S takto vysokou návštěvností je vedoucí památníku František Synek spokojený. „Z celkového počtu si asi třicet tisíc lidí koupilo vstupenku na prohlídku, zbylých deset až jedenáct tisíc jsou odhady návštěvníků, kteří se do areálu přišli jen projít. Návštěvnosti určitě dopomohly i časté akce pro veřejnost a školy, mohlo jich zde být na šest desítek," uvedl Synek.

Areál je podle něj ve vynikající kondici, nyní nechává archeologický ústav měnit elektrický kabel a zaměřil se i na rekonstrukci staré vodárny. Ta měla v posledních letech několik závad, už má novou technologii a také plášť.

Poslední říjnový čtvrtek, pátek a víkend byly na Slovanském hradišti zasvěcené Poctě Rasticovu městu Morava. Čtyřdenní program uzavřel letní sezonu a památník přešel na zimní provoz.

Čtvrtek započal jako Velkomoravský den se skupinou Styrke, která se zaměřuje na ukázky středověkého života různých národností. „Zabýváme se obdobím od osmého do začátku jedenáctého století. V naší skupině jsou lidé představující Slovany, Franky a staré seveřany," řekl vedoucí Styrke František Janošek Kašpárek.

Členové Styrke si v Mikulčicích rozložili polní tábor s jedním větším přístřeškem a asi s třinácti stany různého typu. V tábořišti také připravili dobové jídlo. Kolemjdoucí se mohli podívat na ukázky raně středověké taktiky, formací a soubojů. Na svých kostýmech také více než dvacet nadšenců ukazovalo kulturní rozdíly etnik.

Například Tomáš Antoš z Brna oblékl úbor vikingského válečníka z počátku desátého století z oblasti Švédska. „Mým hlavním posláním v Mikulčicích bylo komentování představení pro diváky. Popíšu jim rozdíly ve výzbroji a výstroji a také souboje, pokud se jich zrovna neúčastním," řekl Antoš. Ve skupině je čtyři roky, ale napodobováním středověkého života se zabývá již šest let. Když zrovna není vikingským válečníkem, studuje dějiny starověku a dělá průvodce na hradě Veveří.

V pátek byl jako součást oslavy výročí založení Československa výstup na věž s vlajkou. Následovala promluva na akropoli a odborná přednáška. Sobota pak byla vyhrazená na prohlídky s průvodcem a další vystoupení skupiny Styrke.

Ze středních Čech přijel Pavel Novák i se svou manželkou. Zúčastnili se prohlídky hradiště. „Viděli jsme i vystoupení dobové skupiny. Moc se mi líbilo," zhodnotil Novák.

Kristýna Kopecká se svou skupinou z Pardubic však přijela již pozdě. Vystoupení nestihla. A na prohlídku s průvodcem se jí nechtělo čekat. Tak se alespoň po mikulčickém areálu prošla. „Podzim se nám na jižní Moravě líbí. Přijeli jsme ochutnat víno a také na dýňové slavnosti v Moravské Nové Vsi. Tam jsme byli dopoledne a pak jsme zamířili sem. Je to tady zajímavé, vůbec jsem nevěděla, že tady něco takového je," svěřila se dívka.

Posledním návštěvnickým dnem, už bez programu, byla neděle.