Intranet

Fyziologický ústav AV ČR

Špičková věda pro zdraví

Hlavní směry výzkumu


Vědecká témata řešená na oddělení radiometrie.

Interference exogenního bromidu s metabolismem jodu ve štítné žláze a dalších tkáních laboratorního potkana. V rámci řešení grantových projektů GA ČR, GA AV ČR a IGA MZ ČR jsme studovali mechanismy interakce bromidu s jodidem ve štítné žláze potkana jako modelu působení strumigenních agens z životního prostředí na rizikové populační skupiny.

  • Výsledky našich fyziologických experimentů prokazují velmi významný vliv vysokého příjmu bromidu na celotělový biologický poločas jodu a na kinetiku akumulace a vylučování jodidu, zejména ve štítné žláze a v kůži potkanů. Zvlášť markantní byly negativní účinky vysokých hladin bromidu v organismu u zvířat s nedostatečným přísunem jodu a u kojících samic potkana.
  • Námi nedávno vypracovaná metodika stanovení obsahu všech forem prvků jodu a bromu v izolované štítné žláze potkana pomocí instrumentální neutronové aktivační analýzy se potvrdila být nejvhodnější metodou pro analýzu vzorků tohoto biologického materiálu (o hmotnosti sušiny menší než 5 mg).

 

Vývoj radiometrických metod pro stanovení enzymových aktivit. Pro studium vlivu některých xenobiotik - vedle jednoduchých anorganických iontů, např. bromidu a chloristanu, i známých organických látek typu antidepresiva fluoxetinu (ProzacTM) - na metabolismus hormonů štítné žlázy, tyroxinu (T4) a trijodthyroninu (T3), byly na oddělení vyvinuty a zavedeny radiometrické metody pro stanovení aktivit klíčových enzymů v metabolismu tyreoidálních hormonů. Vyvinuli jsme například principielně nová extrémně citlivá radiometrická enzymová stanovení (v širokém dynamickém rozsahu 10 exp-18 až 10 exp-12 katalů!) v případě všech tří známých typů selenoenzymů dejodas jodothyroninů. Na našem oddělení byly rovněž zavedeny radiometrické metody pro stanovení enzymových aktivit jodothyronin UDP-glukuronyltransferasy a sulfotransferas v různých frakcích periferních tkání potkana a také tyreoidální peroxidasy.

  • S použitím těchto metod jsme jednoznačně prokázali tyreotoxické a strumigenní účinky nadbytečného příjmu bromidu a chloristanu u potkana.
  • Výsledky výzkumu prováděného na oddělení radiometrie byly publikovány jednak v mezinárodních recenzovaných odborných časopisech s IF (viz odst. "Publikace"), jednak souhrnně ve 3 kapitolách v recenzovaných zahraničních monografiích [Comprehensive Handbook of Iodine. Nutritional, Biochemical, Pathological and Therapeutic Aspects (Edited by V.R. Preedy, G.N. Burrow and R. Watson). Academic Press, Oxford 2009; Elements and their Compounds in the Environment. Occurrence, Analysis and Biological Relevance, 2nd Ed. (Edited by E. Merian, M. Anke, M. Ihnat and M. Stoeppler). Wiley-VCH, Weinheim 2004].