official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Češi a Slováci modernímu světu

Plzeň se ve dnech 29. června až 5. července 2014 stala dějištěm již 27. světového kongresu Společnosti pro vědu a umění. Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni se uskutečnil pod heslem Příspěvky Čechů a Slováků k modernímu světu.

14_1.jpg
Obě fota: Helena Budilová, Archiv ZČU
Světový kongres Společnosti pro vědy a umění hostila Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni.


Zahájení se zúčastnil primátor Plzně Martin Baxa, plzeňský biskup František Radkovský a zástupci Západočeské univerzity. Úvodní projev přednesl nový prezident SVU dr. Petr Hausner, který vystřídal prof. Karla Rašku. Kongresový program tradičně sestával z jednotlivých sekcí – z hodnotných referátů zmiňme například příspěvky v sekci Český domácí protikomunistický odboj v letech 1948–1968, které přednesli Eduard Stehlík, Václav Veber, Petr Mallota, Kamil Nedvědický, Lukáš Kopecký a Prokop Tomek. Zaslouženou pozornost vzbudila rovněž sekce Češi a Slováci ve světové historii, zejména referát prof. Ivo Feierabenda o druhé Československé republice, Gregory C. Ference o amerických Slovácích na počátku první světové války a pojednání prof. Margaret H. Peaslee věnované osobnosti Jana E. Purkyně. V sekci Magická Praha a další aspekty československé kultury zaujal referát Stephena Laheye o historii a ideji Golema, Louis J. Reitha o Golemovi jako inspiraci pro Supermana, Hany Weisserové Magická Praha a Golem, ale také Thomase Orta Karel Čapek a jeho generace nebo Olgy Pujmanové-Stretti Dva neznámé dopisy K. Čapka. Pozornost vzbudila i sekce klínopisná s příspěvky o starobabylonském státu (Lukáš Pecha), medicíně klínopisné civilizace (Veronika Sobotková), chetitských studiích (Jana Součková a Šárka Velhartická), městě jako symbolu moci v Mezopotámii a v Tanachu (Věra Tydlitátová), historii Sumeru (Hana Mayerová). Potěšitelné bylo, že v této sekci úspěšně vystoupili studenti Západočeské univerzity, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity, kteří se prezentovali i v sekcích pedagogických a v sekci věnované problematice menšin v globálním světě; v částech programu zaměřených na problémy pedagogiky se uplatnili především učitelé a studenti žilinské univerzity. Specifickým pedagogickým tématem Vnímání hudebních kvalit u dětí ve vztahu k jejich hudebním schopnostem upoutala předsedkyně brněnské skupiny SVU dr. Marie Bobková. V sekci soudobá filozofie, literární teorie, kultura a estetika vyvolal ohlas referát prof. Zdeňka Davida Jan Patočka jako kritik filozofie T. G. Masaryka a příspěvek Anny Procyk věnovaný poemě T. Ševčenka Kacíř a dramatu J. V. Friče Mazepa. V sekci Věda v současném světě se Asako Umezu z Japonska soustředila na porovnání dvou nukleárních katastrof, černobylské a fukušimské. Dr. P. Hausner nazval svůj referát Placebo efekt a moderní medicína, dr. Eva Hausnerová se věnovala zdravému životnímu stylu a zdravému srdci.

14_2.jpg

Speciální, příznivě přijatý panel zorganizovala Pražská skupina SVU. Dr. Jiří Jindra zpřístupnil činnost J. Heyrovského v Americe, prof. Radoslav Kvapil se zabýval Rokem české hudby a zejména osobností Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka, Karolína Slámová přínosem dr. Igora Hájka ke světové literární vědě, Alena Morávková současnými českými dramaty na českých a moravských scénách, Martin Nekola portrétem Petra Zenkla. Hosty panelu byly redaktorky časopisu Český dialog Eva Střížovská a Martina Fialková, které prezentovaly svůj časopis a Mezinárodní český klub.

Kongres provázelo promítání filmů polského režiséra Grzegorze Brauna o situaci v Rusku a film M. Fialkové České kořeny ve Vídni. V doprovodném kulturním programu získalo zasloužené uznání vynikající trio plzeňských mladých hudebníků Maxima Averkijeva, Michala Sedláčka a Karla Chudého a plzeňský smíšený sbor Česká píseň se sbormistrem Vojtěchem Jouzou. Jeden z večerů patřil prezentaci publikací členů a skupin SVU; pražská skupina představila čtyři publikace věnované českým exilovým autorům. Nezapomeňme ani na výlet do kláštera v Plasech a do Manětína, dvou perel Plzeňského kraje.

Na závěrečné valné hromadě zaznělo z úst prezidenta dr. Petra Hausnera poděkování aktivním skupinám (včetně pražské) a výzva k získání nových mladých členů jako prvořadý úkol. Organizátorům ze Západočeské univerzity v čele s prof. I. Budilem a jeho studentským týmem patří poděkování a všem účastníkům zůstává vzpomínka na příjemné dny prožité v Plzni.

ALENA MORÁVKOVÁ,
předsedkyně pražské skupiny SVU