official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > červen  > Popularizace

Ozvěny EXPO 2015

Na loňské světové výstavě v italském Miláně se představila rovněž čtyři pracoviště Akademie věd: Ústav experimentální botaniky, Botanický ústav, Ústav výzkumu globální změny a Ústav organické chemie a biochemie. Vybrané exponáty doplněné o interaktivní prvky můžete nyní zhlédnout a vyzkoušet si v Galerii Věda a umění. Expozici Ozvěny EXPO 2015 zahájili 23. května 2016 členové Akademické rady AV ČR prof. Jan Zima a prof. Pavel Janoušek, který zdůraznil důležitost prolínání vědy a umění, protože umělecké vidění a ztvárnění vědeckých výsledků může u laické veřejnosti podnítit zájem o vědu.

17_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Právě propojení vědy a současného umění nabídne netradiční pohled na mnohdy těžko pochopitelné děje. Plastický Subliminal, který vznikl ve spolupráci Ústavu experimentální botaniky a výtvarníka Federico Díaze, zavede do tajů odhalení genetického plánu pšenice, jenž jako první na světě vyluštili a přečetli badatelé pod vedením prof. Jaroslava Doležela. Ten na vernisáži uvedl, že olomoucké vědce spolupráce s nadějným umělcem velmi obohatila: „Stejně jako umělci i my vědci objevujeme neznámé krajiny. Naše cesty jsou velké dobrodružství s nejistým koncem. Vedou k obzorům přesahujícím možnosti našeho chápání a nutí nás k zamyšlení nad tajemstvím života.“ Plastiku vystavenou v Miláně rozšířili pořadatelé o interaktivní prvek, „pšeničný déšť“, který navrhl F. Díaz a zkonstruoval Miroslav Švec – do deště mohou návštěvníci přímo vstoupit. Dodejme, že F. Díaz vytvořil celkem tři reliéfy umělecky ztvárňující genetickou informaci pšenice. V plastikách se otiskuje podprahové vidění reality a prostor zkoumání, které nelze měřit ani zaznamenat – v reliéfu návštěvník spatří genetickou informaci, a jak přichází blíže, zaznamenává další podrobnosti a detaily, stejně jako vědci při bádání. „Přál bych si, aby v něčem neměnném, fyzickém, byla vidět dynamika a pohyb; aby byl vidět růst, vazby, které navzájem komunikují, určitá kontinuita v jednotlivých formách, které divák vnímá. Reliéfy jsem vytvořil nejdříve rukou a potom je převedl do vícerozměrného objektu, aby se mohl pomocí frézy vytvarovat do hmoty,“ vysvětluje F. Díaz.

EXPO 2015 v Miláně (viz AB 9/2015) s podtitulem „Potraviny pro planetu. Energie pro život“ reflektuje i výstava v sídle Akademie věd na Národní třídě. Ústav organické chemie a biochemie, který hledá léky na civilizační choroby, připravil ve spolupráci s výtvarníkem Jakubem Neprašem tepající videoprojekci Buňka, jež vysvětluje složitost fungování lidského organismu. Botanický ústav představuje Skleněnou knihu s živými houbami fotografky Suzanne Pastor a odborníci z Ústavu výzkumu globální změny předvádějí futuristický bioreaktor budoucnosti jako možné řešení problémů s produkcí potravin.

Prezentují se i další čeští vystavovatelé: KOMA Modular zapůjčila model českého pavilonu, který byl oceněn bronzovou cenou za architekturu v kategorii do 2000 m2; fotografie Barbory Šlapetové zachycují monument Hydal – Free Form Gate od společnosti NAFIGATE Corporation, jež v Miláně získala cenu za nejlepší inovaci. Návštěvníci se mohou projít i virtuálním lesem Davida Sivého a Andreje Boleslavského (spoluautory konceptu a architektonického řešení jsou Jan Tůma a Jindřich Raftl ze studia R/FRM), a to do 29. července 2016.
Více informací na www.ozvenyexpo.cz.

LUDĚK SVOBODA