official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Středoevropská konference antropologů

Téma postsocialismu a transformace je v současnosti evokované ve všech společenských vědách. Konceptualizováno v západních a východních částech světa vytváří nejen analytický prostor pro vyhodnocení společenských změn v Evropě devadesátých let 20. století a na začátku 21. století, ale i hranici v mentálních mapách lidí, která kopíruje někdejší železnou oponu, vytváří stereotypy a často i posiluje tendence nehledat aktuální příčiny mnohých jevů, nýbrž je svévolně zařazovat do kategorie překonávaného dědictví.

12_1.jpg
Všechna fota: Archiv EÚ AV ČR
První jednací den ve vile Lanna

Postsocialistický stereotyp je ve společenských vědách někdy též posilován i tím, že o zemích bývalého východního bloku je dodnes málo informací prezentovatelných na mezinárodních fórech ve světových jazycích. Zejména mladší vědecké ročníky se tudíž ptají, jaké charakteristické rysy období post-socialismu mělo a jak se projevovalo v jejich vědní disciplíně a v každodenním životě, který antropologie studuje. Z perspektivy kvalitních terénních dat lze uvažovat, v jakých oblastech jsme již toto období překonali, kde se naopak reprodukuje a jakým směrem se bude vývoj dále ubírat.

12_2.jpg
Organizátoři konference: (zleva) Alexandra Bitušíková, Hana Červinková, Zdeněk Uherek

Konference, kterou ve vile Lanna ve dnech 26.–27. května 2014 připravily Etnologický ústav AV ČR s Univerzitou Adama Mickiewicze v Poznani, Středoevropskou univerzitou v Budapešti a Univerzitou Mateja Bela v Banské Bystrici z prostředků Mezinárodního visegradského fondu, měla v etnologické a antropologické obci značný ohlas. Přestože mělo původně jít spíše o komorní akci pro zájemce ze zemí visegrádské čtyřky, jimž organizátoři mohli zaplatit cestovní a pobytové náklady, sympozium přilákalo též badatele z Německa, Itálie, USA, Španělska a Švédska, kteří s účastníky z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska přinesli reference pokrývající prostor v podstatě celé střední a východní Evropy s komparativními přesahy do dalších regionů. Převis zájemců umožnil organizačnímu výboru ve složení doc. Hana Červinková, doc. Zdeněk Uherek, prof. Michal Buchowski, doc. Alexandra Bitušíková a dr. Vlad Naumescu pečlivou selekci příspěvků a tím i živou a kvalitní diskusi nad jednotlivými příspěvky, která byla podmínkou, aby texty mohly být na odpovídající úrovni dopracovány k publikování.

12_3.jpg
Organizátoři a účastníci s konferenčními příspěvky na zahradě vily Lanna

Výsledky terénních výzkumů spontánně samy vyselektovaly témata, jež se ukázala pro dané období a obor senzitivní. Na pozadí privatizace, podnikání a neoliberálního přístupu k lidským aktivitám antropologové akcentovali jevy spojené s migracemi, sociální mobilitou a přeměnami lidské identity, jevy spojené s vnímáním času a prostoru, do nichž patří i otázka věku a stárnutí, významu a závaznosti hranic (a nejen těch státních) a jevy spojené s konceptualizací „těch druhých“. Významné téma představoval i vztah jednotlivce k sobě samému a k vlastní sexualitě. Diskuse nad tématy umožnily v úvodu a závěru konference zamyslet se pečlivěji nad úlohou a postavením antropologie v současném zkoumání problematiky střední a východní Evropy a nad konceptem postsocialismu jako takového.

Součástí projektu jsou rovněž publikační výstupy; informace o antropologickém setkání by neměla váhu bez konstatování, že téměř všechny příspěvky byly odevzdány k publikování, procházejí edičními úpravami a recenzním řízením – vyjdou v nakladatelství Berghahn a v monotematickém čísle časopisu České asociace pro sociální antropologii Cargo. Veškeré texty jsou publikovány v angličtině, v jazyce konference. K její kvalitě přispěla strategie více zahraničních subjektů, které se podílely na výběru kvalitních zástupců ze svých zemí, a zejména organizační úsilí doc. Červinkové, která je dobře známá v českém, polském a americkém kontextu a jež má jako členka výboru Evropské asociace pro sociální antropologii vysokou mezinárodní autoritu. Též je třeba poděkovat jejím dalším spolupracovníkům z Etnologického ústavu, Mgr. Veronice Beranské a Mgr. Nikolovi Balašovi (doktorand společného doktorského programu etnologie EÚ s katedrou antropologie FF ZČU).

ZDENĚK UHEREK,
Etnologický ústav AV ČR, v. v. i.