official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Doktorské diplomy deseti badatelům

Nejvyšší vědecký titul v České republice převzalo letos od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše deset špičkových vědců. Slavnost se konala 21. června 2012 v prostorách Knihovny AV ČR za přítomnosti představitelů AV ČR, zástupců pracovišť, kde noví doktoři působí, členů komisí pro obhajoby a dalších pozvaných hostů.

13_1.jpg
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Během úvodního slova vyzdvihl předseda Akademie věd hned několik důležitých závazků, které s sebou titul „doktor věd“ nese – mimo jiné „nikdy neustrnout, být stále zvídavý a indukovat tuto zvídavost ve svém okolí“. Za nejvýznamnější atribut pak považuje naprostou důvěryhodnost vědeckého chování, ověřování dosažených výsledků, vědeckou čestnost a poctivost.

13_1.jpg
Zleva: Eduard Rohan, Marek Růžička, Olga Šolcová, Ondřej Kalenda a Jiří Bek

13_1.jpg
Zleva: Jiří Rais z Ústavu jaderného výzkumu Řež, který diplom převzal za Tatsuhira Okadu, Marta Valášková, Jozef Madliak a Michal Fárník

Nositeli letošního titulu doktor věd jsou:
Jiří Bek z Geologického ústavu AV ČR (Význam studia paleozoických spor in situ) je odborníkem především na 300–400 milionů let stará sporová společenstva devonu a karbonu (viz AB 12/2011).
Michal Fárník z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR (Molecular Dynamics in Free Clusters and Nanoparticles Studied in Molecular Beams) se zabývá experimentálním studiem klastrů a nanočástic v molekulových paprscích. V Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského založil laboratoř a skupinu Dynamiky molekul a klastrů v rámci oddělení spektroskopie.
Branislav Jurčo z Matematického ústavu Univerzity Karlovy v Praze (Generalized symmetries: Quantum groups, noncommutative and higher gauge theories) výrazně ovlivnil vývoj současné matematiky. Jeho výsledky se týkají kvantových grup, souvislostí nekomutativních kalibračních teorií a deformačního kvantování a vyšších kalibračních teorií.
Ondřej Kalenda z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Compact spaces and their applications in Banach space theory) vyvinul nové přístupy ke zkoumání vztahů mezi topologickými vlastnostmi kompaktních prostorů a různými geometrickými vlastnostmi Banachových prostorů (viz AB 6/2012).
Jozef Madliak z Právnické fakulty Univerzity P. J. Šafaříka v Košicích (I. Sankcie a ich výkon v slovenskom trest-nom práve, II. Prevencia a prognózovanie kriminality) je uznávaným odborníkem v oboru trestního práva a v oblasti kriminologie (viz AB 1/2012).
Eduard Rohan z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (Homogenization of strongly heterogeneous porous media) přispěl řadou aplikací jak v oblasti vývoje progresivních inženýrských materiálů, tak v biomedicínském inženýrství (AB 5/2012).
Tatsuhiro Okada z Tsukuba Fuel Cell Laboratory v Japonsku (Molecular Catalysts for Energy Conversion in Fuel Cells) se věnuje výzkumu elektrochemických sen­zorů, nízkoteplotních palivových článků, korozi a ochraně kovových materiálů.
Marek Růžička z Ústavu chemických procesů AV ČR (Režimy toku ve vícefázových plyno-kapalinových soustavách) je výraznou vědeckou osobností v oblasti chemického inženýrství.
Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů AV ČR (Transport plynů v porézních materiálech z chemicko-inženýrského hlediska) svou prací významně posunula znalosti zejména v oblasti transportu hmoty v porézních materiálech a jejich texturních charakteristik.
Marta Valášková z Centra nanotechnologií Technické univerzity-Vysoké školy báňské v Ostravě (Modifikace a hodnocení fylosilikátů) přispěla k rozšíření vědeckého poznání v oblasti modifikace jílových minerálů, zejména kaolínů a vermikulitů.

srd