official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > duben  > Úvodník

Duben, počítat budem

04_1.jpgV době, kdy píšu tento úvodník, rezonuje naší zemí naděj­ná zpráva z konce března, že Rada pro výzkum, vývoj a inovace schválila doposud nejvyšší návrh státních výdajů na VaVaI. Pokud vláda návrh přijme, měl by rozpočet v následujících letech dále stoupat – na 28 666 miliard korun v roce 2016, v dalším roce na 29 272 miliard korun až ke 29 872 miliar­dám korun v roce 2018. Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek věří, že tato historicky nejvyšší suma umožní stabilizaci systému a rozvoj institucí, nejen jejich pouhé „přežívání“. Pro Akademii věd zmíněný návrh znamená, že by si po předchozím více než půlmiliardovém poklesu z let minulých měla příští rok „polepšit“ o 300 milionů korun. K problematice financování vědy prostřednictvím grantů se vztahuje rozhovor s předsedou Grantové agentury ČR Ivanem Netukou.
Zatímco se stále naléhavěji rýsuje další nelehká otázka k řešení, a to pokles financí ze strukturálních fondů po roce 2023, v dubnovém „ekonomickém“ editorialu mohu pokračovat pozitivní informací, že mezi osmi Čechy, kteří letos uspěli v grantové soutěži Evropské výzkumné rady (ERC Consollidator Grants), jsou dva z Akademie věd ČR – jmenovitě Petr Svoboda z Ústavu molekulární genetiky a Jan Kuneš z Fyzikálního ústavu (více viz http://abicko.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_1540.html). Poslední kategorie ERC grantů pro zkušené vědecké pracovníky ADG (Advanced Grant) teprve prochází druhým kolem vyhodnocování. A kdo ví, třeba uspějí i další česká želízka v evropském ohni.

05_1.jpg

Závěrem bych ráda upozornila na novou publikaci Strategie AV21, která mapuje 14 výzkumných programů AV ČR zahrnutých ve strategii a vyjádřených mottem „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“ (viz také AB 1/2015). Přináší nejen kontakty na koordinátory výzkumných programů, ale i detailnější přehled řešených témat a očekávaných výstupů. A jak je dnes již obvyklé, materiál najdete i v elektronické verzi na http://av21.avcr.cz.

MARINA HUŽVÁROVÁ