výsledné rozdíly mohou být využity pro enzymatické terapeutické působení na fibrotickou tkáň a pro vylepšení konzervativní terapie pes equinovarus.