official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Země – laboratoř geovědního výzkumu

Geofyzikální ústav AV ČR uspořádal ve dnech 19.–21. března 2012 regionální konferenci evropského infrastrukturního projektu EPOS (European Plate Observing System), jejíž zahájení se uskutečnilo 19. března v hotelu Globus v Praze. Konferenci uvedli její hlavní organizátor Jan Zedník z GFÚ AV ČR a ředitel ústavu Pavel Hejda, který předsedá jedné z osmi pracovních skupin projektu. Související infrastrukturní projekt CzechGeo/EPOS, jenž provozují geovědní instituce České republiky, financuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; jeho zástupce Petr Ventluka se sympozia taktéž zúčastnil.

17_1.jpg
Konferenci spoluzahajoval ředitel Geofyzikálního ústavu Pavel Hejda.

Jde o projekt velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace CzechGeo/EPOS – Distribuovaný systém observatorních a terénních měření geofyzikálních polí v České republice – vybudování a provoz národního uzlu panevropského projektu EPOS.
Základem moderní vědy jsou experimentální data a měření. Ve většině oborů se tato data získávají v laboratoři pomocí předem plánovaných a připravených experimentů. Laboratoří geovědního výzkumu je celé zemské těleso a experimenty běží nepřetržitě. Data, která nebyla změřena a zaznamenána dnes, již nelze nikdy plnohodnotně nahradit. Jejich kontinuální a spolehlivý sběr na vlastním území je povinností každého státu a dokladem jeho kulturní a technické vyspělosti. Pro další rozvoj základního i aplikovaného geovědního výzkumu je mezinárodní výměna dat prostřednictvím datových center nezbytná.

17_1.jpg
Elisabth Hohler, CNRS/INSU z Francie

Ucelený systém pozorování geofyzikálních polí Czech-Geo/EPOS provozují vedle GFÚ dále Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, Ústav geoniky AV ČR, Ústav fyziky Země Masarykovy univerzity, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Přírodovědecká fakulta UK a Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický. Základ systému CzechGeo spolutvoří stálé observatoře, které jsou zapojeny do globálních datových sítí s dostupností naměřených dat v reálném čase. Seizmická data (registrace zemětřesení a dalších seizmických jevů) se předávají mj. do evropských seizmologických datových center ORFEUS (Observatories and Research Facilities for EUropean Seismology – Observatoře a výzkumná zařízení pro evropskou seizmologii) a EMSC (European-Mediterranean Seismological Center – Evropsko-středozemní seizmologické centrum), geomagnetická data (měření magnetického pole Země na observatoři Budkov) do informačních uzlů světové sítě INTERMAGNET, gravimetrická data (pozorování tíhového zrychlení a tedy pohybů zemské kůry) do slapové sítě ICET (International Center for Earth Tides – Slapová sít ICET). Stálé observatoře doplňují ve vybraných oblastech, které jsou dlouhodobě významné pro základní výzkum nebo aplikace, lokální stanice. Třetí úrovní systému jsou mobilní stanice, jež slouží k opakovaným měřením na vybraných bodech či k terénním měřením, zpravidla v rámci velkých mezinárodních projektů.

17_1.jpg
Koordinátor projektu EPOS Massimo Cocco

Projekt EPOS, který je s CzechGeo provázán, se v roce 2008 stal součástí cestovní mapy evropských výzkumných infrastruktur ESFRI (European Strategic Forum for Research Infrastructures – Evropské strategické fórum pro infrastruktury výzkumu). Jeho cílem je vytvořit jednotnou evropskou infrastrukturu, jež bude integrovat existující geofyzikální, geodetické a geodynamické monitorovací sítě, lokální observatoře včetně pozorování dynamiky zemského povrchu in situ, vulkanologické stanice a experimentální laboratoře v Evropě. Evropa sice disponuje soustavou pozorovacích sítí a výzkumných institucí, které jsou na vysoké úrovni, tato soustava je ovšem roztříštěná a nehomogenní. EPOS umožní integrovat pozorovací sítě a příslušné instituce mj. využitím moderních e-technologií a nástrojů na hromadné zpracování dat.

17_1.jpg

Česká republika je jednou z 18 zemí, které se do projektu EPOS zapojily. Přípravná fáze začala 1. listopadu 2010 a potrvá čtyři roky. Celková dotace od Evropské komise pro všechny účastníky činí na toto období 4,5 milionu eur. Jan Zedník byl zvolen jedním z místopředsedů Rady projektu.
Více se dozvíte na stránkách http://www.czechgeo.cz/ nebo na http://www.epos-eu.org.
PAVEL HEJDA a JAN ZEDNÍK,
Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.