official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > leden  > Popularizace

Mladí velvyslanci vědy a techniky

Americký astronaut Andrew Feustel poblahopřál prostřednictvím videokonference šestici žáků základních škol, kteří se díky vynikajícím studijním výsledkům a úspěchům v matematických či jiných olympiádách stali Mladými velvyslanci vědy a techniky (Junior Ambassadors of Science and Technology). Společná iniciativa Velvyslanectví USA v ČR, amerických firem a Akademie věd ČR, jejímž cílem je inspirovat mladé lidi ke studiu exaktních věd, vyvrcholila 13. prosince 2011 předáním jmenovacích listin.

21_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Budoucím nadějím světové vědy – Petře Vokáčové (Hostivice), Marku Hanušovi (Ostrava-Hrabůvka), Petru Dvořáčkovi (Ostrava), Martinu Grůzovi (Hustopeče), Tomáši Galouskovi (Hustopeče) a Františku Fladungovi (Praha) – je v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze předali zástupce velvyslance USA v ČR Joseph Pennington, americký kulturní atašé David Gainer, ředitel Amerického centra při Velvyslanectví USA v ČR Miroslav Konvalina a Jiří Beneš z Akademické rady AV ČR.
Jedinečný projekt vyhlásili v srpnu 2011 předseda Akademie věd Jiří Drahoš spolu s Andrewem Feustelem, který se také stal jeho garantem. „Úspěšní studenti se pod mentorským dohledem vědeckých pracovníků zapojí do vybraných firem, které se v Česku zabývají vědou a technikou. Získají příležitost navštívit Spojené státy, kde se podělí o zkušenosti a setkají se s pracovníky vědeckých a technických laboratoří a firem,“ objasnili při vyhlášení projektu Jiří Drahoš a Andrew Feustel.

21_1.jpg

Právě amerického astronauta, který se v květnu 2011 vydal společně se svým „parťákem“ Krtkem (více AB 9/2011) na misi k Mezinárodní kosmické stanici a jako letový specialista se podílel na montáži Alfa magnetického spektrometru, se mladí velvyslanci vědy díky telemostu do sídla NASA v americkém Houstonu ptali na jeho práci a životní zkušenosti, kde studoval a čemu se věnoval, než začal létat do kosmu, či jaké nejsilnější zážitky má z vesmírného prostoru. Andrewa Feustela pro změnu zajímalo, co žáci zažili při exkurzi na Akademii věd; mladí ambasadoři totiž ještě než si převzali ocenění, zavítali do Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kde je provedl badatel a popularizátor Jan Kolář.

21_1.jpg

Podle Miroslava Konvaliny si americké firmy uvědomují, jak kvalitní je tradice české vědy a techniky. Slova ředitele Amerického centra potvrdil také zástupce velvyslance USA Joseph Pennington, a připomněl některé významné osobnosti české vědy – nositele Nobelovy ceny za polarografii Jaroslava Heyrovského, vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho, objevitele léků proti viru HIV Antonína Holého či kardiologa Petra Widimského. „Věříme, že talentované děti z Česka budou jednou v této tradici pokračovat a že se některé z nich stanou úspěšnými vědci, kteří nám napomohou lépe porozumět světu.“
A co šestici nadaných žáků čeká nyní? Americké firmy (Ingersoll Rand Czech Republic, CTS Czech Republic, Emerson Process Management, Hill’s Pet Nutrition Manufacturing a CA Technologies), jež žáky ve spolupráci s vedením jejich základních škol na Mladé velvyslance vědy a techniky nominovaly, je coby potenciální zaměstnance v nejbližší době seznámí se svou činností a oblastmi výzkumu.

LUDĚK SVOBODA