official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mocní a bezmocní

Orientální ústav AV ČR uspořádal od 30. března do 1. dubna 2016 již 13. výroční konferenci Evropské asociace taiwanských studií (European Association of Taiwan studies – EATS). Téma konference „Mocní a bezmocní“ koresponduje s výzkumným záměrem „Moc a strategie politického a společenského řádu“, který ústav řeší od začátku roku 2015. Úvodní přednášku „The Powerful and the Powerless: Re-Examining and Reframing Taiwan’s History“ přednesl prof. Bruce Jacobs z Monash University.

11_1.jpg
Foto: Archiv OÚ AV ČR

Téma mocenských vztahů se ve společnosti projevuje různými způsoby a skrývá se v mnoha podobách. Tyto vztahy mohou být explicitní i implicitní, zjevné, či skryté. Mohou zahrnovat pouze jednotlivce, ale také celé skupiny či státy. Mocenské vztahy operují v různých kontextech, jako je víra, etnicita, třída, rod a sexuální orientace.

Takto koncipované téma přilákalo přes 130 účastníků z Evropy, Východní Asie, USA a Austrálie. EATS se snaží dát vyrovnaný prostor jak zavedeným akademikům, tak i začínajícím vědcům či doktorským studentům. Během dvou a půl dne se v 15 panelech vystřídalo 62 řečníků. Panely jsou tradičně řazeny do dvou paralelních sekcí a rozděleny na společenskovědní a humanitní příspěvky. Jedno z témat představovala koncepce trvání a změny mocenských vztahů v taiwanské společnosti v diachronní perspektivě. V této oblasti byly obzvláště podnětné příspěvky týkající se tajné policie během japonské koloniální nadvlády (Liao Wen-shuo, Academia Historica, Taiwan) nebo pozadí tajného vojenského plánu Čankajška dobýt pevninskou Čínu v padesátých letech minulého století (Isabelle Cheng, University of Portsmouth). Mnohé příspěvky se zabývaly posouváním pozic a role jednotlivců a skupin v různých kontextech. Věnovaly se například činitelům v rámci mezinárodní i domácí politiky („Dynamika vztahů přes taiwanskou úžinu“, „Politika, správa a politické strategie“ a „Mezinárodní vztahy“). Panely týkající se taiwanské filmové či literární produkce a „Antropologie a prostorové politiky“ upozornily na význam symbolické reprezentace moci. Panely „Globalizace, demokracie a nerovnost“, „Občanská společnost, mobilizace a aktivismus“, „Společnost a společenské změny“ a „Reprezentace, vnímání a problém domorodého obyvatelstva“, jak názvy naznačují, se zaměřily na problémy historického, morálního, náboženského a politického ospravedlnění moci. Upozornily také na strategie používané v existujících mocenských vztazích. Referáty v panelech „Okrajovost, moc a identita“ a „Rodové otázky“ otevřely otázky týkající se formálních a neformálních struktur, které mají vytvořit, udržet, nebo naopak podkopat existující hierarchické vztahy ve společnosti.

11_2.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Generální sekretářka EATS Ming-Yeh Rawnsley (University of Nottingham) a ředitelka pobočky na Taiwanu Táňa Dluhošová (OÚ AV ČR)

Konference tradičně dává prostor i magisterským studentům. Tentokrát pocházeli většinou z londýnské School of Oriental and African Studies, která poskytuje magisterský a doktorský program v taiwanských studiích. Dále se představili například studenti z Heidelbergu, Central European University a taiwanských univerzit. Studenti ve dvou panelech prezentovali diplomové projekty a v diskusi se staršími kolegy se dozvěděli cenné připomínky k další práci.

Od roku 2011 uděluje EATS každoročně cenu pro nejlepší příspěvek mladých vědců. Tento rok se sešlo pět uchazečů, tři prošli do užšího výběru. Komise z nich na základě písemného příspěvku, ale i schopnosti prezentovat vědecké výstupy nakonec vybrala doktorandku Ústavu religionistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Mgr. Magdalénu Maslákovou, která se v doktorském projektu věnuje úloze presbyteriánské církve na Taiwanu v demokratizačním procesu a v procesu národního sebeuvědomování ve druhé polovině 20. století.

11_3.jpg
Foto: Archiv OÚ AV ČR

Organizace výroční konference Evropské asociace taiwanských studií je pomyslným vyvrcholením činnosti Orientálního ústavu, který se v poslední době podílel na organizaci vědeckých i populárně-vědeckých akcí. Jako příklad můžeme uvést večer taiwanských dokumentárních filmů pořádaný ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a filmovým festivalem Jeden svět, který byl spojený s diskusí s taiwanskými tvůrci a našimi vědeckými pracovníky o tamní současné politické a kulturní situaci (březen 2016). Lze také připomenout spolupráci s Academií Sinicou a otevření pobočky Orientálního ústavu v jejích prostorách, kde ve spolupráci s taiwanskými vědeckými institucemi pořádáme přednášky, kolokvia vědců a workshopy.

TÁŇA DLUHOŠOVÁ,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.