Intranet

Fyziologický ústav AV ČR

Špičková věda pro zdraví

Ing. Olze Zimmermannové, Ph.D. byl udělen grant Grantové agentury České republiky


Ing. Olga Zimmermannová, Ph.D.získala grant Grantové agentury České republiky (GA CR 17-01953S) nesoucí název Fyziologická úloha kation/proton antiportních systémů v homeostázi monovalentních kationtů, signalizaci Ca2+ a v regulaci vnitrobuněčného pH

Cíle projektu:

  1. Nalézt nové strukturní a funkční elementy v Na+/H+-antiportních systémech z nižších eukaryot důležitých pro regulaci jejich aktivity a/nebo biogeneze. 
  2. Objasnit propojení mezi transportéry monovalentních kationtů a systémy, jež se účastní signalizace prostřednictvím Ca2+ v buňkách kvasinek.

 

Abstrakt:

Regulace vnitrobuněčné koncentrace iontů je zásadní pro všechny buňky. Optimální vnitrobuněčné koncentrace kationtů jsou zajišťovány koordinovanou činností různých transportérů, a pokud je jejich činnost a tím i homeostáze kationtů narušena, projeví se to v celé řadě patologických stavů. Projekt bude studovat vlastnosti, regulaci a spolupráci různých typů transportérů kationtů, zejména (i) určí nové strukturní a funkční elementy skupiny Na+(K+)/H+ antiporterů, (ii) identifikuje nové způsoby jejich regulace, a pokusí se nalézt (iii) dosud neznámé vztahy mezi transportéry draslíku a buněčnou signalizací prostřednictvím Ca2+ v kvasinkách. Nové poznatky přispějí k objasnění regulační sítě homeostáze kationtů v jednobuněčném modelovém eukaryotním organismu a poslouží k identifikaci odpovídajících regulačních mechanismů ve vyšších eukaryotech.