official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > duben  > Z Bruselu

Akademie věd V4 v Bruselu

16_3.jpg
Foto: Zdroj CZELO
Diskuzní panel při prezentační akci AV V4 ve Stálém zastoupení ČR při EU

Předsedové AV V4 navštívili ve dnech 1. a 2. března 2016 Brusel a vědecké centrum IMEC v Lovani. Program zorganizovaly bruselské styčné kanceláře zemí V4 pro VaVaI (CZELO, PolSCA a SLORD), Stálé zastoupení Maďarska při EU a Stálé zastoupení ČR při EU. Prvního dne se prof. Jiří Drahoš (ČR), prof. László Lovász (HU), prof. Jerzy Duszyński (PL) a prof. Pavol Šajgalík (SK) zúčastnili jednání s Carlosem Moedasem, komisařem pro výzkum, vědu a inovace, Tiborem Navracsicsem, komisařem pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport, Vladimírem Šuchou, generálním ředitelem Společného výzkumného střediska Evropské komise (JRC) a Jean-Pierrem Bourguignonem, prezidentem Evropské rady pro výzkum (ERC).

16_1.jpg
Fota: Zdroj CZELO

Komisaři ocenili iniciativu AV V4 a jejich spolupráci. Carlos Moedas vyjádřil ochotu podpořit zapojení AV V4 do vědeckého poradního mechanismu EK a souhlasil s politickou podporou EK v otázkách udržitelnosti velkých výzkumných infrastruktur na národních úrovních. Tibor Navracsics vybídl AV V4 k větší účasti a aktivitám souvisejícím s Evropským inovačním a technologickým institutem (EIT) a ocenil snahu v oblasti zvyšování kvality doktorandských programů a lákání mladých talentovaných vědců do Akademií věd. Vladimír Šucha představil stávající strategie a iniciativy, ve kterých AV mohou nalézt nové příležitosti (například Podunajská strategie, Science meets parliaments). Jean-Pierre Bourguignon poté s předsedy diskutoval účast AV V4 v projektech ERC a aktuální možnosti rozšiřování účasti zemí s nízkým zapojením, a to například prostřednictvím iniciativy visiting research fellowship.

16_2.jpg

Závěrem prvního dne se pro odbornou veřejnost uskutečnila ve Stálém zastoupení ČR při EU prezentační akce AV V4. Předsedové Akademií představili instituce s důrazem na příležitosti v oblasti evropské a mezinárodní spolupráce. Akci zahájil velvyslanec ČR při EU Jakub Dürr. Akademie věd V4 hrají důležitou roli v evropském výzkumném prostoru. Nedávné velké investice do výzkumných zařízení a infrastruktury, zejména prostřednictvím ERDF, představují potenciál pro budoucí prosperující spolupráce nejen v programu Horizont 2020, ale také při vytváření strategických partnerství s evropskými a světovými hráči. V druhé části programu se předsedové Akademií s Peterem Dröllem z Generálního ředitelství EK pro výzkum a inovace vyjádřili k aktuálním tématům v oblasti vědy, výzkumu a inovací, spolupráci v rámci stávajících evropských programů a posilování role Akademií věd. Akce se zúčastnilo na 80 účastníků.
Druhý den předsedové AV V4 i další zástupci navštívili vědecké centrum IMEC v Lovani, kde diskutovali o vzájemné spolupráci.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace v Bruselu, Technologické centrum AV ČR