Začala příprava staveniště a navážení materiálu. Práce provádí hodonínská firma, která již třetím rokem staví kopie základů kostelů. „Nyní je na řadě stavba největší – mikulčická bazilika s úctyhodnými rozměry pětatřicet krát jedenáct metrů s šíří základů až jeden metr,“ uvedl vedoucí mikulčického památníku František Synek.

Zástupci muzea v neděli a včera předávali staveniště pro stavbu I – opláštění a zateplení muzejního pavilonu II – kostela, vybudování velkomoravské cesty, rekonstrukci návštěvnických stezek a instalaci nových informačních tabulí, laviček a odpadkových košů na akropoli.

„Ještě v březnu by se mělo uskutečnit čištění jižního a západního valu akropole od náletových křovin a současně bude zahájený projekt travní řeky, která bude imitovat původní vodní plochy kolem akropole a předhradí,“ sdělil Synek.

Již předminulý týden zahájili pracovníci kroměřížské stavební firmy přípravu staveniště na novou budovu archeologického pracoviště. Ta bude stát v lokalitě Trapíkov, která se nachází necelý kilometr od centra hradiště.

Příprava podkladů

„Od požáru v roce 2007 žijeme a pracujeme v provizoriu. 
A letos konečně zahajujeme stavbu nové základny. Ta by měla už na podzim stát,“ uvedl vedoucí mikulčické základny Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Brně Lumír Poláček.

I připravování dokumentů na nominační proces pro zápis velkomoravského areálu na seznam UNESCO je v plném proudu. Ve středu se v Brně uskutečnilo další jednání pracovní skupiny k projektu Archeopark Mikulčice – Kopčany. Jeho cílem bylo další projednání návrhu nominace Památky Velké Moravy, tedy Slovanského hradiště v Mikulčicích a kostela svaté Margity Antiochijské v Kopčanech na seznam světového kulturního dědictví.

„Cílem jednání bylo vyhodnocení současného stavu přípravy a přijetí zásad a termínů pro zpracování části návrhové a nominační dokumentace,“ uvedl vedoucí památníku.

Výsledkem práce celé československé pracovní skupiny i týmu přizvaných spolupracovníků má být podle vedení Masarykova muzea dokončení všech pro podání nominace nezbytných materiálů do poloviny letošního září. Vše pak bude mít k dispozici ministerstvo kultury, které bude samotnou žádost podávat.

Také na slovenské straně se pokračuje v přípravách. 
„V kopčanském hřebčíně dělají ve spolupráci s námi obecní muzeum. V rámci jednoho projektu mají provádět rekonstrukci kostela svaté Margity,“ dodala ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková.