official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > červ-srp  > Knihy

Odborné publikace z Nakladatelství Academia

BUDOUCNOST SVOBODY
Neliberální demokracie v USA i ve světě
Autor předkládá obraz světa, jehož prob-lémy neřeší pouhé rozšiřování demokracie na všechny kontinenty. Poukazuje přitom na v podstatě jednoduché historické vztahy, které už ale většinou nejsme schopni vnímat v jejich souvislostech. Zakariovi nejde jen o dějinné pozadí, odhalující nejednoznačný vztah demokracie a svobody, ale zejména o to, jak jsou právě pro svobodu – ale i pro funkční a liberální demokracii – důležité právní a ústavní instituce. Neliberální demokracie se tak může stát v jeho pojetí překážkou, zabraňující šíření svobody, a nikoli cestou ke svobodě.
Zakaria, F., edice 21. století, Academia, Praha 2012. Vydání 3.

25_3.jpg

AUTODAFÉ
Evropa, Židé a antisemitismus

Evropou obchází strašidlo. Starodávný přízrak antisemitismu opět pozvedl hlavu. Tváří v tvář rostoucímu počtu útoků na synagogy a dalším projevům fyzického násilí a verbálním nechutnostem namířeným proti jednotlivým Židům, židovským institucím, památkám, hřbitovům a proti židovstvu obecně si Evropa začala klást řadu otázek. Existuje však v Evropě skutečně antisemitismus? Pokud ano, v jaké míře a o co vlastně jde? Je to okrajový a přechodný jev, nebo jde o návrat „démonů minulosti“?
Ottolenghi, E., edice 21. století, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

25_4.jpg

ZÁLUDNÝ SVĚT POVÍDEK
MALOSTRANSKÝCH

Slovo „záludný“ v názvu knihy má zásadní význam. Autorka zpochybňuje všeobecně rozšířenou představu o Nerudově nejznámějším díle, podle níž autor vylíčil poklidnou, idylickou atmosféru svérázné pražské čtvrti. Takové ladění povídkového cyklu však není jednoznačné, Neruda psal tyto povídky v růz-ných obdobích života a vedle určitých rysů idylického žánru do nich vložil značnou dávku ironie i pohled člověka-spisovatele, který se ocitl na rozhraní epoch.
Mocná, D., edice Historie, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

25_1.jpg

Z NÍŽIN DO HOR
Geomorfologické jednotky
České republiky

Česká země je znamenitá mnoha věcmi, jednou z nich je naše krajina – ač poznamenaná mnohými, nepříliš krášlícími antropogenními „doplňky“, v celkovém obraze krásná, pestrá, estetická. Na poměrně malých plochách se v půvabné mozaice střídají hory, zvlněné vrchoviny a pahorkatiny i vzdálenější obzory rovin. Jak se tyto vrchy jmenují, jak asi vznikly a proč vypadají zrovna tak, jak vypadají? Právě na tyto otázky se snaží odpovědět tato publikace.
Bína, J., Demek, J., edice Průvodce, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

25_5.jpg

KDY SKONČÍ NAŠE UTRPENÍ
Dopisy (1933–1944) a básně z Terezína

Ilse Weberová se narodila v roce 1903 ve Vítkovicích u Moravské Ostravy v židovské rodině a jako německy píšící autorka vydala tři knihy pro děti. Její životní osudy od nástupu nacismu až po deportaci do Terezína v roce 1942 jsou dokumentovány v jejích dopisech švédské přítelkyni Lilian a její matce. Terezínské období I. Weberové, kdy byla internována s manželem a mladším synem, je jedinečně dokumentováno její poezií, kterou v letech 1942–1944 napsala a jež se díky důmyslné skrýši v ghettu dochovala a autorku přežila. I. Weberová se v roce 1944 dobrovolně přihlásila k dětskému transportu do Osvětimi, do něhož byl zařazen i její mladší synek Tomáš, a bezprostředně po příjezdu do vyhlazovacího tábora byla i se všemi dětmi zavražděna v plynové komoře.
Weberová, I., edice Paměť, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

25_2.jpg

V GENECH NENÍ VŠECHNO
aneb Jak kultura změnila evoluci člověka

Lidstvo je v přírodním světě zvláštním jevem. Ačkoli se lidé v mnoha směrech podobají zvířatům, jejich chování je odlišné. Kniha nabízí radikální pohled na evoluci lidstva a naznačuje, že naše ekologická dominance a sociální systém pramení z psychiky unikátně uzpůsobené vzniku složité kultury. Podle autorů není kultura ani nadřízeným, ani služkou genů. Je spíše důležitá pro adaptaci lidstva stejně jako lidská přirozenost a chůze po dvou.
Richerson, P. J., Boyd, R., edice Galileo, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

25_6.jpg

 

ODBORNÉ PUBLIKACE Z NAKLADATELSTVÍ ACADEMIA

KATEŘINA PIORECKÁ
O ČESKOU LITERATURU NAUKOVOU

Diskuse o úloze a organizaci českých humanitních věd v letech 1885–1900
Antologie zpřístupňuje základní texty, které na konci 19. století napomohly formovat české humanitní vědy. Jako nejdůležitější se jevilo zajistit humanitním vědám institucionální podmínky, otázky teoretické a metodologické nebyly na prvním místě, byť v některých textech byly alespoň implicitně přítomny. První oddíl antologie nabízí všechny texty diskuse Jak zvelebovati naši literaturu naukovou?, jež v osmdesátých letech 19. století proběhla v Athenaeu. V dalších oddílech antologie nabízí alespoň ve dvou sondách stati, které přispěly k metodologické emancipaci historických věd a literární historie.

25_8.jpg

LADISLAV LUKÁŠ
PRAVDĚPODOBNOSTNÍ MODELY V MANAGEMENTU
Teorie zásob

V úlohách manažerského rozhodování je možno pod zásobou chápat nejrůznější komodity, od klasických produktů určených pro finální či výrobní spotřebu, přes zásoby přírodních zdrojů, až třeba po zásobu lidských zdrojů. Z jednotného hlediska jsou probrány všechny základní jednoproduktové modely, deterministické, stochastické, statické a dynamické, které jsou v podnicích nejšíře využívány. Pozornost je věnována i dalším modelům, víceproduktovým, s nestacionární deterministickou poptávkou vedoucí na úlohu dynamického programování, a růz-ným modifikacím dynamických stochastických modelů.

25_9.jpg

MILAN MELOUN, JIŘÍ MILITKÝ,
MARTIN HILL

STATISTICKÁ ANALÝZA
VÍCEROZMĚRNÝCH DAT
V PŘÍKLADECH

Počítačově orientovaná statistická analýza vícerozměrných dat je populárně vysvětlena na větším množství praktických příkladů a umožňuje extrahovat v datech ukrytou informaci. Kniha poslouží začátečníkům a studentům přírodních a technických věd, kteří začínají s vícerozměrnou analýzou pomocí rozličného software. Každá kapitola se týká vždy jedné metody analýzy a popisuje cíl spolu se zaměřením metody, podrobným pracovním postupem a podrobnou interpretací výsledků.

25_7.jpg

JITKA ŠTĚPÁNKOVÁ (ED.)
PHYTOCARTOGRAPHICAL
SYNTHESES OF THE CZECH
REPUBLIC 4

Fytokartografické syntézy představují dosud nejobsáhlejší dílo v české botanické literatuře shrnující data o rozšíření cévnatých rostlin na území České republiky. Dosud publikované tři svazky obsahují síťové mapy rozšíření pro 967 taxonů, čtvrtý svazek zahrnuje síťové mapy rozšíření dalších 252 druhů z 23 čeledí, z nichž nejvýznamnějšími jsou např. Apiaceae, Boraginaceae, Lamiaceae, Rubiaceae nebo Scrophulariaceae. Kromě mapy rozšíření je pro každý druh uvedena informace o původnosti jeho výskytu v České republice, stupni ohroženosti, frekvenci výskytu a zkratkou je uveden jeho celkový areál.

 25_10.jpg

 

NEJPRODÁVANĚJŠÍ KNIHY
V KNIHKUPECTVÍ ACADEMIA
V ČERVNU 2012

  •  1. Bezděk, C. – Jak rád jsem žil – Paměti MUDr. Ctibora Bezděka
  •  2. Macek, J., Procházka, J., Traxler, J. – Motýli a housenky střední Evropy – Noční motýli III. – Píďalkovití (s podporou AV ČR)
  •  3. Klíma, I. – O lásce, tichu i zradě
  •  4. Liessmann, K. P. – Univerzum věcí – K estetice každodennosti
  •  5. Gál, F. – Několik dnů

Tituly ostatních nakladatelů:

  •  1. Wilson, P. – Bohemian Rhapsodies, Torst
  •  2. Juvin, H., Lipovetsky, G. – Globalizovaný Západ – Polemika o planetární kultuře, Prostor
  •  3. Thoreau, H. D. – Mainské lesy, Paseka
  •  4. Čechura, J., Žůrek, V. – Lucemburkové – Životopisná encyklopedie, Veduta
  •  5. Skála, F. – František Skála, Arbor vitae a Muzeum umění Olomouc

Knihkupcův tip:

  •  Hlaváček, P. (ed.) – Intelektuál ve veřejném prostoru – Vzdělanost, společnost, politika, Academia

ŠÁRKA HOLÁ,
vedoucí knihkupectví Academia,
Václavské náměstí 34, Praha 1