official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > prosinec  > Z Bruselu

Výzkumem a inovacemi v Evropě k "nové renesanci"?

Odborníci představili 20. října 2010 v Bruselu zprávu Výboru pro Evropský výzkumný prostor (ERAB) s názvem Realising the New Renaissance, která obsahuje doporučení, jak dosáhnout v Evropě do roku 2030 výzkumného a inovačního prostoru světové úrovně. O zřízení poradního orgánu ERAB, který sestává z 22 odborníků z akademické i průmyslové sféry, rozhodla Evropská komise v prosinci 2007.

Nová eurokomisařka pro výzkum a inovace M. Geoghegan-Quinn vyzvala členy ERAB během historicky první konference ERAB ve španělské Seville v květnu 2010, aby připravili minimálně 10 konkrétních návrhů, jak mohou výzkum a inovace přispět k řešení tzv. Grand Challenges – největších globálních problémů, s nimiž se Evropa musí vypořádat. Návrhy jsou hlavním obsahem zveřejněné zprávy ERAB.

Z 10 doporučení má být pět okamžitě realizováno, čtyři se zaměřují na aktivity ve střednědobém horizontu, jedno je určeno pro dlouhodobou činnost.

V prvním balíčku zpráva zdůrazňuje vytvoření jednotného patentu EU a Charty pro inovace, a to především z důvodu zvýšení ochrany při využívání výsledků výzkumu a správy IPR. Dále se věnuje přípravě implementace tzv. Precommercial Procurement (PCP) výzkumu, vývoje a služeb s nimi spojených. Jedná se o specifický nástroj veřejného sektoru pro stimulaci poptávky po inovacích. Následná doporučení se týkají zvýšení koncentrace financování VaV pro vybraná témata strategie Evropa 2020, vytvoření označení Evropské město/region inovací určeného ke zvýšení prestiže a zviditelnění vědy a přípravy rámcové směrnice, která by mj. umožnila vybudovat jednotný evropský trh pro výzkum.

Ve střednědobém časovém horizontu ERAB navazuje na předchozí doporučení a hovoří o plné implementaci systému PCP a koncentraci všech financí pro VaV s ohledem na budoucí 8. rámcový program. Zpráva dále obhajuje zvýšení tolerance pro rizikový základní výzkum ve všech programech VaV. Tento přístup je výhodnější pro interdisciplinární projekty nebo výzkum nových technologií a umožňuje vznik opravdu excelentních výsledků. ERAB rovněž navrhuje, aby byl založen evropský fond pro rizikový kapitál. Z dlouhodobého hlediska je Výbor velkým zastáncem financování projektů na základě výsledků výzkumu a vynaloženého rizika. Zpráva je dostupná na http://ec.europa.eu/research/erab/index_en.html.

MICHAELA VLKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR