official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Téma měsíce

Brno připravuje vědcům špičkové podmínky

Návrat úspěšných vědců ze zahraničních institucí a využití jejich znalostí a kontaktů v prostředí české vědy a výzkumu je jednou z cest, jak podpořit konkurenceschopnost a prestiž Česka. Na stejnou kartu vsadil Ústav přístrojové techniky AV ČR, jemuž se ve spolupráci s Ústavem elektrotechnologie FEKT VUT a za pomoci evropského grantu ve výši 31 milionů korun na tři roky podařilo do Brna přivést dr. Vladislava Krzyžánka – odborníka na elektronovou mikroskopii, který uplynulých 12 let působil na univerzitě v německém Münsteru.

07_1.jpg
Fota: Archiv ÚPT AV ČR
Vladislav Krzyžánek patří mezi význačné české odborníky v oblasti elektronové mikroskopie.

Projekt Podpora lidských zdrojů a transferu znalostí v podmínkách mezinárodní spolupráce vědeckých týmů uspěl pod vedením dr. Viléma Neděly. Získané peníze chce Ústav přístrojové techniky využít mj. taktéž na vzdělávání a mezinárodní vědecké aktivity s cílem podpořit vědeckou excelenci moravské metropole. Konkrétně na organizaci vzdělávacích workshopů, hostování zahraničních vědců, podporu mobility badatelů či spolupráci s akademickou i průmyslovou sférou.

07_3.jpg
Rastrovací elektronový mikroskop FEI Magellan 400

ÚPT dosáhl během více než pěti dekád existence nespočtu vědeckých úspěchů a patří mezi akademická pracoviště s celosvětovým významem. V loňském roce ústav započal výstavbu centra ALISI (Aplikační a vývojové laboratoře pokročilých mikrotechnologií a nanotechnologií – viz AB 6/2010), na něž získal takřka půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Tematicky se ALISI zaměří na aktivity zasahující oblast diagnostiky a technologií, které využívají nových metod magnetické rezonance, laserových mikrotechnologií a nanotechnologií. Vznik centra má být impulzem k rozšíření spolupráce s tuzemským i zahraničním průmyslem, vysokými školami, zdravotními ústavy a výzkumnými institucemi.
Brněnské pracoviště očekává, že zkušenosti a kontakty dr. Vladislava Krzyžánka společně s podporou hostujících zahraničních profesorů přispějí ke zkvalitnění vědecké práce na pracovištích ÚPT. Vzniknout by totiž měl také nový výzkumný směr i počet vědeckých výstupů projektů, které se budou realizovat na základě nových mezinárodních spoluprací.

07_2.jpg
Rastrovací elektronový mikroskop Jeol JSM-6700F byl v ÚPT AV ČR instalován koncem r. 2011.

Co Vladislava Krzyžánka po 12 letech v německém Münsteru vedlo k návratu do Ústavu přístrojové techniky AV ČR?
Do Německa jsem původně odešel jen na devítiměsíční pobyt v rámci stipendia NATO Science Fellowship a první léta jsem ani nepomýšlel, že bych tam zůstal tak dlouho. Vedoucí pracoviště byl se mnou spokojený a smlouvu mi prodlužoval vždy o maximálně možnou dobu; zpravidla o dva nebo tři roky. Po devátém roce jsme s manželkou, kterou jsem mimochodem potkal v Münsteru, začali vážně uvažovat o návratu zpět do Česka. Důvody byly tedy hlavně rodinné. Starší syn je navíc předškolák, takže jsme se nechtěli vracet během jeho školní docházky.
A proč zrovna do Ústavu přístrojové techniky? Patří k nejlepším pracovištím České republiky v oboru elektronové mikroskopie. Prostřednictvím projektu OPVK na podporu lidských zdrojů ve VaV, o nějž úspěšně žádal dr. Vilém Neděla, jsem měl možnost se vrátit.

Budete i nadále s univerzitou v Münsteru spolupracovat?
Ano. Jednak je projekt v Brně postaven na pokračování mé práce z Münsteru a jednak jsem stále školitelem-specialistou münsterského doktoranda, jemuž jsem přislíbil pomoc i z Brna. Mimoto mám v Münsteru stále hodně nedodělaných věcí.

Jaké konkrétní oblasti výzkumu se věnujete?
Zůstávám ve stejném oboru, v jakém jsem pracoval v Německu, tj. v elektronové mikroskopii. Jde mi jak o vývoj, tak o aplikace, zejména v biologii/medicíně a nanotechnologiích. Tématem mého hlavního projektu je rastrovací elektronová mikroskopie v prozařovacím módu, tzv. zobrazování v temném poli, kde nejde jen o pouhé snímání obrazů, ale o více kvantitativní měření. Ta můžeme použít pro následná zpracování – např. přímo z „kvantitativních snímků“ lze počítat hmotnost makromolekul a makromolekulárních komplexů, anebo lokální tloušťku tenkých filmů či nanočástic. Většina aplikací se týká senzitivních vzorků, které je potřeba pozorovat při velmi nízkých dávkách, a proto i detekovaný signál je velmi slabý a zašuměný. Z tohoto důvodu je potřeba vyvinout detektor s co největší účinností, s co nejvyšším poměrem signálu k šumu apod. Takový detektor může být např. založený na počítání jednotlivých elektronů (single electron counting); přesto bych chtěl vyzkoušet i nejmodernější polovodičové detektory. Kromě toho je nutné vyvinout metodologii snímání dat, dokonalou kalibraci celého systému apod. Velkou částí projektu je i programování jak simulací rozptylu elektronů a jejich detekce, tak zpracování naměřených dat a interpretace výsledků. V případě biologických vzorků se předpokládá začlenění některých výsledků přímo do databáze systémové biologie. Součástí je také příprava vzorků, kde se často používá kryometoda.

Souvisí váš návrat také s nově vznikajícím centrem ALISI?
Přímo z centra financován nejsem, ale sám projekt ALISI zajišťuje celému ústavu značnou atraktivitu prostřednictvím nových přístrojů a poskytuje nové možnosti seberealizace ve vědě. Ústav přístrojové techniky má díky ALISI novou dlouhodobou vizi, která posunuje hranice vědeckého poznání. Zároveň mám pocit, že v porovnání s ostatními pracovišti je ÚPT AV ČR na dobré cestě za trvale udržitelným vědeckým rozvojem. Pro vědce je to samozřejmě perspektivní pracoviště pro zaměstnání. Nakoupením excelentních přístrojů, které v Česku nemají konkurenci, ve spojení s vědomostmi vědců v ústavu vznikne účinný nástroj, jenž firmy můžou a měly by v rámci svých inovací využít zejména v době hospodářské krize.

Jak po svém návratu hodnotíte vědeckou praxi v Česku ve srovnání s Německem?
Moje odpověď nemůže být za tři měsíce v Česku objektivní, byť se mi jeví, že vědecké výsledky jsou v ČR srovnatelné s Německem, ačkoli finanční prostředky jsou zde mnohem skromnější. Když jsem v roce 2000 odcházel do Německa, byla situace komplikovanější, protože spolupráce se zahraničím se teprve rozvíjela. V Německu je navíc také mnohem větší podíl zahraničních pracovníků.

Máte v úmyslu se věnovat výchově začínajících vědců také v Brně?
Věnovat se mladým vědcům určitě budu, protože vlastní projekt počítá s růstem počtu členů celého oddělení Elektronové mikroskopie ÚPT AV ČR a Ústavu elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, se zajištěním kvalitního zázemí pro výchovu studentů a mladých vědeckých pracovníků. V rámci projektu zde působí mnoho doktorandů nejen pod mým vedením. Momentálně domlouváme také spolupráci se zahraničními vědeckými týmy.

Doporučil byste začínajícím badatelům, aby část své profesní kariéry strávili v zahraničí?
Každý vědec by měl bezpochyby strávit nějaký čas v zahraničí a je-li to možné přímo na nějaké delší stáži, během níž by poznal, jak věda funguje v jiném prostředí. Zejména v našem oboru jsou stáže důležité pro osobní odborný růst a do budoucna podporují rozvíjení elektronové mikroskopie.

LUDĚK SVOBODA