official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > březen  > Knihy

Podvečer s Antonínem Dvořákem

Nejznámějším a nejhranějším českým skladatelem na světě je bezesporu Antonín Dvořák. Česká muzikologická obec i veřejnost má nyní příležitost seznámit se s jeho osobností, kterou si Češi nedávno zařadili mezi desítku největších historických postav, z fundovaného pohledu německého odborníka Klause Dögeho považovaného za jednoho z nejlepších znalců české hudby.

 dvorak_kniha.jpg

Kniha Klause Dögeho ANTONÍN DVOŘÁK / Život– dílo – dokumenty vyšla v Německu už dvakrát. V českém překladu Heleny Medkové a po odborné revizi dr. Jana Kachlíka z Muzikologického oddělení Etnologického ústavu AV ČR tento fundovaný, čtivý a poutavý životopis letos vydalo nakladatelství Vyšehrad. Autorovi se podařilo i za použití četných citátů z dokumentů, dobových fotografií a podrobných rozborů vybraných skladeb včetně notových příkladů vytvořit barvitý obraz doby a kulturní atmosféry druhé poloviny devatenáctého století. V knize dále naleznete dosud v češtině nepublikované rozhovory s Dvořákem z ang­lického a rakouského tisku, Dvořákův významný článek o Schubertovi pro americký časopis, výbor z kores­pondence s nakladatelem Simrockem i několik autorových esejů. Kniha též pochopitelně odkazuje na korespondenci význačného skladatele s mecenášem a hlavně přítelem Josefem Hlávkou, pro něhož zkomponoval Mši D dur známou jako Lužanská mše.


Foto: Archiv Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových
Klavír, na který v Lužanech hrával Antonín Dvořák, od něj dostala druhá manželka Josefa Hlávky Zdeňka jako svatební dar.


Blízkým vztahům Antonína Dvořáka, Josefa Hlávky a jejich rodin se Akademický bulletin obšírně věnoval zejména v článcích Josef Hlávka a Antonín Dvořák (AB 4/2008) a Zdenka a Josef Hlávkovi – Anna a Antonín Dvořákovi. Plodný vztah čtyř osobností v české i světové kultuře (AB 12/2011).


Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin
Zleva: Odpovědný redaktor knihy Jaroslav Vrbenský, Jarmila Gabrielová z Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR, ředitel nakladatelství Vyšehrad Pravomil Novák, redaktor Českého rozhlasu 3 – Vltava Jindřich Bálek, zástupkyně ředitele Národního muzea – Muzea české hudby Markéta Kabelková, překladatelka publikace Helena Medková, Martina Fialková z Mezinárodního českého klubu a Antonín Dvořák III.

Prezentaci nové dvořákovské publikace uspořádalo 19. února 2013 Českém muzeum hudby ve spolupráci s Mezinárodním českým klubem a nakladatelstvím Vyšehrad a zazněl při ní klavírní recitál v podání Tomáše Víška. Koncert současně zahájil nový cyklus Hudba bez hranic, jímž Mezinárodní český klub navazuje na úspěšnou tradici Hovorů bez hranic, v jejichž rámci loni Akademický bulletin pořádal mj. besedu (Nejen) o vědě a novinářství v Městské knihovně v Praze.

MARINA HUŽVÁROVÁ


Reprofoto:  ANTONÍN DVOŘÁK / Život – dílo – dokumenty, Vyšehrad 2013
Dvořák jako čestný doktor univerzity v Cambridgi v roce 1891


Reprofoto:  ANTONÍN DVOŘÁK / Život – dílo – dokumenty, Vyšehrad  2013
Položení základního kamene Národního divadla v Praze 16. května 1868