V komplexní strategii léčby onemocnění souvisejích s obezitou mají nesporný význam i minoritní součásti diety s prokázanými biologickými účinky, o jejichž podstatě však víme relativně málo. Cílem projektu je identifikovat nové mechanizmy benefičního působení omega-3 u pacientů s diabetes mellitus 2. typu (DM), jediné dietní složky s jasně prokázaným přiznivým účinkem na dyslipidémii a kardiovaskulární mortalitu a morbiditu diabetiků.
Na základě výsledků našich pokusů na myším modelu metabolického syndromu (Kuda et al. 2009. Diabetologia; Horakova et al. 2012. PLoS One; Kus et al. 2011. PLoS One), a s využitím klinických dat a biologického materiálu (plazma, tuková a svalová tkáň) odebraného v rámci předchozí randomizované placebem kontrolované intervenční studie u pacientů s DM léčených metforminem (intervence 6 měsíců; skupiny, n=15: placebo, omega-3, placebo+pioglitazon, omega-3+pioglitazon), se snažíme popsat:
Výsledky napomohou
Výzkum je podporován grantem od IGA MZ (NT13763-4; 2012-2015, hlavní řešitel: MUDr. Jan Kopecký, DrSc., FgÚ AV ČR; spoluřešitel: prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., Centrum diabetologie, IKEM, Praha).