official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > duben  > Věda a výzkum

Patočkova asubjektivní fenomenologie a dějiny filosofie

Kolektivní monografie „Patočka a grécka filozofia“ (Milovan Ješič, Vladimír Leško a kol.), „Patočka a novoveká filozofia“ (V. Leško, Věra Schifferová, Róbert Stojka, Pavol Tholt a kol.) a „Patočka a filozofia 20. storočia“ (V. Leško, R. Stojka a kol.) představili 23. února 2016 v Akademickém konferenčním centru v pražské Husově ulici Filosofický ústav AV ČR a Katedra filozofie a dejín filozofie Filozofické fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích.

13_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Ivan Chvatík s publikacemi, které vyšly v Košicích v letech 2013–2015.

Knihy, jež jsou pokusem co nejkomplexněji zachytit filozofický odkaz Jana Patočky ve vztahu ke klíčovým postavám a problémům dějin filozofie, jsou výsledkem více jak tříleté práce jednotlivých etap grantového projektu APVV Patočkova asubjektívna fenomenológia a dejiny filozofie, který v roce 2012 získala Katedra filozofie a dejín filozofie košické Filozofické fakulty. Do projektu se postupně zapojili též špičkoví znalci Patočkova díla z Prahy, Brna, Olomouce, Katovic, Vídně a Bratislavy, čímž se nepochybně zvýšila kvalita kolektivních monografií; ty doplňuje sborník z mezinárodní filozofické konference, kterou uspořádala již zmíněná Katedra filozofie a dejín filozofie FF UPJŠ ve dnech 30. června až 1. července 2015 pod názvem Patočka a dejiny filozofie (R. Stojka, M. Škára a kol.). Při prezentaci kolektivních monografií i sborníku v Akademickém konferenčním centru vystoupilo několik řečníků. Po úvodním projevu zástupce ředitele FLÚ AV ČR dr. Jiřího Beneše představil vedoucí Katedry filozofie a dejín filozofie FF UPJŠ prof. V. Leško jednak prezentované publikace v kontextu mnohaletého patočkovského bádání košické katedry, jednak badatelské výsledky, které katedra publikovala od roku 2007. Upozornil také, že jedna z představovaných monografií – Patočka a novoveká filozofia – získala prémii slovenského Literárního fonduza rok 2014 a že na téže ocenění je navržena také monografie Patočka a filozofia 20. storočia.

13_1.JPG
Zleva: Róbert Stojka, Vladimír Leško a Jiří Bene

Ředitel Archivu Jana Patočky dr. Ivan Chvatík hovořil o několikaleté spolupráci mezi tímto pracovištěm a košickou katedrou, která trvá od roku 2009. Zástupce vedoucího katedry dr. R. Stojka informoval o jednotlivých etapách projektu, spolupráci mezi autory, organizaci mezinárodní konference a také o výstavě Jan Patočka – život a dielo, která se ve spolupráci s Archivem Jana Patočky konala ve dnech 17.–20. listopadu 2015 v prostorách Kasáren/Kulturparku v Košicích a je také jedním z hlavních výstupů grantového projektu. Záměrem organizátorů je nabídnout výstavu dalším filozofickým katedrám na slovenských univerzitách jako putovní expozici, jež by měla vrcholit v březnu roku 2017 v Prezidentském paláci v Bratislavě při příležitosti 110. výročí Patočkova narození a zároveň 40. výročí jeho úmrtí. Na závěr vystoupila vedoucí vědecká pracovnice FLÚ AV ČR dr. V. Schifferová, která se autorsky podílela na třech prezentovaných publikacích a na jedné z nich také editorsky. Hovořila především o souvislosti Patočkových studií o Komenském s jeho filozofií dějin.

VĚRA SCHIFFEROVÁ,
Filosofický ústav AV ČR, v. v. i.,
RÓBERT STOJKA,
Filozofická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích