Previous Next
Workshop českých a polských literárních bibliografů GABRIELA ROMANOVÁ — VOJTĚCH MALÍNEK Digitální technologie nabízejí čím dál dokonalejší nástroje pro práci s texty a...
Za Petrem Holmanem (17. 4. 1951 — 4. 8. 2019) MARTIN MACHOVEC Po krátké a těžké nemoci ve věku osmašedesáti let zemřel v pražské nemocnici v Motole významný český...
(Nejen) výtvarný básník Josef Šíma VERONIKA KOŠNAROVÁ Poté co nakladatelství Malvern v čele s Jakubem Hlaváčkem vydalo řadu individuálních publikací...

obalka 28 08 zmenseno

 

Reprezentativní obrazově-výkladovou publikaci Literární kronika první republiky vydal ÚČL ve spolupráci s nakladatelstvím Academia a Památníkem národního písemnictví jako společný příspěvek k oslavám 100. výročí založení Československé republiky.

Celkem 21 kapitol knihy soustředěných vždy k jednomu roku z intervalu 1918–1938 přibližuje formou kalendária, interpretace vybraného díla vydaného v příslušném roce a napsaného v českém, slovenském nebo německém jazyce a průřezové stati o specifickém aspektu dobové literární kultury pestré dění v mnohonárodním státě, jímž ČSR byla.

Průřezové kapitolky jsou věnovány např. české a slovenské avantgardě, dětské obrázkové knize, ruské, ukrajinské a německé emigraci, Praze a dalším toposům německé literatury z českých zemí, literárním hnutím na Podkarpatské Rusi, maďarské menšinové literatuře atd.

Na vzniku knihy se podílel Ústav slovenskej literatúry SAV v Bratislavě.

Kniha vyšla 16. října 2018, lze ji zakoupit v knihkupectvích Academia, do maloobchodní sítě i do eshopů ji distribuuje Kosmas, zde.

Anotace knihy je zde.

Facebooovou stránku knihy naleznete zde

Doprovodnou výstavu Literární kronika první republiky pro knihovny, školy, muzea, kulturní střediska a galerie lze volně stahovat zde (24 panelů ve formátu A3 nebo A2).
 
 

Česká literární bibliografie (Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i.) a časopis pro performativní umění a umělecký výzkum ArteActa (Akademie múzických umění v Praze) srdečně zvou na přednášku prof. Franca Morettiho, která se koná v hlavní budově Akademie věd na Národní třídě (sál č. 206) v pátek 28. února 2020 od 10.00 hod. 

Ústav pro českou literaturu AV ČR vyhlašuje veřejné výběrové řízení na obsazení pozic projektový/á manažer/ka a finanční manažer/ka.

V úterý 11. února 2020 od 17:00 se v horním přednáškovém sále ÚČL (Na Florenci 3, Praha 1) koná přednáška Hany Šmahelové na téma "Proměnné a konstanty v paradigmatu dějin literatury 19. století".

Výstava Král se špatnou pověstí představuje na 8 panelech nejen život Václava IV., historický, kulturní a literární kontext doby přelomu 14. a 15. století, ale také ukazuje, jakým rozmanitým způsobem se o době Václavova panování mluvilo a psalo v pozdějších staletích.

Dovolujeme si vás pozvat na druhou část cyklu přednášek pro odbornou i širší veřejnost Literatura – média – veřejnost. Utváření moderní literární kultury v českých zemích. Přednášky se konají v horním přednáškovém sále ÚČL (Na Florenci 3, Praha 1).

Dovolujeme si vás pozvat na druhý letošní Staročeský dýchánek, na kterém Renáta Modráková promluví na téma "Bibliotheca et scriptorium monasterii sancti Georgii in castro Pragensi". Setkání se uskuteční v úterý 4. února od 17:00 v horním zasedacím sále ÚČL (Na Florenci 3, Praha).

Slovník české literatury po roce 1945banner 300dpi Bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 České literární osobnosti Databáze literárních cen banner bp Thesaurus českých meter 1795–1825  Česká elektronická knihovna Digitalizovaný archiv časopisů Edice E Literatura ke stažení Česká literatura: Časopis pro literární vědu Elektronický katalog knihovny  Studentská literárněvědná konference  bohemistika Slovník českých nakladatelství 1849-1949 dapl-banner tym2 cvi2 dcm2 euf2 fre2 gun2