official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Engineering Mechanics 2015

Záměrem stejnojmenné mezinárodní konference, jež se každoročně koná v České republice v polovině května a je hlavní událostí v oboru, je získat přehled současného stavu rozvoje mechaniky tuhých a deformovatelných těles, mechaniky tekutin a termodynamiky, a to především ve vztahu k projektům řešeným v ČR a na spolupracujících univerzitách po celém světě.

12_1.jpg
Všechna fota: Archiv ÚTAM AV ČR

Vědecký program a organizaci zajišťuje vždy některá ze tří institucí: Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, Ústav termomechaniky AV ČR, Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky VUT Brno. V pořadí již 21. ročník uspořádal ÚTAM AV ČR ve dnech 11. až 14. května 2015 v tradičním dějišti ve Svratce. Na sympoziu dále participovaly Česká společnost pro mechaniku a IFToMM (The International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science) a na organizaci se podílely i Žďárské strojírny.

Konference získala postupně svůj výraz a již před léty dosáhla úrovně srovnatelné s podobnými akcemi, které se opakovaně pořádají v zahraničí, jako jsou GAMM v Německu či ASCE-EM a ASME-EM v USA. Zároveň je ukázkou fungující spolupráce mezi AV ČR, VŠ, aplikovaným výzkumem a průmyslovými podniky.

Zájem o účast umožňuje přísný výběr příspěvků, který se opírá o dvojí recenzi abstraktu a dvojí recenzi plného textu (oponenty jsou čeští a zahraniční odborníci). Letos se akce zúčastnilo 203 expertů ze čtyř zemí a ze všech oblastí mechaniky. Příspěvky (celkem 182) jsou publikovány v knize rozšířených abstraktů (410 stran) a následně jako zvláštní číslo časopisu Applied Mechanics and Materials pod označením Archive of EM 2015, který vydává švýcarské nakladatelství Trans Tech Publications Inc.; sborník citují české i zahraniční časopisy. Informace o letošním a osmi předchozích ročnících včetně fotodokumentace naleznete na http://www.engmech.cz/. (Webové stránky představují další možnost, jak zveřejnit po předchozí recenzi text příspěvku.)

12_2.jpg

Mezi účastníky sympozia jsou zastoupeni jak vědci a doktorandi působící v oblasti základního výzkumu, tak inženýři z praxe. Tradičně se ho účastní všechny věkové kategorie, zejména však mladí lidé včetně studentů a doktorandů, kteří letos tvořili polovinu všech účastníků. Organizátoři jim totiž chtějí umožnit, aby získávali zkušenosti a návyky využitelné na zahraničních konferencích, čemuž je podřízen styl vedení celé akce.

Letos tvořily základní tematické okruhy: nelineární dynamika a stabilita pohybu; aeroelasticita a hydroelasticita; mechanika tekutin; biomechanika; historické konstrukce; kinematika; thermodynamika; mechatronika; počítačová mechanika, software; lomová mechanika, spolehlivost konstrukcí; diagnostické a identifikační metody; mechanika deformovatelného prostředí.

Tradiční součástí plenárního zasedání jsou vždy dvě či tři úvodní přednášky, v nichž význační čeští a zahraniční odborníci prezentují „State of the Art“ některých speciálních oblastí. Letos je proslovili autoři z VŠB-TU Ostrava a FSV ČVUT Praha, jmenovitě M. Krejsa, P. Janas, V. Krejsa (Application of the DOProC Method in Solving Reliability Problems) a J. Kruis (Solution of Large Engineering Problems on Parallel Computers), které se věnovaly výpočtům spolehlivosti inženýrských konstrukcí, respektive numerickému řešení rozsáhlých úloh s využitím paralelní architektury superpočítačů.

12_3.jpg
Konference je oblíbeným místem setkání se slovenskými kolegy; na snímku Ján Benčat ze Žilinské univerzity.


Mimo tzv. keynote lectures se jednalo ve čtyřech paralelních sekcích. Příspěvky ve formě posterů soutěžily o tradiční cenu generálního ředitele společnosti ŽĎAS; letos ji získali J. Čečrdle, J. Maleček, V. Hlavatý, P. Malínek z Výzkumného a zkušebního ústavu leteckého v Praze za příspěvek Simulation of Non­linear Characteristic of Aileron Attachment on Aeroelastic Demonstrator Using Active Electromagnetic Spring Concept), v němž se zabývali problémem aeroelasticity řídicích křidélek letadla.

Většina sekcí získala během minulých let interdisciplinární charakter, neboť spoluautory mnoha článků jsou odborníci z jiných oblastí než mechanika. Mnozí z nich se konference účastní, aby zpětně získali inspiraci pro práci v původním oboru. Mechanika tak opět potvrzuje úlohu místa zrodu vědeckých směrů, které později pronikly do matematiky, fyziky a dalších oblastí. Pro odborníky v řadě oborů je konference hlavním národním setkáním; iniciovala nespočet mezinárodních projektů a je citována v několika referátových časopisech. Její sborník pravidelně žádá několik zahraničních odborných knihoven.

JIŘÍ NÁPRSTEK,
Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i.