official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Optická síť CESNET2 připravena na 100Gbit/s

Národní síť pro vzdělání a výzkum CESNET2, ve správě sdružení CESNET, z. s. p. o., testovala jako první na světě nasazení technologie umožňující optické přenosy o rychlosti 100 Gbit/s. Tato přenosová kapacita představuje až desetinásobný výkonnostní skok oproti moderním stávajícím sítím ve světě, které používají typicky 10Gbit/s přenosy; výjimečně začínají nasazovat technologii 40 Gbit/s. Pro dokreslení: 100 Gbit/s umožňuje přenést data z 20 CD či 3 DVD za jedinou sekundu. Pro vědecké a výzkumné účely je vyšší kapacita CESNET2 již nyní potřebná pro lepší komunikaci objemných souborů s ženevským CERN v rámci výzkumu fyziky pevných částic či pro mimořádně náročné interaktivní přenosy robotických operací.

16_1.jpg

V jádru produkční optické sítě CESNET2 se ověřovaly přenosy o kapacitě 100 Gbit/s prostřednictvím karet do směrovače CRS-3 (Carrier Routing System) od Cisco Systems. Testy přenosu o kapacitě 100 Gbit/s se prováděly mezi uzly Praha a Hradec Králové, a to jak na přímé trase o délce 159 kilometrů, tak na trase přes Brno a Olomouc o celkové délce 631,5 kilometru. Pro ověření průběhu testování se použil generátor/analyzátor provozu 100GE SPT-3U od společnosti Spirent. Vlivy přenosu se ověřovaly na sousedních optických kanálech o kapacitě 40 Gbit/s. Výsledky prokázaly, že optická síť je plně připravená pro nasazení nové přenosové technologie a sdružení může již letos realizovat přechod na 100 Gbit/s v jádru své sítě CESNET2.
Informace o připravenosti naší sítě pro 100 Gbit/s a o uskutečněném testování představil CESNET na prestižní konferenci WDM & Next Generation Optical Networking, která se konala 18. až 21. června 2012 v Monaku (http://nextgenerationoptical.com/); reportáž o Akademické síti a jejích testech technologií 100 Gbit/s odvysílala 15. července 2012 hlavní zpravodajská relace České televize Události (dostupné na http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/).
Již řadu let nabízí CESNET2 přenosovou kapacitu 10 Gbit/s na optické infrastruktuře s využitím vlnového multiplexu (WDM, Wavelength Division Multiplex), kde několik vlnových délek paralelně podporuje signály o multigigabitové rychlosti, čímž se kapacita každého optického vlákna zmnohonásobuje. Paketová síť nad fyzickou optickou infrastrukturou pracuje na internetovém protokolu IP.
V srpnu zveřejnilo sdružení Výzvu ke spolupráci při využití výsledků výzkumu a vývoje fotonických přenosových systémů určenou uživatelům optických vláken, kteří mají zájem o jejich širší a hospodárnější využití – zejména přístup k internetu vyšší rychlostí a nové typy síťových služeb – právě s podporou CESNET.
Na 4 800 kilometrech pronajatých optických vláken CESNET2 se používá 94 síťových zařízení rodiny CzechLight (czechlight.cesnet.cz) a provoz fotonických přenosových systémů je velmi spolehlivý, jak dokládají veřejně dostupné šestiměsíční statistiky. CESNET také uplatnil návrh fotonických služeb v celoevropském projektu 7. rámcového programu EU, GN3, na budování panevropské sítě GÉANT propojující národní sítě pro vzdělávání a výzkum a koordinuje mezinárodní spolupráci v tomto oboru.
Další uplatnění i výzkum a vývoj fotonických přenosových systémů a služeb vyžaduje zpětnou vazbu pro urychlení cyklu výzkum–výroba–využití, a to jak z domova, tak i ze zahraničí. Proto je sdružení připraveno věnovat větší podporu vazbě s regiony, kraji, okresy, městy, vysokými školami, firmami a dalšími subjekty využívajícími vlastní nebo pronajatá optická vlákna.
Fotonické přenosové systémy usnadní kvalitní připojení vhodných organizací příslušné oblasti (viz podmínky výzvy) do tzv. Velké infrastruktury (VI) CESNET a poskytování nových typů služeb VI. Sdružení je rovněž oprávněno nabídnout realizaci libovolného projektu nasvícení vláken jako součást unikátních služeb Velké infrastruktury CESNET – ty může jednoduše využít i majitel (nájemce) optických vláken, který je veřejným zadavatelem. Sdružení vypíše výběrová řízení na projekty nasvícení vláken (nepronajatých sdružení) a je připraveno odborně i finančně podpořit nejlepší návrhy přenosu výsledků do praxe. Rovněž má zájem získat nabídky výzkumných nebo vývojových služeb zaměřených na zdokonalování a širší uplatnění fotonických služeb. Organizace se mohou zajímat o účast ve výběrovém řízení nebo jinou formu spolupráce na adrese photonic@cesnet.cz.

RITA PUŽMANOVÁ,
nezávislá síťová specialistka