official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Věda a výzkum

Úspěch české právní vědy

Dlouholetý výzkumný pracovník Ústavu státu a práva AV ČR prof. Pavel Šturma, současně vedoucí katedry mezinárodního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, se 17. listopadu 2011 v New Yorku stal členem Komise Organizace Spojených národů pro mezinárodní právo, která je pomocným orgánem Valného shromáždění OSN.

11_1.jpg
Foto: Archiv Pavla Šturmy

Komise byla zřízena v listopadu 1947 a funguje od dubna 1949. Jejím posláním je napomáhat Valnému shromáždění OSN při rozvoji a kodifikaci mezinárodního práva, což s sebou nese zejména přípravu návrhů mezinárodních smluv v těch oblastech mezinárodních vztahů, kde jsou pravidla mezinárodního práva nedostatečná nebo kde chybí, a dále tam, kde sice mezinárodněprávní úprava existuje, avšak není dostatečně jasná nebo soustavná. Jakkoli jen část z mnoha návrhů, které Komise za víc než 60 let své existence předložila, dala základ platným mezinárodním smlouvám, svou činností nepochybně významně přispěla k legalizaci mezinárodních vztahů. Od roku 1945 tak významně ovlivňuje podobu mezinárodního systému a přispívá k jeho stabilitě a udržování pokojných mezinárodních vztahů. Závěry Komise v otázkách mezinárodního práva jsou navíc považovány za vyjádření platného stavu mezinárodního práva, což jim dává sílu přesvědčivosti, pro kterou je na ně běžně odkazováno jak v praxi států a mezinárodních organizací, tak v rozhodnutích mezinárodních soudců a rozhodců při řešení mezinárodních sporů.
Mimořádné roli, kterou Komise hraje, odpovídá její reprezentativní složení. Od roku 1981 sestává z celkem 34 členů, které volí Valné shromáždění OSN na obnovitelné funkční období pěti let. Kandidáty navrhují vlády členských států OSN z osob s obecně uznávanou znalostí v oblasti mezinárodního práva tak, aby byly v Komisi zastoupeny hlavní civilizační okruhy a právní systémy světa.
Tomuto požadavku odpovídá stanovení maximálního počtu členů Komise, kteří jsou voleni v rámci jednotlivých regionálních skupin existujících uvnitř OSN (v rámci východoevropské skupiny, kam spadá ČR, jde o tři členy s tím, že jeden, další člen rotuje mezi východní Evropou a Afrikou).
Pavel Šturma (narozen 1963), jehož odborný zájem sahá od obecného mezinárodního práva po otázky mezinárodního hospodářského práva nebo mezinárodního práva životního prostředí, a který je současně výrazným organizátorem odborného života [mj. předseda České společnosti pro mezinárodní právo (při ÚSP AV ČR)] se stal teprve třetím českým členem Komise OSN pro mezinárodní právo. Před Pavlem Šturmou zastával funkci člena Komise právník a diplomat dr. Václav Mikulka (1992–1998) a vůbec prvním českým členem Komise byl prof. Jaroslav Žourek (1949–1961), jeden ze zakladatelů české nauky mezinárodního práva a ve své době vědecký pracovník Ústavu státu a práva ČSAV. Jak Jaroslav Žourek, tak později Václav Mikulka také zastávali funkci zvláštního zpravodaje Komise – zatímco prvně jmenovaný v této roli významně ovlivnil podobou vídeňské úmluvy o konzulárních stycích z roku 1963, druhý se zabýval otázkami přechodu státní příslušnosti v případě sukcese států.
S Pavlem Šturmou se do Komise OSN pro mezinárodní právo vrací český hlas, což je významnou událostí už proto, že možnosti nauky z malých a středních států ve vztahu k ovlivňování mezinárodního práva, v něm vládnoucího diskurzu a přijímání řešení aktuálních mezinárodněprávních otázek jsou z přirozených geopolitických důvodů omezené.

JAN MALÍŘ,
Ústav státu a práva AV ČR, v. v. i.

11_2.jpg