official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Liblické setkání SAV a AV ČR

Setkání vedení Akademie věd ČR a Slovenské akademie věd v čele s předsedy Jiřím Drahošem a Jaromírem Pastorkem hostilo ve dnech 3.–4. října 2011 Konferenční centrum AV ČR – zámek Liblice. Vztahy mezi oběma akademiemi jsou velmi blízké díky historické tradici a každoroční setkání jejich představitelů mají neformální a otevřený ráz. Delegace se vzájemně informují o svých problémech i úspěších, vyměňují si poznatky z důležitých oblastí společného zájmu a hledají společná stanoviska.

07_1.jpg
Obě fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Program letošního jednání tvořila výměna poznatků o financování vědy a výzkumu a o po-stavení a zapojení v Evropském výzkumném prostoru (European Research Area – ERA). O aktivitách ERC informoval místopředseda Evropské výzkumné rady prof. Pavel Exner. Velkou pozornost účastníci věnovali také zkušenostem a výsledkům letošního hodnocení vědeckých organizací. Dalším diskutovaným tématem byla spolupráce Akademií věd v rámci V4 včetně navržení témat pro příští setkání AV V4, které se uskuteční ve dnech 29.–30. listopadu 2011 v Kongresovém centru Slovenské akademie věd. Po ukončení jednání v Liblicích odjely obě delegace do Nelahozevsi, kde si prohlédly interiéry zámku a při obědě pokračovaly v neformálních rozhovorech. Závěrem účastníci navštívili Památník Antonína Dvořáka v jeho rodném domě.
Za Akademii věd České republiky se jednání zúčastnila delegace ve složení: předseda prof. Jiří Drahoš, místopředseda pro III. vědní oblast, prof. Jaroslav Pánek, člen předsednictva AR Ing. Petr Bobák, CSc., člen předsednictva AR prof. Petr Ráb, člen AR a předseda Rady pro zahraniční styky prof. Jan Palouš, člen AR Ing. Vladimír Nekvasil, DrSc., členka AR, PhDr. Ivana Laiblová Kadlecová a ředitelka Odboru mezinárodní spolupráce, který pravidelné setkání obou institucí organizačně zajišťoval, RNDr. Veronika Palečková.

07_1.jpg
Předseda Slovenské akademie věd Jaromír Pastorek a předseda I. komory Sněmu SAV Karol Iždinský při úvodním zasedání

Za Slovenskou akademii věd se jednáni zúčast-nili: předseda prof. Jaromír Pastorek, předseda I. komory Sněmu SAV Ing. Karol Iždinský, CSc., místopředsedkyně pro ekonomiku PhDr. Viera Rosová, CSc., místopředsedkyně pro výzkum RNDr. Eva Majková, DrSc., místopředsedkyně pro vzdělávání a doktorandské studium prof. Daniela Ježová, místopředseda pro II. vědní oblast doc. Albert Breier, místopředseda pro III. vědní oblast Mgr. Ľubomír Falťan, CSc., člen Předsednictva a předseda Akreditačí komise prof. Peter Samuely a vedoucí sekretariátu předsedy SAV JUDr. Antonia Štaffová.

MILUŠE VYHNANOVSKÁ,
Kancelář Akademie věd ČR