official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > leden  > Věda a výzkum

Spolupráce s indickým farmaceutickým průmyslem

Mikrobiologický ústav AV ČR dlouhodobě spolupracuje doma i v zahraničí s farmaceutickým průmyslem, a to zejména v oblasti tzv. „green chemistry“. Mezi perspektivní zahraniční partnery patří indická firma Fermenta Biotech Ltd., s níž se čeští mikrobiologové podílejí na výzkumu biotransformace beta-laktamových antibiotik. Spolupráci iniciovala koncem 80. let minulého století farmaceutická firma SPOFA a dále ji rozvíjel výhradně Mikrobiologický ústav AV ČR.

13_1.jpg
Fota: Archiv MBÚ AV ČR

Novou etapu kooperace znamenal vývoj moderního, ekologicky šetrného procesu pro syntézu beta-laktamových antibiotik druhé generace, ampicilinu, amoxicilinu a cefalexinu. Tato antibiotika se vyznačují vyšší selektivitou vůči patogenním mikroorganismům, zvýšenou odolností k inaktivaci katalyzované enzymem beta-laktamasa a vylepšenými farmakologickými vlastnostmi. Zmíněná antibiotika jsou v současnosti nejčastěji používané látky s antibakteriálním účinkem a jejich chemická výroba představuje většinu celosvětové produkce antibiotik.

13_2.jpg
Výrobní hala firmy Fermenta Biotech Ltd. v Takoli, Kullu Valey, stát Himachal Pradesh

Výzkum enzymové syntézy beta-laktamových antibiotik zahájila Laboratoř enzymových technologií pod vedením dr. Pavla Kyslíka koncem 90. let. Průmyslově vyráběný biokatalyzátor s aktivitou penicilinacylasy z Escherichia coli (PGA), použí­vaný pro přípravu prekurzorů pro chemické syntézy antibiotik odvozených od přírodních penicilinů a cefalosporinů jejich hydrolýzou, není vhodný pro opačnou reakci, enzymovou acylaci. V roce 1999 byl proto zahájen intenzivní screening půdních izolátů mikroorganismů s aktivitami penicilinacylas vhodných vlastností. Jeden z izolátů, klasifikovaný původně jako Comamomonas testosteroni a později dle sekvence genu pro 16S rRNA přes­něji identifikován jako Achromobacter sp., produkoval dosud nepopsanou PGA. Kmen byl patentován a výsledky publikovány v mezinárodních odborných časopisech. V roce 2003 podepsal MBÚ AV ČR smlouvu o spolupráci při dalším vývoji technologie bioprocesu syntézy antibiotik se společností Fermenta Biotech Ltd. (FBL). Badatelé připravili robustní, vysoce expresní systém pro přípravu enzymu využívající optimalizovaného hostitele Escherichia coli. V té době již měly obě zúčastněné strany za sebou dlouholetou úspěšnou spolupráci ve vývoji obdobných technologií. Díky tomu badatelé v relativně krátké době modifikovali expresní systém a vyvinuli technologii přípravy a použití enzymového katalyzátoru pro syntézu beta-laktamových antibiotik s parametry ekonomicky životaschopného a udržitelného moderního procesu, který v porovnání s chemickou výrobou výrazně snižuje zatížení životního prostředí toxickými odpady a vysokou energetickou náročností. Projekt završilo v roce 2009 udělení českého patentu na produkční mikroorganismus. V návaznosti na patent připravily spolupracující instituce tři společné PCT přihlášky, které navíc zahrnují proces přípravy biokatalyzátoru a jeho využití. V současnosti se realizuje patentové řízení ve vybraných státech světa; produkční kmen již byl patentován v USA a EU. Koncem roku 2011 se podařilo úspěšně dokončit transfer technologie prodejem autorského podílu společného patentu firmě FBL, která hodlá v brzké budoucnosti zahájit výrobu těchto biokatalyzátorů. V témže roce ředitel Mikrobiologického ústavu AV ČR dr. Martin Bilej a Satish Varma za vedení FBL podepsali společné prohlášení o oboustranném zájmu pokračovat ve stávající spolupráci a rozšířit ji o další společné projekty.

MARTIN BILEJ, PAVEL KYSLÍK,
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.