official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií

Smluvní dohodou statutárních zástupců Psychologického ústavu AV ČR a Filozofické fakulty UK bylo 1. ledna 2012 založeno společné výzkumné pracoviště – Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií (LABELS). Pracoviště vzniklo z potřeby obou institucí disponovat standardním a funkčním zázemím pro realizaci experimentů ve společenských vědách a zároveň má umožnit přístup studentům, kteří se provozu laboratoře zúčastní na různých pozicích.

13_1.jpg
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Otevření nových prostor Labels; zleva vedoucí laboratoře Filip Smolík, ředitel Psychologického ústavu Marek Blatný, vedoucí pražské pobočky Iva Šolcová, stipendista Fulbrightovy komise John Korba a člen odborné rady Labels Jiří Lukavský

Správním orgánem laboratoře je odborná rada, jejímiž členy jsou vedoucí laboratoře Filip Smolík, Jiří Lukavský (PSÚ), Eva Lehečková (ředitelka Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK), Luděk Stehlík (katedra psychologie FF UK) a jako externí člen Cyril Brom (Matematicko-fyzikální fakulta UK). Provoz laboratoře a administrativu spjatou s realizací experimentů zajišťuje koordinátor Filip Děchtěrenko.
Na konci roku 2012 se laboratoř přestěhovala do rekonstruovaných prostor Akademie věd v Hybernské ulici v Praze 1; její slavnostní otevření se uskutečnilo 17. ledna 2013 za účasti statutárních zástupců PSÚ a FF UK. Laboratoř tvoří tři místnosti – jedna je určená k přípravě experimentů a zpracování získaných dat, druhá k realizaci experimentů, které vyžadují složitější technické vybavení, třetí umožňuje sběr dat observační metodou, tj. pozorováním a případně nahráváním účastníků na audiovizuální zařízení. K vybavení patří mj. zařízení na sledování očních pohybů (eye-trackery), počítače a programové vybavení pro přesné měření rychlosti reakcí (Presentation a DmDX) a audiovizuální záznamová zařízení. Laboratoř nabízí i využití speciálního softwarového nástroje pro vyhodnocení experimentů a statistické zpracování nasbíraných dat.
Pracoviště má primárně výzkumný, nikoli výukový charakter. Cílem je realizovat originální výzkum, který posune poznatky v daném vědním oboru. Laboratoř je vhodná pro různé typy výzkumů zaměřené na zkoumání chování a mysli – ať už orientované primárně psychologicky, lingvisticky nebo na jiná odvětví kognitivněvědních disciplín. PSÚ se na provozu laboratoře podílí zajištěním prostor a vybavení a expertizou odborných pracovníků v laboratoři, kteří mohou badatelům pomoci při přípravě experimentů i při jejich vyhodnocování. FF UK se na chodu pracoviště podílí zajištěním pozice koordinátora a propagací laboratoře na fakultě; testované osoby v jednotlivých experimentech pocházejí většinově z řad studentů fakulty.

13_1.jpg
Jiří Lukavský demonstruje aparaturu na měření očních pohybů.

V roce 2012 (v dosavadním sídle laboratoře v ulici Politických vězňů v Praze 1) se experimentů v roli testovaných osob zúčastnilo 230 studentů přednášek a seminářů realizovaných na katedře psychologie, v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace a v Ústavu obecné lingvistiky. V psychologii je samozřejmě experimentální metoda déle a pevněji zakotvena, což se projevuje i tak, že studenti psychologie na FF UK mají ve studijním plánu předepsán podíl na výzkumu. Dostávají se tak do laboratoře nejen jako respondenti experimentů, ale v rámci výzkumných stáží i jako pomocníci s administrací. V lingvistice se experimentální metody prosazují až v návaznosti na jiné společenskovědní disciplíny. Cílem zařazování účasti na experimentech je seznámit studenty filologických předmětů a lingvistiky s průběhem a parametry lingvistických experimentů a ukázat jim, co lze tímto přístupem zkoumat. Účast na výzkumu je proto součástí jednak základních kurzů studia – například Úvodu do lingvistiky určeného studentům filologických oborů nebo Úvodu do lingvistiky a lingvistické bohemistiky vypisovaného v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace, jednak se předepisuje u předmětů věnovaných psycholingvistice, v níž jsou experimentální metody nutnou součástí metodologického portfolia.
Návrh na realizaci výzkumu v laboratoři může po­dat jakýkoli badatel z obou institucí (včetně studentů pod supervizí pedagoga, například vedoucího diplomové práce), popřípadě při dostatečné kapacitě laboratorních prostor i z institucí dalších. O možnosti realizovat výzkum v laboratoři rozhoduje odborná rada, která také stanovuje priority laboratorního výzkumu.

13_1.jpg
Kalibrační obrazovka softwaru pro snímání očních pohybů

V roce 2012 se realizovaly experimenty zkoumající zejména mentální zpracování jazykové morfologie a procesy vizuální pozornosti při současném sledování většího množství pohyblivých objektů. Reprezentativní ukázkou jazykových experimentů může být projekt studia morfologického primingu, v němž vědci sledují, zda prezentace slova v určitém gramatickém tvaru, např. akuzativu, usnadňuje zpracování jiného slova ve stejném tvaru. Experimenty rovněž zkoumají, zda se efekty liší v závislosti na způsobu realizace daných kategorií např. u různých deklinačních tříd. Experimenty zde využívají úlohu detekce slova (lexical decision), kdy účastníci sledují zobrazená slova a stisknutím tlačítka mají co nejrychleji rozhodnout, zda jde o skutečné slovo. Takto lze zajistit, že si účastník musí vybavit a do značné míry zpracovat zobrazené slovo, jinak by nemohl spolehlivě odpovědět. Jednoduchá odpověď přitom dovoluje přesné a spolehlivé měření reakčního času.
Další informace o výzkumech realizovaných v laboratoři, o možnostech podávání projektů a o prioritních tématech se průběžně aktualizují na webových stránkách http://labels.ff.cuni.cz, jež v tomto roce získají i anglickou verzi.
(Článek letos vyjde rovněž ve Studiích z aplikované lingvistiky.)

EVA LEHEČKOVÁ,
Ústav českého jazyka a teorie komunikace FF UK,
FILIP SMOLÍK, Psychologický ústav AV ČR, v. v. i.